ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 14 septembre 2024

Τα ελληνοτουρκικά και η «σωστή πλευρά της Ιστορίας»

 

Η επίσκεψη Σίσι στην Άγκυρα μετά την ελληνική υποχώρηση στην Κάσο επιβεβαιώνει την αδιέξοδη πολιτική της Αθήνας στις σχέσεις της με την Άγκυρα. Στην Κάσο ακυρώθηκε η ελληνική κυριαρχία και οι χειρισμοί Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επικρίθηκαν ακόμη και από τους θιασώτες της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που χειροκρότησαν την διακήρυξη των Αθηνών που υπογράφτηκε στην τελευταία επίσκεψη του Ερντογάν στην ελληνική πρωτεύουσα. Παράδειγμα ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης, εξ απορρήτων του Σημίτη αλλά και μυστικοσύμβουλος του Μητσοτάκη, που στο θέμα της Κάσου κράτησε αποστάσεις. Η προσέγγιση Τουρκίας-Αιγύπτου ακυρώνει επί της ουσίας την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ παρά τις οδυνηρές ελληνικές υποχωρήσεις για την επίτευξή της. Ταυτόχρονα δίνεται έμμεση αναγνώριση στο τουρκο-λυβικό μνημόνιο με ότι αυτό σημαίνει.

mercredi 4 septembre 2024

Η εξωτερική πολιτική του Μητσοτάκη οδηγεί την την Ελλάδα στην υποτέλεια

 

Πέντε καθηγητές Διεθνοῦς Δικαίου ἐκθέτουν τό ΥΠΕΞ γιά τήν Κάσο

Τίς τελευταῖες δύο ἑβδομάδες παρατηρεῖται μία ἀξιοσημείωτη μεταβολή: πολλοί γνωστοί καθηγητές Διεθνοῦς Δικαίου καί διεθνῶν σχέσεων μέ ἐπώνυμα ἄρθρα τους σέ ἡμερήσιες ἐφημερίδες τῶν Ἀθηνῶν καί μέ τηλεοπτικές συνεντεύξεις τους ἐπισημαίνουν τούς κινδύνους πού προκύπτουν γιά τά ἐθνικά μας συμφέροντα ἀπό τά γεγονότα τῆς Κάσου.

mardi 3 septembre 2024

Οικονομία του πολέμου και τουρκική αμυντική βιομηχανία

 

Η οικονομία του πολέμου



Οι μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις των τελευταίων χρόνων, οι δύο μεγάλοι πόλεμοι, αυτός της Ουκρανίας και αυτός της Γάζας, αλλά και δεκάδες άλλες συγκρούσεις και τοπικοί πόλεμοι, εμφύλιοι ή όχι σε πολλά σημεία του πλανήτη, έχουν μετατρέψει την παγκόσμια οικονομία σε αυτό που πολλοί αποκαλούν οικονομία του πολέμου. Μολονότι βέβαια και στο παρελθόν,ο Ψυχρός Πόλεμος και πολλοί τοπικοί πόλεμοι, υποχρέωναν τις οικονομίες των μεγάλων χωρών να στρατιωτικοποιούνται εν μέρει, με τις τεράστιες πολεμικές δαπάνες. Οι δαπάνες άλλωστε αυτές ήταν επίσης αναγκαίες για να κρατηθούν οι γεωπολιτικές ισορροπίες. Στις μέρες μας όμως, μεγάλες οικονομίες όπως αυτές των ΗΠΑ, Ρωσίας και ευρωπαϊκών χωρών μετατρέπονται σταδιακά σε οικονομίες πολέμου.

lundi 2 septembre 2024

Στέφανος Κωνσταντινίδης: Έζησα σε εποχές ελπίδας με αγώνες για έναν καλύτερο κόσμο

 Συνέντευξη στην Μαρία Παναγιώτου

στο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ



Συζητώντας με τον Στέφανο Κωνσταντινίδη, καταλαβαίνεις ότι έχει την ευγένεια και την καλλιέργεια ενός κοσμοπολίτη. Άλλωστε, έζησε στο Παρίσι, το Λονδίνο, την Αθήνα, ενώ σήμερα μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Κύπρου και Καναδά. Με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα, «Εγώ, ο Αλέξης Λάμαρης», και την ποιητική του συλλογή «μετα-ΛΕΞΗΜΑΤΑ», συζητούμε μαζί του για κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας της Ελλάδας, την άνοδο της Άκρας Δεξιάς, τους δυο πολέμους που είναι σε εξέλιξη, τον έρωτα και την ευτυχία.

To μυθιστόρημά σας, «Εγώ, ο Αλέξης Λάμαρης», σκιαγραφεί τρεις γενιές Λαμάρηδων. Τι κοινό τους συνδέει; Οι τρεις Λαμάρηδες του μυθιστορήματος εκπροσωπούν διαφορετικές εποχές της νεοελληνικής Ιστορίας: το 1821, την περίοδο  της ελληνικής ανεξαρτησίας που ακολουθεί, τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον Μεσοπόλεμο. Αυτό που τους συνδέει είναι η αγάπη για τον τόπο τους, η αγάπη για την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη, η αγάπη για την ίδια τη ζωή. Στο τέλος του μυθιστορήματος, η Ήρα Λάμαρη αναστοχάζεται τους τρεις Λαμάρηδες, τον προπάππο της, τον παππού και τον πατέρα της, τη σημειολογία του καθενός, τη σημειολογία της εποχής που έζησαν αλλά και το κοινό που έδενε τους τρεις.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

 Οι κόκκινες γραμμές σβήνουν στο Κουρσκ

Η ουκρανική εισβολή αλλάζει τους όρους της αναμέτρησης, ενισχύοντας τη θέση του Ζελένσκι έναντι των συμμάχων του – Τα διλήμματα για Ρωσία και Δύση