ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 30 décembre 2020

Δίκτυα τεχνολογίας 5ης γενιάς-5G

 

H Νokia εποφθαλμιά τη θέση της Huawei στο 5G

H Νokia εποφθαλμιά τη θέση της Huawei στο 5G

‘Ισως η χρονιά που έρχεται να είναι και η τελευταία ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ενωση να μη μείνει ουραγός στα δίκτυα τεχνολογίας 5ης γενιάς με τις υψηλές ταχύτητες για τις τηλεπικοινωνίες και να συμβαδίσει με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάλυσή του για το θέμα το Reuters. Κι αυτό ευνοεί ιδιαίτερα όσες εταιρείες προμηθεύουν τον ανάλογο και αναγκαίο εξοπλισμό, όπως είναι η φινλανδική Nokia και η σουηδική Εricsson, ειδικά αφότου πολλές κυβερνήσεις από τη Σουηδία έως τη Σιγκαπούρη αποφάσισαν να αποκλείσουν την κινεζική Huawei για λόγους ασφαλείας, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ.

Ο εν λόγω κινεζικός όμιλος διατηρεί στενούς δεσμούς με το Πεκίνο, εξ ου και θορύβησε τον Λευκό Οίκο. Πόσο μάλλον, αν σκεφθεί κανείς πως έχει πλέον αναδειχθεί στον μεγαλύτερο κατασκευαστή εξοπλισμού δικτύων στον κόσμο. Επιπλέον, όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερο δημοσίευμά της η The Wall Street Journal και επικαλείται το Βloomberg, τα τελευταία 20 χρόνια η Huawei είχε πρόσβαση σε 75 δισ. δολάρια κρατική βοήθεια. Γίνεται, λοιπόν, κατανοητό πως το Πεκίνο πολύ έγκαιρα ανέδειξε σε στρατηγική του προτεραιότητα τα δίκτυα 5ης γενιάς, τα οποία πηγαίνουν πολύ πιο πέρα από εκείνα της 4ης γενιάς. Τα τελευταία έδιναν τη δυνατότητα στο Instagram, το YouTube και άλλο συναφές περιεχόμενο να διατίθεται στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, ενώ η 5η γενιά υποστηρίζει την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, θέτει σε λειτουργία έξυπνα εργοστάσια, πόλεις, γραφεία, και σπίτια – οπότε, θεωρείται θεμέλιο της ανάπτυξης της Κίνας. Κι εδώ έρχεται η σειρά της Ε.Ε., αλλά και εταιρειών της Γηραιάς Ηπείρου όπως η Νοkia. Η Ε.Ε. στο Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει έργα για την ψηφιοποίηση της οικονομίας των κρατών-μελών, υπολογίζοντας για αυτά  το ένα πέμπτο των συνολικών κονδυλίων των 750 δισ. ευρώ. Βέβαια, οι ευρωπαϊκοί όμιλοι κινητής τηλεφωνίας επί μακρόν έδειχναν απρόθυμοι να αρχίσουν να επενδύουν στα δίκτυα 5ης γενιάς, όπως επισημαίνει το Reuters. «Δυστυχώς η Ευρώπη έχει μείνει πίσω», παραδέχεται ο Πεκά Λούντμαρκ, διευθύνων σύμβουλος της Nokia. «Αλλά η ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς ήδη έχει επιταχυνθεί και το 2021 πιστεύω πως θα προωθηθούν πιο γρήγορα στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.». Εάν προστεθούν τα μερίδια των Νοkia, Ericsson και Huawei, συνολικά ελέγχουν το 60% της αγοράς τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού αξίας 90 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, ενώ δυσχεραίνεται η τελευταία να προσεγγίσει την αγορά της Ιαπωνίας, της Γαλλίας, της Ινδίας και της Βρετανίας, λόγου χάριν, η πρώτη δεν επωφελείται. Ο προκάτοχος του Λούντμαρκ, ο Ρατζίβ Σούρι, έκανε λάθος επιλογές, γυρνώντας την πλάτη στα δίκτυα 5ης γενιάς προς όφελος των ανταγωνιστριών, Ericsson και Huawei. Εν τω μεταξύ, στις χώρες, όπου απαγορεύονται οι συναλλαγές με τη Huawei, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προτιμούν να έχουν δύο προμηθεύτριες για να εκμεταλλευθούν πλήρως τα οφέλη της νέας τεχνολογίας – οπότε χρειάζονται και την Ericsson και τη Nokia. Ο Πέκα Λούντμαρκ δεσμεύεται να ενισχύσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη θέση της εταιρείας του, επενδύοντας επιπλέον κεφάλαια στην έρευνα και ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς, έστω κι αν είναι μικρότερα από τους ανταγωνιστές του, που εμφανίζουν υψηλότερα έσοδα (όπως η Ericsson). Αλλωστε, τέλος, δεν είναι αργά για τη Nokia, μιας και σε όλο τον κόσμο οι δαπάνες επί των δικτύων 5ης γενιάς το 2021 θα αυξηθούν 30% πέραν των 20 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Dell’Oro Group.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 30/05/2020

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire