ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 19 septembre 2021

Ανήσυχα νερά

 

 

 

 

 

 

Του Στέφανου Κωνσταντινίδη*

Με την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν επικρατεί μια ανήσυχη ηρεμία στο διεθνές σύστημα. Οι ίδιοι οι Αμερικανοί προσπαθούν να χρυσώσουν την ήττα τους αλλά όλοι αντιλαμβάνονται πως η απερίσκεπτη πολιτική της αυτοκρατορίας μετά την επίθεση της Αλ Κάϊντα την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και η κατασπατάληση τεράστιων στρατηγικών, υλικών και ηθικών δυνάμεων άλλαξε το διεθνές ισοζύγιο.  Σε τελευταία ανάλυση μπορεί οι Αμερικανοί να πέτυχαν τη δολοφονία του Μπιν Λάντεν αλλά είκοσι χρόνια μετά είναι ο πραγματικός νικητής, όχι μόνο γιατί οι ΗΠΑ αποσύρονται χωρίς τιμή από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, αλλά και γιατί το ισλαμικό κίνημα με τα πολλαπλά παρακλάδια του αναδείχτηκε ένας από τους κύριους δρώντες του διεθνούς συστήματος  που απειλεί τη Δύση, τα συμφέροντα και τις αξίες της. Αν λοιπόν η 11η Σεπτεμβρίου άλλαξε τον κόσμο όπως διατείνονται κάποιοι, τον άλλαξε σε βάρος τηςΔύσης  λόγω των απερίσκεπτων ενεργειών της. Ενέργειες που θυμίζουν την απερισκεψία της Αθήνας με τη Σικελική Εκστρατεία του 415 π.Χ.

Στην πράξη έχουμε εισέλθει σε ένα  πολυπολικό  σύστημα με τον ρόλο των ΗΠΑ και γενικότερα της Δύσης σε υποχώρηση. Το κέντρο βάρους του κόσμου, γεωπολιτικό, οικονομικό και επιστημονικό-τεχνολογικό έχει μετατεθεί στην Ασία. Κερδισμένοι από το γεωπολιτικό κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ είναι η Κίνα, η Ρωσία και ο ισλαμισμός όλων των τάσεων. Η γηραιά Ευρώπη  πάντα σε αναζήτηση κάποιου ρόλου. Με τις γερμανικές εκλογές επί θύραις και την αποχώρηση της Μέρκελ η αβεβαιότητα μεγαλώνει. Η Μέρκελ, συγκριτικά με τους μεταπολεμικούς Γερμανούς και Ευρωπαίους ηγέτες ήταν μια μετριότητα που κατάφερνε όμως να επιβάλλεται χάρη στη γερμανική ισχύ και γιατί είχε απέναντι της τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες, κατώτερους των περιστάσεων. Με τις γαλλικές εκλογές επίσης να πλησιάζουν και το μέλλον του Μακρόν αβέβαιο, η Ευρώπη μοιάζει με καράβι στον ωκεανό χωρίς σταθερό καπετάνιο.

Στα δικά μας, Ελλάδα και Κύπρος δεν ξεφεύγουν από αυτή την ευρωπαϊκή μετριότητα. Ο Μητσοτάκης χρειάστηκε εφεδρείες από την Κύπρο με μια ποδοσφαιρική μεταγραφή για να αντιμετωπίσει ένα κυβερνητικό ανασχηματισμό που πνίγηκε μέσα σε ερασιτεχνικά επικοινωνιακά τερτίπια. Και στην Κύπρο στοιχίζονται οι υποψήφιοι Πρόεδροι της λύσης που θα νομιμοποιεί τα κατοχικά δεδομένα.

Ζούμε την ατελείωτη παρακμιακή εποχή του ελληνισμού. Σε μια εποχή τεκτονικών πλανητικών αναταράξεων. Με την Τουρκία να επανακάμπτει και να προσπαθεί να αναπροσαρμόσει την πολιτική της στα νέα δεδομένα. Με ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδιώκουν τη συνεργασία της για το προσφυγικό και για το διαμεσολαβητικό της ρόλο απέναντι στους Ταλιμπάν.  Με τη Βρετανία να υιοθετεί τις θέσεις της στο Κυπριακό και να προσπαθεί να τις επιβάλει σε ένα νέο διάλογο χωρίς ουσιαστική αντίδραση από τη Λευκωσία. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι  μας αντιμετωπίζουν  διαφορετικά από την Τουρκία γιατί μας θεωρούν ως δεδομένους. Λίγο πολύ μας βλέπουν και σαν επαίτες. Και τον επαίτη κανείς δεν τον σέβεται!

 

Υ.Γ.

Για μια φορά ας μου επιτραπεί να ευλογήσω τα γένια μου και να αναφερθώ στην ημερίδα που οργανώνει ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής-ΟΛΚ για την ποίηση και την πεζογραφία μου.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021, στις 9:30 π.μ., στο Αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Λεωφ. Μακεδονίτισσας 46, Λευκωσία.

Ομιλητές στην ημερίδα είναι: Λεωνίδας Γαλάζης, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας – Επιθεωρητής Φιλολογικών Μαθημάτων Μ.Ε. – Υ.Π.Π.Α.Ν., Κυριάκος Ιωάννου, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας – Σ.Ε.Π. στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Βικτωρία Καπλάνη, φιλόλογος – ποιήτρια, Κώστας Νικολαΐδης, φιλόλογος – συγγραφέας, Στέλιος Παπαντωνίου, φιλόλογος – συγγραφέας, Βαγγέλης Τασιόπουλος, ποιητής – πρόεδρος Ε.Λ.Θ., και Παναγιώτης Τσάκωνας, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Σπουδών Ασφάλειας & Ανάλυσης Εξωτερικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Όλες οι πληροφορίες βρίσκονται στους παρακάτω συνδέσμους:

https://olk.com.cy/2021/09/03/epist-imer-st-konstantinidi/?fbclid=IwAR1RXXl8ZL-VPqZW4pJRs41QWHwJ20UZ5QCXujbM4e6hurqZ5dn8jo0JW-0

https://olk.com.cy/2021/09/03/epist-imer-st-konstantinidi/

 

Θα χαρώ πολύ να συναντήσω τις φίλες και τους φίλους που χρόνια με διαβάζουν από αυτή τη στήλη. Στην ημερίδα θα γίνουν δεκτοί και όσοι για κάποιο λόγο δεν συμπληρώσουν προηγουμένως τη σχετική δήλωση συμμετοχής.

 

*Πανεπιστημιακός, συγγραφέας της μυθιστορηματικής τριλογίας ΝΟΜΑΔΑΣ, Αθήνα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2017-2019. Τώρα κυκλοφορεί και το νέο του μυθιστόρημα,  ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ΣΤΟ ΥΦΑΝΤΟ ΤΟΥ ΄21, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο. 

  stephanos.constantinides@gmail.com

 

 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire