ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 15 novembre 2024

Ξέπλυμα και συγκάλυψη

 


Το ξέπλυμα της ΚΥΠ-ΕΥΠ

 
Τα 58 Δελτία Πληροφοριών της περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου 1974 που αποχαρακτηρίστηκαν και δημοσιεύτηκαν πρόσφατα εξυπηρετούν πρωτίστως σκοπιμότητες και ελαχίστως εισφέρουν στην αποτύπωση της ιστορικής αλήθειας ● Πρόκειται για καταγραφή ανώδυνων αναφορών του διεθνούς Τύπου που επιχειρούν να αποσιωπήσουν τις ευθύνες της αμαρτωλής Υπηρεσίας

Προχθές η ΕΥΠ έδωσε στη δημοσιότητα τα Δελτία Πληροφοριών της περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου 1974 για την Τουρκία και την Κύπρο που, όπως γράφει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο σημερινός διοικητής της Θεμιστοκλής Δεμίρης, «το αρμόδιο τότε τμήμα της (σ.σ.: ΚΥΠ - τότε), συνέτασσε καθημερινά, αποτυπώνοντας τις εξελίξεις, όπως καταγράφονταν στη βάση των πληροφοριών που περιέρχονταν σε γνώση του».

Την επιστημονική επιμέλεια του υλικού που αποχαρακτηρίστηκε και δημοσιοποιήθηκε έχει ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Στο δικό του εισαγωγικό σημείωμα ο κ. Χατζηβασιλείου ισχυρίζεται πως «η ΕΥΠ προσφέρει πολύτιμο υλικό, κατά την πεντηκοστή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το οποίο μπορεί να συνδυαστεί με άλλα στοιχεία και να βοηθήσει στη συγκρότηση μιας πληρέστερης εικόνας για τα γεγονότα εκείνου του καλοκαιριού που σημάδεψαν τραυματικά την πορεία του έθνους. Η πρωτοβουλία της ΕΥΠ και του διοικητή της, πρέσβυ Θεμιστοκλή Δεμίρη, οφείλει να εξαρθεί».

Το υλικό


Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της ΚΥΠ
 
https://www.efsyn.gr/politiki/kybernisi/453488_xeplyma-tis-kyp-eyp

Σε ό,τι μας αφορά υποδεχόμαστε με χαρά οτιδήποτε αποχαρακτηρίσει και δώσει στη δημοσιότητα η αμαρτωλή αυτή υπηρεσία, είτε ως ΚΥΠ είτε ως ΕΥΠ. Η δημοσίευση όμως του συγκεκριμένου υλικού δεν έχει καμία σχέση ούτε με τους ισχυρισμούς του σημερινού διοικητή της ούτε με αυτούς του κ. καθηγητή.

Τα Δελτία Πληροφοριών της περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου 1974 που δημοσιεύτηκαν (58 στο σύνολό τους, τα οποία ο αναγνώστης μπορεί να βρει στην ιστοσελίδα της ΕΥΠ) είναι ό,τι πιο ανώδυνο υπάρχει για την εν λόγω υπηρεσία σε αυτό το κρίσιμο, ιστορικά τραγικό για τη χώρα μας, δίμηνο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για πληροφορίες από τον τουρκικό, τουρκοκυπριακό, ελληνοκυπριακό και διεθνή Τύπο που αφορούσαν την Τουρκία και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τις πληροφορίες αυτές συνέλεγε, αξιολογούσε και ενσωμάτωνε σε Δελτία Ενημέρωσης κάποιο τμήμα της αμαρτωλής ΚΥΠ προς ενημέρωση των στελεχών της υπηρεσίας κι ενδεχομένως κάποιων επιπλέον παραγόντων και υπηρεσιών του κρατικού μηχανισμού της χούντας Ιωαννίδη.

Τις διάνθιζε δε με σχόλια και δημοσιογραφικά «κουτσομπολιά» που αγνοούμε αν είχαν κάποια αξία τότε γι’ αυτούς που τα διάβαζαν, αλλά σήμερα δεν προσθέτουν το ελάχιστο στην ιστορική μας γνώση. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιες ημέρες που τα γεγονότα έτρεχαν πολύ γρήγορα και δεν τα προλάβαινε ούτε ο Τύπος, το εν λόγω τμήμα της ΚΥΠ δεν έφτιαχνε Δελτίο Πληροφοριών (π.χ. τις πρώτες ημέρες της εισβολής του τουρκικού στρατού στην Κύπρο).

Ανόητη φάρσα

Για να αντιληφθεί ο αναγνώστης ότι δεν πρόκειται για συλλογή πληροφοριών από πηγές της υπηρεσίας αλλά από τον Τύπο αξίζει να αναφέρουμε ότι το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου καταγράφεται στα εν λόγω δελτία την επομένη της πραγματοποίησής του, ενώ οι πληροφορίες που αφορούν τη στρατιωτική προετοιμασία της Τουρκίας για εισβολή στο νησί είναι αυτές που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, τότε, σε όλα τα σοβαρά διεθνή μέσα.

Οφείλουμε επίσης να αναφέρουμε ότι η ΕΥΠ δημοσιοποίησε αυτό το υλικό έχοντας σβήσει τα στοιχεία αυτών που το συνέτασσαν κι εκείνων στους οποίους κοινοποιούνταν. Μισό αιώνα μετά αυτό μοιάζει με φάρσα αν δεν ήταν γραφειοκρατική ανοησία.

Είναι απορίας άξιον που το υλικό αυτό αποχαρακτηρίστηκε και δημοσιεύτηκε 50 χρόνια μετά. Θα μπορούσε να είχε αποχαρακτηριστεί στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης ή και λίγο αργότερα. Δεν μας προκαλεί όμως την παραμικρή απορία ότι δημοσιοποιείται με παράτες (μερίδα του Τύπου το έκανε χθες βασικό θέμα) με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό. Δεν είναι. Είναι σαφές πως εξυπηρετούνται -συνειδητά ή ασυνείδητα- σκοπιμότητες.

Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι ένας ισχυρισμός του καθηγητή Ευάνθη Χατζηβασιλείου. Διαβάζουμε στο εισαγωγικό του σημείωμα: «Διαφαίνεται ότι η Υπηρεσία δεν είχε αναμιχθεί στην οργάνωση του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου εναντίον του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχιεπισκόπου Μακαρίου... Από το υλικό είναι μάλλον ξεκάθαρο ότι οι συντάκτες των Δελτίων και γενικά -αυτό, νομίζω, μπορεί να λεχθεί με λελογισμένη βεβαιότητα- η Υπηρεσία, δεν ήταν ενήμεροι για τον σχεδιασμό του πραξικοπήματος».

Θράσος ή άγνοια

Μάλιστα. Δηλαδή η ΚΥΠ την οποία ήλεγχε με δικούς του ανθρώπους ο άνθρωπος που οργάνωσε το πραξικόπημα, ο Ιωαννίδης, δεν ήξερε για το πραξικόπημα. Η ΚΥΠ που είχε δικούς της ανθρώπους στην Εθνοφρουρά (δικοί της άνθρωποι ήταν τα στελέχη στα γραφεία Α2 στον στρατό και άλλοι) δεν ήξερε για το πραξικόπημα. Πόσο θράσος ή πόση άγνοια χρειάζεται για να εκστομίσει κανείς κάτι τέτοιο, ιδιαίτερα μάλιστα όταν δηλώνει ιστορικός και είναι πανεπιστημιακός;

Αν η ΕΥΠ ήθελε να αποχαρακτηρίσει και να δημοσιοποιήσει αξιόλογο ιστορικό υλικό για την Κύπρο θα μπορούσε να το κάνει δημοσιοποιώντας: Τις αναφορές του σταθμού της στην Κύπρο και των ανθρώπων της στην Τουρκία. Τα «ημερολόγια» υποθέσεων αναφορικά με την Κύπρο και την Τουρκία στην κρίσιμη περίοδο. Τις σχετικές αναφορές που λάμβανε από την υπηρεσία αυτή η ηγεσία της χούντας (Ιωαννίδης, Γκιζίκης, Ανδρουτσόπουλος κ.ά.). Τις επιμέρους πληροφορίες. Τις πληροφορίες των ανθρώπων της στην Εθνοφρουρά.

Δεν το έκανε γιατί δεν είχε σκοπό να πληροφορήσει το κοινό αλλά να ξεπλυθεί η ίδια από τις αμαρτίες της: ιστορικές και σύγχρονες όπως το σκάνδαλο των υποκλοπών. Για να φανεί στην κοινωνία με εθνικό ρόλο, έργο και αποστολή.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire