ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 28 juillet 2020

Οι κανόνες «του δήμου και των σοφιστών»




 


Σε έρευνα του BBC τον περασμένο Απρίλιο, με τη συμμετοχή 108 εμπειρογνωμόνων, ακαδημαϊκών, κριτικών, μεταφραστών, δημοσιογράφων, από 35 δυτικές χώρες, για τις «εκατό σπουδαιότερες λογοτεχνικές ιστορίες του κόσμου», η ομηρική «Οδύσσεια» πήρε την πρωτιά. Φωτογραφία του Δημήτρη Καραΐσκου.


Ιερός αριθμός το εφτά, και ακριβώς η ιερότητά του υπόκειται στη διαμόρφωση του κανόνα των εφτά σοφών, των εφτά θαυμάτων, των εφτά αμαρτημάτων κ.ο.κ. Μαγικός αριθμός το εννιά, ενδεχομένως επειδή είναι το τριπλάσιο του τρία, καθαγιασμένου πολύ προ χριστιανισμού, και ακριβώς η μαγεία του υποστηρίζει την απόφαση των Αλεξανδρινών φιλολόγων να απαρτίσουν τον κανόνα των εννιά λυρικών ποιητών: Αλκαίος, Σαπφώ, Ανακρέων, Αλκμάν, Στησίχορος, Ιβυκος, Σιμωνίδης, Βακχυλίδης και Πίνδαρος. Συμβολικός ο αριθμός δέκα με τη στρογγυλάδα του, και ακριβώς η συμβολική του διαύγεια διέπει τον κανόνα των δέκα Αττικών ρητόρων που πρότειναν οι γραμματικοί: Δημοσθένης, Υπερείδης, Λυσίας, Ισοκράτης, Αντιφών, Ανδοκίδης, Ισαίος, Αισχίνης, Λυκούργος, Δείναρχος.
Και πού λοιπόν η Κόριννα στον κανόνα των εννιά ποιητών, θα αναρωτηθεί κανείς. Και θα επιμείνει στην απορία του, αν τύχει να θυμηθεί τον θρύλο πως η ποιήτρια από την Τανάγρα νίκησε σε ποιητικό αγώνα τον Θηβαίο Πίνδαρο, ο οποίος μάλιστα σε ορισμένες παραλλαγές των αρχαίων αφηγήσεων είναι μαθητής της. «Ηταν της νιας παιδιότερος», λέει για τον Πίνδαρο ο Γεώργιος Τερτσέτης στο «ποιημάτιόν» του «Κόριννα και Πίνδαρος», του 1834, όπου, αναπλάθοντας τον μύθο, ξεδιπλώνει σε δεκαπεντασύλλαβο τη σκληρή κόντρα των δύο ποιητών, τη στάση του ακροατή λαού και τις δυσκολίες των τριών κριτών, πριν ανακηρύξουν νικήτρια την Κόριννα.

dimanche 26 juillet 2020

Η τελευταία ελληνοτουρκική κρίση

mercredi 22 juillet 2020

Ελληνοτουρκική κρίση

Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Η αναγγελία Τουρκικών ερευνών σε μια περιοχή η οποία έχει αδειοδοτηθεί για λογαριασμό της ΤΡΑΟ από το 2012 ευλόγως οδήγησε το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και του κρατικού μηχανισμού σε ύψιστο επίπεδο επιφυλακής. Η Αθήνα αναμένει να διαπιστώσει πότε θα κινηθεί το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις από την Αττάλεια προς μια περιοχή που βρίσκεται εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, για σεισμικές έρευνες, με τις οποίες παραβιάζονται εκ των πραγμάτων τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ποια όμως είναι τα δεδομένα;
1. Που βρίσκεται αυτή η περιοχή;

mardi 21 juillet 2020

Η συμφωνία ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Προκλήσεις και εμπόδια στον δρόμο των 70 δισ.

Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις για την Ελλάδα ύστερα από την ιστορική απόφαση της Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο πρωθυπουργός έχει πλήρη επίγνωση τόσο των δυνατοτήτων, όσο και των περιορισμών που οι ιδιαίτερες ελληνικές συνθήκες θέτουν. Δεν μένει παρά να εντοπίσει εγκαίρως - τώρα για την ακρίβεια - τις προβληματικές ζώνες
Έπειτα από τετραήμερες εξαντλητικές διαπραγματεύσεις οι ευρωπαίοι ηγέτες, εν μέσω αντεκλήσεων, πολιτικοϊδεολογικών εντάσεων και ανάδειξης επιμέρους εθνικών διεκδικήσεων που τραυμάτισαν τη συνοχή της Ενωσης, κατέληξαν σε μια συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο έρχεται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και της παρεπόμενης ύφεσης.
Τα παζάρια περίσσεψαν τις προηγούμενες ημέρες, χρειάστηκαν ανακατανομές μεταξύ επιδοτήσεων και δανείων, προβλέφθηκαν «δώρα» για τους πλούσιους «φειδωλούς» και μηχανισμοί ελέγχου χρήσης των πόρων, όπως «χειρόφρενα ανάγκης» στην περίπτωση που η πλειοψηφία των κρατών – μελών διαπιστώνει αποκλίσεις από τους σκοπούς της ανάκαμψης και χρησιμοποίησή τους για άλλους σκοπούς, δηλώνοντας ακριβώς την πανσπερμία της Ενωσης και τη δυσκολία απόκτησης και άσκησης κοινής πολιτικής ακόμη και σε έκτακτες συνθήκες όπως οι παρούσες της πανδημίας. Ορισμένοι βεβαίως σπεύδουν να επισημάνουν ότι πάντα έτσι αποφάσιζε η Ευρώπη και έτσι εξελισσόταν στον χρόνο, εν μέσω κρίσεων και εντάσεων διευρυνόταν και αποκτούσε νέα ενοποιητικά εργαλεία, όπως αυτό της αμοιβαιοποίησης του χρέους που μόλις κατέκτησε.
Οπως και να έχει, η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συμφωνία 750 δισ. ευρώ , εκ των οποίων τα 390 θα χορηγηθούν στις χώρες – μέλη με τη μορφή επιδοτήσεων και τα υπόλοιπα 360 μέσω χαμηλότοκων δανείων, εγγυημένων από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στην Ελλάδα αναλογούν 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 19 δισ. ευρώ θα προσφερθούν ως επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 13 με τη μορφή δανείων. Οπως ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός μετά την επίτευξη συμφωνίας, η Ελλάδα μαζί με τους πόρους του ΕΣΠΑ θα έχει την ευκαιρία να εισπράξει κοντά στα 70 δισ. ευρώ την επόμενη επταετία.
Το ποσό είναι σημαντικό και αν γίνει πλήρης αξιποίηση των δυνατοτήτων μπορεί μέσω της μόχλευσης και της έμμεσης εμπλοκής ιδιωτικών οικονομικών δυνάμεων να ξεπεράσει και τα 100 δισ. ευρώ.
Το ζήτημα που εγείρεται από εδώ και πέρα είναι κατά πόσον ή ελληνική διοίκηση και πολιτική θα μπορέσουν να υπηρετήσουν τον σκοπό της ανάκαμψης και ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, υπό τον όρο πάντα ότι θα καταφέρουν να απορροφήσουν εγκαίρως τους προσεφερόμενους πόρους.
Δύο είναι επί της ουσίας οι προκλήσεις της επόμενης περιόδου: Η πρώτη συνδέεται με την κατάρτιση ενός επαρκούς σχεδίου ανασυγκρότησης και αναβάθμισης της χώρας και η δεύτερη με τη δυνατότητα της δημόσιας διοίκησης να απορροφήσει τους πόρους. Ούτε η πρώτη, ούτε η δεύτερη προϋπόθεση είναι αυτονοήτως δεδομένες.
Ηδη τα πρώτα σχέδια αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης μοιάζουν αταίριαστα προς τις ανάγκες της περιόδου και η κατάσταση της δημόσιας διοίκησης δεν προσφέρει τις απαιτούμενες εγγυήσεις για έγκαιρη και ορθολογική χρήση των πόρων και των δυνατοτήτων που προσφέρει η απόφαση της συνόδου κορυφής.
Ο πρωθυπουργός έχει πλήρη επίγνωση τόσο των δυνατοτήτων, όσο και των περιορισμών που οι ιδιαίτερες ελληνικές συνθήκες θέτουν. Δεν μένει παρά να εντοπίσει εγκαίρως – τώρα για την ακρίβεια – τις προβληματικές ζώνες και να λάβει όλες τις πρόνοιες ώστε και το σχέδιο ανασυγκρότησης να είναι συνεκτικό και οργανωμένο και η Διοίκηση να μη σταθεί εμπόδιο στην απορρόφηση των πόρων. Δεν είναι το απλούστερο των έργων, αλλά ούτε και ακατόρθωτο. Τώρα έχει την εικόνα, τη γνώση και την πολιτική δύναμη να επιβάλλει όσα είναι ωφέλιμα για τον πολύπαθο ελληνικό λαό. Ας το αποτολμήσει, ξεπερνώντας το κόμμα του και όσους τον δεσμεύουν.

lundi 20 juillet 2020

Η τουρκική εισβολή


Καθώς ξημερώνει ημέρα πρώτη της τουρκικής εισβολής
46 χρόνια μετά


ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ
(20 του Ιούλη 2020 μ.Χ.)

Οι πρόσφυγες
κι οι άλλοι
μαυραγορίτες των χρυσών ευκαιριών
μαστροποί ποιητές
που ζητιανεύουν λίγη δόξα
πολιτικάντηδες των δεκάρικων
λιποτάκτες στρατιωτικοί
ο κόσμος που ξεριζώθηκε
κι οι άλλοι
κι η μητέρα πατρίδα
με τα δικά της
-έκαμεν φίλον
η μάνα μας ρε κοπέλια-
θα πει ο Γιωρκής της Αουστούς
το ΄74
πλήθυναν κι οι Αμαθούσιοι
οι Συβαρίτες
οι Αβδηρίτες
κι οι Κλαζομένιοι
ένα καράβι που αρμενίζει
χωρίς πολλές προοπτικές
και με λίγες ελπίδες
συναισθήματα άνευ περιορισμών
και πύρινοι λόγοι για τους «βαρβάρους»
κομμάτια πέτρες
τα λόγια των θεών
τα λόγια του Ηράκλειτου
που θα ΄λεγε κι ο ποιητής
συντρίμια τα αγάλματα και οι εικόνες
νεκρός ο Ονήσιλος στη Σαλαμίνα
και το κεφάλι του να κρέμεται
πάνω από μια πύλη της Αμαθούντας.
Καλό είναι να μιλάς
για Θερμοπύλες
Σαλαμίνα
κι άλλα ηρωικά κατορθώματα των προγόνων.
Τι θα λες όμως για το ΄74
το Πέντε Μίλι
την Κερύνεια
την Αμμόχωστο
τον Απόστολο Ανδρέα
τη Μόρφου;
Κατά τα άλλα
η Λευκωσία
μελαγχολική …(επέμβαση της λογοκρισίας}
κατά τας κληρονομηθείσας συνηθείας της
με κάθε λογής χασικλήδες
και σωματέμπορους
να την…(εκ νέου επέμβαση της λογοκρισίας)
και φυσικά ο αγώνας συνεχίζεται.

dimanche 19 juillet 2020

Η Γερμανία στο προσκήνιο

Στέφανος Κωνσταντινίδης*

 

Τί κάθοντ’ οι Συγκλητικοί και δεν νομοθετούνε;
Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα.
Οι βάρβαροι σαν έλθουν θα νομοθετήσουν.

Κ. Π. Καβάφης

Η Γερμανία ήταν βέβαια πάντα στο προσκήνιο!

Απλώς με την έκλειψη των ΗΠΑ  λόγω της πολιτικής απομονωτισμού που ακολούθησε και ακολουθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ,  το Βερολίνο είναι υποχρεωμένο να αναλάβει ρόλους που προηγουμένως ανήκαν στους Αμερικανούς.  Αυτό φάνηκε με τη σύγκληση της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη στις αρχές αυτής της χρονιάς και τώρα πιο πρόσφατα με τη διαμεσολάβηση για να τηλεφωνήσει ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν  καθώς και με την τριμερή συνάντηση που οργανώθηκε για τα Ελληνοτουρκικά. Συνάντηση που κρατήθηκε μυστική από την Αθήνα και το Βερολίνο αλλά που δημοσιοποιήθηκε από την Άγκυρα. Δημοσιοποιώντας τη συνάντηση αυτή  ο Τσαβούσογλου ασκεί από τη μια πίεση στην Αθήνα και από την άλλη παρουσιάζει την Τουρκία στη διεθνή κοινή γνώμη έτοιμη για διάλογο. Οι Γερμανοί αν και επίσημα παρουσιάζονται ενοχλημένοι για τη δημοσιοποίηση  καθόλου δεν αποκλείεται να συνέπραξαν προς αυτή την κατεύθυνση.  Η Αθήνα παραμένει εκτεθειμένη επειδή σύρεται σε ένα διάλογο με ταπεινωτικούς όρους. Μια Αθήνα φοβισμένη και ουσιαστικά απομονωμένη. Διότι άλλο τι παρουσιάζουν τα ελεγχόμενα συστημικά main stream ΜΜΕ και άλλο ποια είναι η πραγματικότητα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι ο Ερντογάν σηκώνει όποτε σχεδόν θέλει το τηλέφωνο και μιλά με τον Τραμπ, τον Πούτιιν και την Μέρκελ, είναι υπολογίσιμος «σύμμαχος» ή «αντίπαλος», ενώ ο Μητσοτάκης θεωρείται «δεδομένος», »κηδεμονευόμενος»,  συνομιλεί ουσιαστικά μόνο με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα… και υπακούει στα κελεύσματα του Βερολίνου.
Την ίδια ώρα που υποτίθεται διεξάγεται διάλογος, η Τουρκία δεν έχει σταματήσει καμιά από τις προκλήσεις της, καμιά από τις παράνομες ενέργειες της, έχοντας   φυσικά και τη γερμανική κάλυψη. Δεν υπάρχει πιο φιλοτουρκική στάση στην ΕΕ από αυτή της Γερμανίας μετά την αποχώρηση της Βρετανίας. Να υπενθυμίσουμε εδώ και τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη τον περασμένο Ιανουάριο.

dimanche 12 juillet 2020

Η αβεβαιότητα του μέλλοντός μας













Μέρες του Ιούλη με τις πικρές αναμνήσεις του '74 και να βρίσκεσαι αντιμέτωπος με την αβεβαιότητα του μέλλοντος απέναντι σε μια καλά ενορχηστρωμένη νεο-οθωμανική πολιτική που απειλεί την ίδια την ύπαρξη του τόπου σου. Να νιώθεις την τραγικότητα των στιγμών και να ξέρεις πως οι πολιτικές ηγεσίες στην Αθήνα και τη Λευκωσία είναι γυμνές και οδεύουν χωρίς πυξίδα.
Στην Αθήνα καλλιεργείται έντεχνα από μια ισχυρή ομάδα των ελίτ η άποψη ότι τώρα και το Καστελόριζο «κείται μακράν» και άκου σοφιστεία, «απομονωμένο» και εκτός του συμπλέγματος της Δωδεκανήσου. Προωθείται και το ερώτημα αν αξίζει τον κόπο να πεθάνει κανείς για το Καστελόριζο. Όλα αυτά προωθούνται από ανθρώπους με επιρροή που κινούνται στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντίθετα, η καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ, πιστή στη θεώρηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη, αντιδρά σε αυτή την πολιτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτές τις απόψεις όπως εκφράστηκαν από τον Χρήστο Ροζάκη, στενό συνεργάτη του Σημίτη, τότε που γκρίζαραν το Αιγαίο, και τώρα κοντά στον Μητσοτάκη, απάντησε έντονα ο καραμανλικός αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο Κουμουτσάκος, αν και διπλωμάτης καριέρας, καταχωνιάστηκε από τον Μητσοτάκη στη Μετανάστευση. Και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για οριοθέτηση της ΑΟΖ-Ελλάδας Κύπρου

dimanche 5 juillet 2020

Ο πικρός Ιούλης

Στέφανος Κωνσταντινίδης*

 
 
 
 
 
 
 
 
Κάθε Ιούλη οι πικρές μνήμες επανέρχονται. Για κάποιους είναι μια «επετειακή» ανάγκη. Για τους πολλούς είναι η πικρή ανάμνηση όσων έζησαν το 1974. Για τους νεότερους είναι η μνήμη πως μεγάλωσαν σε συνθήκες ημικατοχής. Είναι κι αυτοί που προσπαθούν να αναθεωρήσουν την Ιστoρία, να δικαιολογήσουν άμεσα ή έμμεσα το πραξικόπημα και την εισβολή, φορτώνοντας την ευθύνη στο θύμα. Διότι ασφαλώς τα όποια λάθη της ελληνικής πλευράς δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την εισβολή και προπάντων τη συνεχιζόμενη κατοχή.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν και παραμένει μια ανεξάρτητη Πολιτεία και κανένας διεθνής νόμος δεν μπορεί να δικαιολογήσει την κατοχή των εδαφών της από τον εισβολέα. Γνωρίζουν οι νεοφιλελεύθεροι-μεταμοντέρνοι αναθεωρητές πως με τις πικρές εμπειρίες του παρελθόντος, με όλη την πείρα που συσσωρεύτηκε, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να συμβιώσουν χωρίς κανένα πρόβλημα στο πλαίσιο μάλιστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι δε τραγικό να ακούονται γενναίες φωνές από τους Τουρκοκυπρίους που μιλούν για κατοχή και να υπάρχουν Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες που άμεσα ή έμμεσα να τη δικαιολογούν. Ως πρόσφατα μάλιστα και θαυμαστές του Ερντογάν!

mercredi 1 juillet 2020

Ενας Πενταλιώτης: Βάσος Αθανάση Μίστικλος

Δέσποινα Ψύλλου

Μνήμες που γίνονται τέχνη


Ξεπρόβαλε από τις φυλλωσιές με ένα χαμόγελο καλωσορίσματος. Χειροποίητα μυλαράκια, μικρά και μεγάλα, γυρνούσαν απαλά από το καλοκαιρινό αεράκι. «Μόλις τα τελείωσα αυτά εδώ», είπε και έδειξε μερικά, που ήδη στριφογύριζαν, δημιουργώντας μια γλυκιά μελωδία. Το σπιτικό του γεμάτο χρώμα, υλικά και δημιουργία. Τα μάτια του διατηρούσαν τη σπιρτάδα τους, παρά την κούραση και τη σκληρή δουλειά που μαρτυρούσαν τα χέρια του. Ο ίδιος έμοιαζε με ένα απύθμενο δοχείο γεμάτο μνήμες, χαρές, πίκρες και συγκινήσεις.

Στο πλευρό του στέκονταν συνεχώς οι μούσες και η έμπνευση. Πρόκειται για τον Βάσο Μίστικλο, έναν 92χρονο που διηγείται μέσα από πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και κατασκευές μια πλούσια ιστορία που ξεκινά από την Πενταλιά της Πάφου και φτάνει έως την άλλη άκρη του νησιού.
Στα υλικά του βρίσκονταν ανακυκλώσιμα υλικά, τενεκεδάκια, καρποί, κουκούτσια και φλούδια από φρούτα όπως ροδάκινα και πόμελα, κουκουνάρες, μπογιές, ξύλο, σύρμα. Το μεράκι του κ. Μίστικλου είναι να δημιουργεί, να μεταποιεί, να επισκευάζει και να δίνει μια νέα ζωή σε ένα αντικείμενο. Το εσωτερικό του σπιτιού του ήταν ντυμένο με τέχνη.

Εκατοντάδες πίνακες κρέμονταν στους τοίχους και στέκονταν στο πάτωμα. Ανάμεσα στους πιο πρόσφατους ένας που αναπαριστά τον κορωνοϊό με τρόπο δαιμονικό. «Εδώ είναι η μητέρα μου, Μαρικλού. Δίπλα της ο πατέρας μου, ο Αθανάσης», σημείωσε και έδειξε δύο πορτρέτα που δέσποζαν στο κέντρο άλλων πινάκων. Παραδίπλα μια γυναίκα, πρόσφυγας, που η πικρή ιστορία της, οι διωγμοί και ο θάνατος, τον είχαν αγγίξει βαθιά. Πιο πέρα η σύζυγός του, «είναι πίνακας που έκανα βλέποντας τη φωτογραφία. Ήμασταν εκδρομή στις Πλάτρες.

Πηγαίναμε αρκετά συχνά». Στα χέρια του έπιασε έναν πίνακα που απεικόνιζε την Πέτρα του Ρωμιού. «Να αυτός γράφει ότι είναι από το 1960. Το ίδιο και αυτός», είπε και έπιασε μια ακόμη ζωγραφιά.

Ανάμεσα στα πορτρέτα, τα τοπία και την αφηρημένη τέχνη στέκονταν επίσης διάφορες χειροτεχνίες. Δέντρα από σύρμα, από κοχύλια, από καρύδια, από κέλυφος αβγών. Γλυπτά από αποξηραμένο ανανά. Αρκετά από αυτά σουρεάλ και άλλα πάλι ρεαλιστικά. Στην άκρη ενός δωματίου ένα κορίτσι χόρευε. Στην άλλη άκρη ένα ολάνθιστος κάμπος. Στην κουζίνα και στο υπνοδωμάτιο, δεκάδες μακέτες μικρών εκκλησιών. Βάζα και δοχεία, καμωμένα από διάφορα υλικά. Μύριες αποχρώσεις και μοτίβα. Ακόμη και μουσικά όργανα δημιούργησε. «Εκεί είναι τέσσερα μαντολίνα. Και βιολιά», είπε και πέρασε στα χέρια του έναν μικρό μπαγλαμά.

«Πάντα έφτιαχνα πράγματα. Από παιδί», εξήγησε και πρόσθεσε: «Μου προκαλεί μεγάλη χαρά και ικανοποίηση όταν επισκευάζω κάτι που έχει σπάσει. Να φτιάχνω δικά μου αντικείμενα. Δικά μου εργαλεία και εξαρτήματα. Εκείνη η ιδέα που θα έρθει στο μυαλό μου. Λέω καμία φορά στον εαυτό μου τι σημαντικό όταν αγγίξει το ανθρώπινο χέρι. Πώς ζωντανεύει κάτι».

Έφυγε παιδί από το σπίτι για να δουλέψει
 
Περπάτησε από την Πάφο ως τη Λεμεσό, δίχως φαγητό και χρήματα
 
Ολόκληρη η Κύπρος έγινε σπίτι του Βάσου Μίστικλου, αφού η φτώχεια από πολύ νωρίς τον απομάκρυνε από το πατρικό του σπίτι. Όπως εξιστόρησε, γεννήθηκε και αναγιώθηκε στην Πενταλιά της Πάφου, όπου έζησε με τους γονείς του, τις δύο αδελφές του και τους δύο αδελφούς του. Επρόκειτο για μια αγαπημένη, μα πολύ φτωχή οικογένεια, που μετά βίας τα έβγαζε πέρα. «Ήμασταν φτωχοί. Έτυχε να δω τη μητέρα μου να ζητά δανεικά. Το φαγητό στο σπίτι να τελειώνει. Για πρώτη φορά βρήκα τον πατέρα μου να κλαίει», περιγράφει ο κ. Μίστικλος και σημειώνει πως τότε, μιας και ήταν παιδί, κατάλαβε σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκονταν.
 
«Αποφάσισα να φύγω από το σπίτι για να μην είμαι άλλο βάρος, ελπίζοντας πως θα ακολουθήσει και ο κατά 10 χρόνια μεγαλύτερος αδελφός μου», σημείωσε και εξήγησε πως τότε ήταν γύρω στα 15 του χρόνια. «Έραψα ένα σακί για το ταξίδι μου και μέσα έβαλα ένα ξερό ψωμί και ό,τι άλλο βρήκα». Μια από τις αδελφές του, όπως περιγράφει, αντιλήφθηκε τις ετοιμασίες του και σύντομα έμαθε τους σκοπούς τους. «Το είπε στους γονείς μου και εκείνοι το βράδυ μου άδειασαν το σάκο. Έβγαλαν και το φαγητό και τα λιγοστά σελίνια που είχα μαζέψει δουλεύοντας στο δάσος Πάφου». Αποφασισμένος, όπως ήταν, το επόμενο πρωί πηγαίνει να ποτίσει τα χωράφια και έπειτα κινεί για το ταξίδι του.
 
«Έφυγα από το χωριό περπατητός. Δεν είχα ούτε χρήματα. Ούτε φαγητό. Στους γονείς μου δεν είπα τίποτα», αναπολεί και σημειώνει ότι κατάφερε να φτάσει στη Λεμεσό. Εκεί δεν είχε κανένα, αλλά για καλή του τύχη στο τέλος του οδοιπορικού του συνάντησε ένα συνομήλικο συγχωριανό του που τον βοήθησε. Έχοντας κάποια εμπειρία ως σκαρπάρης ξεκίνησε ως ψυχοπαίδι σε ένα τσαγκαράδικο. Με το μεράκι και την τέχνη του, κατάφερε να γίνει και πρωτομάστορας. Έμαθε να φτιάχνει κάθε λογής παπούτσια. Να αντιγράφει σχέδια από βιτρίνες και να τα φτιάχνει ακριβώς τα ίδια. Όμως, η φτώχεια τού ξαναχτύπησε την πόρτα.
Έφυγε για τη Λάρνακα μαζί με τον αδελφό του, αλλά λίγο καιρό αργότερα επέστρεψαν ξανά στη Λεμεσό. Από εκεί, έφυγαν με έναν εργοδότη για την Αμμόχωστο, μήπως και γλυτώσουν από την πείνα τους. Μάταιη η προσπάθεια. Τελικά το 1950, ο κ. Μίστικλος φτάνει στη Λευκωσία. «Έκτοτε ζω εδώ», εξηγεί και προσθέτει ότι με τα χρόνια χρειάστηκε να εγκαταλείψει την τέχνη του τσαγκάρη. Πέρασε από θέσεις σερβιτόρου και μπάρμαν, από ξενοδοχεία. «Εργάστηκα ακόμη και σε καμπαρέ της βρετανικής λεγεώνας», εξήγησε και πρόσθεσε ότι από όλες αυτές τις εργασίες γνώρισε ανθρώπους σπουδαίους και ανθρώπους που δεν τους ξεχνά ποτέ.     
 
  Δέσποινα Ψύλλου   Ο "Φιλελεύθερος"
https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/969910/mnimes-poy-gnontai-techni