Πρέσβης Παλαιστίνης: Η κατάσταση στη Γάζα δεν άρχισε το Σάββατο
Η κατάσταση στη Γάζα δεν ξεκίνησε το Σάββατο, προηγούνται 17 ολόκληρα χρόνια αποκλεισμού, δήλωσε ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κύπρο, Abdallah Attari, προσθέτοντας ότι οι Παλαιστίνιοι παραμένουν προσηλωμένοι σε ένα μέλλον όπου κάθε ζωή είναι πολύτιμη και όλοι οι άνθρωποι ζουν με ελευθερία και ασφάλεια
Κληθείς να αναφερθεί στην κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα μετά τον αποκλεισμό από το Ισραήλ, είπε ότι “η κατάσταση στη Γάζα δεν ξεκίνησε το Σάββατο, προηγούνται 17 ολόκληρα χρόνια αποκλεισμού των 2.000.000 Παλαιστίνιων σε μια έκταση 45 τετραγωνικών χιλιομέτρων”.
“Πρόκειται, δηλαδή, για μια έκταση 200 φορές μικρότερη από την Κύπρο” είπε.
Εκεί, συνέχισε, οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα και πρόσθεσε ότι το νερό που τους παρέχουν καθημερινά οι Ισραηλινοί είναι πολύ λιγότερο από την απαιτούμενη ποσότητα νερού για μια υγιή, ζωή, ενώ ηλεκτρικό ρεύμα υπάρχει μόνο για 3-4 ώρες την ημέρα.
“Αν είσαι βαριά άρρωστος στη Λωρίδα της Γάζας, λυπάμαι, αλλά οι πιθανότητες να επιζήσεις δεν είναι με το μέρος σου λόγω της ελλιπούς ιατρικής περίθαλψης και της έλλειψης φαρμάκων και θεραπειών. Οποιοσδήποτε χρήζει ιατρικής βοήθειας οφείλει να υποβάλει αίτημα στις κατοχικές αρχές του Ισραήλ και μετά από ενδελεχή εξέταση του αιτήματος, που διαρκεί κάποιους μήνες, αν είναι ακόμα ζωντανός ο ασθενής, ίσως να του επιτραπεί η έξοδος από τη Γάζα για να λάβει ιατρική φροντίδα”, πρόσθεσε.
Δεν είναι τυχαίο, είπε ο Πρέσβης, που η Γάζα έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη «ανοιχτή φυλακή» στον κόσμο, “γιατί, ας μη γελιόμαστε, οι Παλαιστίνιοι που ζουν εκεί δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα, καμία απολύτως ελευθερία”.
“Αναρωτήθηκε κανείς τι είναι ο τεράστιος φράχτης που με τόση ευτυχία έριξαν οι Παλαιστίνιοι; Είδε κανείς τη συγκίνηση στα πρόσωπά τους; Αναρωτήθηκε κανείς τι δουλειά έχει αυτό το «τείχος» εκεί; Ο κόσμος τόσο καιρό παρακολουθεί άπραγος την καταπίεση και τον εξευτελισμό των Παλαιστίνιων και μετράει νεκρούς. Νεκρούς Παλαιστίνιους”, είπε.
Ο Πρέσβης είπε ότι “μπορεί η ισραηλινή κυβέρνηση να κήρυξε τώρα τον πόλεμο, αλλά ο πόλεμός της κατά των Παλαιστινίων ξεκίνησε πριν από 75 χρόνια. Το ισραηλινό απαρτχάιντ, η κατοχή και η συνενοχή της διεθνούς κοινότητας είναι η πηγή όλης αυτής της βίας”.
Για 75 χρόνια, συνέχισε, “νέοι Παλαιστίνιοι και παιδιά σύρονται από τα κρεβάτια τους σε επιδρομές που γίνονται πριν από την αυγή από Ισραηλινούς στρατιώτες κατοχής και κρατούνται χωρίς κατηγορία σε ισραηλινά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Από το 1948 έχουμε 100.000 νεκρούς Παλαιστίνιους, από το 1967 μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί 1.000.000 Παλαιστίνιοι, ενώ τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν 5.000 φυλακισμένοι Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά”.
Ο Πρέσβης είπε ότι τον τελευταίο χρόνο, το Ισραήλ “κλιμάκωσε αδίστακτα τη στρατιωτική κατοχή του με βίαιες εκδιώξεις και κατεδαφίσεις σπιτιών, μαζικές δολοφονίες, δολοφονίες δημοσιογράφων, ανελέητη πολιορκία και καθημερινή ταπείνωση. Μόνο το 2023 οι νεκροί Παλαιστίνιοι φτάνουν τους 1.000. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ισραηλινές δυνάμεις έκαναν καθημερινές επιδρομές στο τέμενος Al-Aqsa, ένα από τα ιερότερα της μουσουλμανικής θρησκείας, αλλά και σε χριστιανικούς ιερούς τόπους”.
Μίλησε για “υποκρισία” της διεθνούς κοινότητας και της πολιτισμένης δύσης που έχει φτάσει “στο απροχώρητο”.
“Πρέπει να μπει ένα τέλος στην πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών”, είπε και ανέφερε ότι δεν μπορεί να καταλάβει πώς τα Ηνωμένα Έθνη, ο οργανισμός που υπέγραψε την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ δεν αντέδρασε όταν ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ “στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ χρησιμοποίησε προκλητικότατα χάρτη της Μέσης Ανατολής χωρίς την Παλαιστίνη, χωρίς καν τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη”.
Για ποια διεθνή κοινότητα μιλάμε; διερωτήθηκε ο Πρέσβης λέγοντας “μιλάμε για την απουσία της διεθνούς κοινότητας ή για τα φωτισμένα κτήρια με σημαίες του Ισραήλ. Από πότε τα δημοκρατικά κράτη στέκονται στο πλευρό της κατοχής και του απαρτχάιντ;”
Ερωτηθείς πώς βλέπει να εξελίσσεται η κατάσταση γενικότερα, είπε ότι “έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει για τις συνέπειες του αποκλεισμού του πολιτικού ορίζοντα και της αποτυχίας να επιτρέψουμε στον παλαιστινιακό λαό να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση και να δημιουργήσει το δικό του κράτος”.
Είπε ότι “η αποκήρυξη από το Ισραήλ των υπογεγραμμένων συμφωνιών και η μη τήρηση των διεθνών αποφάσεων νομιμότητας οδήγησαν στην καταστροφή της ειρηνευτικής διαδικασίας. Αυτό προστίθεται στην απουσία λύσης για την παλαιστινιακή υπόθεση μετά από 75 χρόνια ταλαιπωρίας και εκτοπισμού, στη συνέχιση της πολιτικής που τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά και στη σιωπή της διεθνούς κοινότητας σχετικά με τις εγκληματικές και ρατσιστικές πρακτικές των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής και στη συνέχιση της αδικίας και της καταπίεσης μας. Αυτοί είναι οι λόγοι πίσω από την εκρηκτική κατάσταση και την απουσία ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή”.
Ο Πρέσβης είπε ότι η ειρήνη απαιτεί δικαιοσύνη, ελευθερία και ανεξαρτησία για τον παλαιστινιακό λαό, επιστροφή των προσφύγων και πλήρη εφαρμογή των διεθνών αποφάσεων νομιμότητας.
“Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή μπορούν να επιτευχθούν με τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής της γης του Κράτους της Παλαιστίνης, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τα σύνορα του 1967, και αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του λαού στην ανεξαρτησία και την εθνική κυριαρχία του”, συνέχισε.
Ο Πρέσβης της Παλαιστίνης είπε ότι οι καταπιεσμένοι άνθρωποι παντού θα αναζητούν την ελευθερία τους.
“Όλοι μας αξίζουμε την απελευθέρωση, την ασφάλεια και την ισότητα. Ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε εκεί είναι να ξεριζώσουμε τις πηγές της βίας, ξεκινώντας ίσως πρώτα από τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας που δείχνει τη συνενοχή της”.
Κατέληξε λέγοντας ότι “δεν επιζητούμε τον συμψηφισμό στο αίμα και τα πτώματα που έχει χάσει ο κάθε λαός. Θρηνούμε για τις ζωές εκείνων που έχουν ήδη χαθεί και παραμένουμε προσηλωμένοι σε ένα μέλλον όπου κάθε ζωή είναι πολύτιμη και όλοι οι άνθρωποι ζουν με ελευθερία και ασφάλεια”.
ΚΥΠΕ