ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 11 mars 2015

Θεσμοί και Τρόϊκα

Το σημείωμα αυτό πρωτογράφτηκε στον τοίχο του φίλου Κυριάκου Δημητρίου (Facebook). Το μεταφέρω όμως και εδώ για τροφή στη συζήτηση γύρω από το θέμα των «θεσμών» και της τρόϊκας. Είναι βασικό όμως να θυμόμαστε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διαχωρίσει την πολιτική συζήτηση από την τεχνική. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν πολιτική συζήτηση με την τρόϊκα, κάτι που αρνείται να κάνει η σημερινή κυβέρνηση.
Κυρίως για όσους επικρίνουν την κυβέρνηση Τσίπρα για την επιμονή της να συνομιλεί με τους «θεσμούς» αντί με την τρόϊκα, υπενθυμίζω ότι :
1.Εν αρχή ήν η λέξη... 2. Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν που ανήγαγε την σημειολογία σε μέρος της πολιτικής επιστήμης, συνήθιζε να λέει : Πολιτική είναι η σωστή διαχείριση των συμβόλων 3. Όταν άρχισαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Βιετνάμ και τις ΗΠΑ-πόλεμος Βιετνάμ- τις πρώτες δύο βδομάδες τις ξόδευσαν για να συμφωνήσουν τι σχήμα θα είχε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πως θα ήταν η διάταξη των αντιπροσωπειών ! 4. Ο αλήστου μνήμης μετεμφυλιακός πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Πιουριφόι, πήγαινε στο ελληνικό ΥΠΕΞ με κοντό παντελονάκι και μια φορά έβαλε το πόδι του πάνω στο γραφείο του υπουργού ! 5. Ένας άλλος αμερικανός απεσταλμένος την ίδια εποχή, ο γνωστός Πόρτερ, χαστούκισε έλληνα υπουργό ! ΑΥΤΑ για κάποια σκέψη και προβληματισμό. Αν μη τι άλλο η τρόϊκα δεν διέφερε στην συμπεριφορά της από τους αμερικανούς ανθύπατους μετά τον Εμφύλιο, και κάποιος περιορισμός στην αλαζονεία της, αφού έγινε κακόφημη, δεν νομίζω να κάνει κακό ! Εντάξει, μπορεί να μην αλλάζει ο κόσμος, αλλά αν μπορούμε να περισώσουμε κομμάτι την αξιοπρέπεια μας, δεν κάνει νομίζω κακό !
·

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire