Στην εκπνοή του ο Οκτώβριος μέτρησε από τις υψηλότερες μηνιαίες καταγραφές κρουσμάτων (86.408) και περισσότερους από 1.000 θανάτους (1.110), ενώ οι διασωληνωμένοι σκαρφάλωσαν στους 421 ● Το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να υποβαθμίζει το ζήτημα της πανδημίας, θεωρώντας ότι η ύπαρξη των εμβολίων τού δίνει άλλοθι ● Γιατί είναι αντίθετος ο Ηλίας Μόσιαλος με τα μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα 450.000 ανεμβολίαστων μέχρι να νοσήσουν ή να εμβολιαστούν.
Για τρίτη φορά η κυβέρνηση της Ν.Δ. χάνει τον έλεγχο της πανδημίας και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την προστασία της δημόσιας υγείας. Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού και διανύει τη χειρότερη εβδομάδα από την αρχή της πανδημίας όσον αφορά την ημερήσια καταγραφή νέων κρουσμάτων και το υψηλό πενταμήνου στους θανάτους. Η παρέμβαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναμένεται ισχυρή προκειμένου να σώσει οτιδήποτε κι αν σώζεται.
Στην εκπνοή του χθες ο Οκτώβριος μέτρησε από τις υψηλότερες μηνιαίες καταγραφές κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας (86.408) και περισσότερους από 1.000 θανάτους (1.110), ενώ οι διασωληνωμένοι σκαρφάλωσαν στους 421. Σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη και σε μια χώρα που έχει βαφτεί «κόκκινη», οι ειδικοί επιστήμονες επιμένουν στα γνωστά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό (τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας, αερισμός κλειστών χώρων για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, καθώς και περισσότερα τεστ), τα οποία θα επανεισηγηθούν στην κυβέρνηση εντός της εβδομάδας.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε βήμα πίσω στην αλλαγή σελίδας που αποφάσισε -παρά την αντίθετη γνωμοδότηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας- προ δεκαπενθημέρου, όταν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σφύριξε τη λήξη της πανδημίας. Αποδεικνύεται πλέον με δραματικό τρόπο ότι τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις, σε αντίθεση με την πρώτη φάση της πανδημίας, όταν οι παρεμβάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων τις είχαν προλάβει.
Γονατισμένο το ΕΣΥ
Παράλληλα η κυβέρνηση εμφανίζεται αμετανόητη στο κρίσιμο θέμα της στήριξης του γονατισμένου ΕΣΥ (χειρότερα και από πέρυσι εξαιτίας των αναστολών) με προσλήψεις και άνοιγμα ΜΕΘ. Συνεχίζει να υποβαθμίζει το ζήτημα της πανδημίας, θεωρώντας ότι η ύπαρξη των εμβολίων τής δίνει άλλοθι για όλες τις αμέλειές της στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Σε αυτή την κατεύθυνση, από σήμερα (1 Νοεμβρίου) και καθημερινά θα στέλνονται μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα 450.000 ανεμβολίαστων μέχρι να νοσήσουν ή να εμβολιαστούν.
Στην ιδέα αυτή αντέδρασε με έντονο τρόπο ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος. «Δεν είναι καλή ιδέα, δεν ξέρω ποιος την είχε, αλλά να την πάρουν πίσω» είπε χαρακτηριστικά (ΑΝΤ1) και εκτίμησε ότι θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Επισήμανε, δε, το ζήτημα που θα ανακύψει με τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών: «Πριν αρχίσουμε να συζητάμε νέα μέτρα, τα οποία μπορεί να χρειαστούν, ας αρχίσουμε πρώτα να εφαρμόζουμε όσα υπάρχουν, συστηματικά. Κι αυτό είναι θέμα κυρίως της πολιτείας. Θα πρέπει να δούμε τι δεν πήγε καλά με τους εμβολιασμούς στη βόρεια Ελλάδα και γενικότερα στη χώρα μας. Δεν έχουμε πετύχει ικανοποιητικά ποσοστά σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης».
Η αποτυχία της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες της χώρας να προσέλθουν στον αναγκαίο εμβολιασμό τους είναι ηλίου φαεινότερη: η εμβολιαστική ανοσία είναι μόλις στο 60,5% και το έλλειμμα κάλυψης στους άνω των 60 ετών (20%) και στους άνω των 80 ετών (25%) είναι επικίνδυνα υψηλό.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Το Σαββατοκύριακο (διαχρονικά τα διήμερα καταγράφουν χαμηλό αριθμό νέων κρουσμάτων σε σύγκριση με την εβδομάδα) σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων με 4.696 νέες διαγνώσεις το Σάββατο, ενώ την Κυριακή εντοπίστηκαν 2.727 νέα κρούσματα. Οι διασωληνωμένοι έχουν πάρει την ανηφόρα με 404 το Σάββατο και 421 την Κυριακή, ενώ εξακολουθούν να χάνονται καθημερινά πολλές ζωές συνανθρώπων μας: 38 προχθές, 44 χθες. Ο Οκτώβριος περνάει στην ιστορία της επιδημίας στη χώρα ως τραγικός μήνας με 86.408 καταγεγραμμένα κρούσματα και 1.110 θανάτους, την ώρα που οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η συνέχεια (του φθινοπώρου και του χειμώνα που ακολουθεί) προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολη.
Η λύση για την κυβέρνηση είναι η επιβολή νέων περιορισμών και μέτρων για τους ανεμβολίαστους, όπως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων στην εστίαση και την ψυχαγωγία, η διενέργεια δύο rapid τεστ για την προσέλευση στην εργασία τους τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα με δική τους οικονομική επιβάρυνση, καθώς και επιπλέον περιορισμοί για την παρουσία ανεμβολίαστων πολιτών σε μεικτούς, ανοικτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ.
Την ίδια ώρα οι ειδικοί περιγράφουν με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα νοσοκομεία της χώρας και κυρίως της βόρειας Ελλάδας, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στις «κόκκινες» περιοχές. Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η πληρότητα στις ΜΕΘ σε Θεσσαλονίκη και βόρεια Ελλάδα έφτασε στο 95,7% ενώ στην Αθήνα στο 75%.
Εκκληση
«Οταν έχουμε μία καθημερινή αύξηση των ατόμων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, το αποτέλεσμα της άσχημης έκβασης θα το δούμε σε λίγες εβδομάδες. Θα δούμε, δηλαδή, μια σταδιακή αύξηση των θανάτων», επισήμανε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν. Την ανάγκη να εμβολιαστούν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα οι πολίτες άνω των 80 ετών εξέφρασε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, προειδοποιώντας για σημαντική αύξηση κρουσμάτων και νέων θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού μέσα στον μήνα Νοέμβριο. Ο ίδιος πρότεινε να εντοπιστούν άμεσα τα στοιχεία των ανεμβολίαστων ηλικιωμένων και να σταλούν στα σπίτια τους γιατροί ώστε να συζητήσουν μαζί τους και να δουν τι τους έχει κάνει να μην εμβολιαστούν.
Στη σκιά του αρνητικού ρεκόρ νέων κρουσμάτων που σημειώθηκε το Σάββατο, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Γκίκας Μαγιορκίνης επικεντρώθηκε στις «κόκκινες» περιοχές. «Αν το σύστημα Υγείας φτάσει στα όριά του, τότε θα μπορούσαν να μπουν κάποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ισως να κλείσουν τελείως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στις κόκκινες περιοχές για κάποιο χρονικό διάστημα», τόνισε ο καθηγητής.
Καταγγελία για προπηλακισμό του Θ. Βασιλακόπουλου σε ταβέρνα
Θύμα επίθεσης κατήγγειλε ότι έπεσε ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος το βράδυ του Σαββάτου σε ταβέρνα στην Καλαμπάκα όπου βρέθηκε με 20-25 συναδέλφους του πνευμονολόγους, επειδή ζήτησε από τον ιδιοκτήτη να γίνουν έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού των πελατών. Από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας υποστήριξε ότι το τραπέζι όπου παρακάθισαν οι γιατροί είχε κλειστεί από φαρμακευτική εταιρεία, η οποία είχε ενημερώσει ότι δεν χρειάζεται να γίνει έλεγχος στα πιστοποιητικά εμβολιασμού των προσκεκλημένων της, αφού όλοι οι γιατροί θα ήταν εμβολιασμένοι.
Μαρτυρίες πελατών ανέφεραν ότι ο επιχειρηματίας ζητούσε πιστοποιητικά εμβολιασμού από όλους τους πελάτες εκτός από την ομάδα των πνευμονολόγων.
«Μας έδιωξαν αφού μας έβρισαν, με προπηλάκισαν, με έριξαν κάτω, μου έσκισαν το πουκάμισο, με απείλησαν ότι θα έρθουν να με βρουν στο νοσοκομείο που δουλεύω στην Αθήνα, ότι θα μου κάψουν το αυτοκίνητο», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στο MEGA, κατηγορώντας δημόσια τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας και τον γιο του.
Πελάτες ανέφεραν ότι μετά το γεύμα κάποιος από την παρέα του καθηγητή ζήτησε από τον ιδιοκτήτη να προχωρήσει σε ελέγχους, δεδομένου ότι στη δική του παρέα δεν είχε γίνει έλεγχος, με τον επιχειρηματία να εξηγεί πως έχει κάνει έλεγχο σε όλους όσοι βρίσκονταν στην ταβέρνα. Μαρτυρίες πελατών έκαναν λόγο για κάκιστη και άδικη συμπεριφορά των επιστημόνων που εξόργισαν άπαντες τους παρόντες.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire