ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 31 janvier 2023

Η αποτυχία των δυτικών κυρώσεων

 

THE NEW YORK TIMES

Οι σύμμαχοι της Ρωσίας στην παράκαμψη των κυρώσεων – Ο ρόλος Τουρκίας και Κίνας

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως σημειώθηκε αύξηση της εμπορικής δραστηριότητας στους γείτονες και συμμάχους της Ρωσίας, μαρτυρώντας πως χώρες όπως η Τουρκία, η Κίνα, η Λευκορωσία, το Καζακστάν και το Κιργιστάν μπαίνουν στο «παιχνίδι» προκειμένου να βοηθήσουν τη Μόσχα

Οι σύμμαχοι της Ρωσίας στην παράκαμψη των κυρώσεων – Ο ρόλος Τουρκίας και Κίνας

Κάτι παράξενο συνέβη με τα smartphones στην Αρμενία πέρυσι το καλοκαίρι. Οι εισαγωγές από άλλα μέρη του κόσμου στη μικρή πρώην σοβιετική δημοκρατία σημείωσαν αύξηση δεκαπλάσια της αξίας εκείνων που πραγματοποιούνταν κατά τους προηγούμενους μήνες. Ταυτόχρονα, η Αρμενία κατέγραψε «εκρηκτική» άνοδο των εξαγωγών smartphones προς τη Ρωσία, η οποία είναι σύμμαχός της και αντιμέτωπη με βαρύτατες οικονομικές κυρώσεις από τις χώρες της Δύσης.

Η προαναφερθείσα τάση ίσχυσε το 2022 και στην περίπτωση των πλυντηρίων ρούχων, των τσιπ υπολογιστών, καθώς και άλλων προϊόντων σε αρκετές ασιατικές χώρες.

Σανίδες σωτηρίας

dimanche 29 janvier 2023

Εκλογές στην Κύπρο και ματιές στον υπόλοιπο κόσμο

 

Εμείς και ο κόσμος


  Στέφανος Κωνσταντινίδης *  

Σκόπευα σήμερα να ασχοληθώ μόνο με τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο αλλά η καυτή επικαιρότητα με αναγκάζει να προσθέσω, έστω και τηλεγραφικά, και κάποια άλλα θέματα. Είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία που φαίνεται να παίρνει νέες διαστάσεις, οι κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία αλλά και οι ελληνικές εκλογές σε ένα πρωτοφανές κλίμα αντιπαράθεσης και τοξικότητας.

Οι νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες και η οικονομία

 

Οι πέντε προτεραιότητες των επιχειρήσεων στο νέο, ασταθές διεθνές περιβάλλον

Η επιδίωξη οικονομικής αυτάρκειας αναδεικνύεται σε κεντρική στρατηγική επιλογή για τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη

Οι πέντε προτεραιότητες των επιχειρήσεων στο νέο, ασταθές διεθνές περιβάλλον

Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον ακριβότερης ρευστότητας, οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με εξαιρετικά σύνθετες και επείγουσες επιλογές πολιτικής που θα καθορίσουν την πορεία τους το 2023 και μετέπειτα. Αυτό προκύπτει από την τελευταία έκδοση της τακτικής έκθεσης της ΕΥ, Geostrategic Outlook 2023.

samedi 28 janvier 2023

Στην Ελλάδα του Μητσοτάκη ή της φαιδράς πορτοκαλέας

 

Απόρρητα υποκλοπιμαία


Είναι δυνατόν στο μπάσκετ να παίζει μια ομάδα ταυτόχρονα άμυνα ζώνης και άμυνα μαν του μαν; Υβριδικά σχηματάκια μπορεί να υπάρχουν. Από τα λίγα που ξέρω όμως, αν ένας προπονητής ζητήσει από την ομάδα του να παίξει «ζώνη με μαν του μαν», δεν θα αντικρίσει βλέμματα απορίας, αλλά χλευασμού. Και στο ποδόσφαιρο, όταν χτυπάει κόρνερ ο αντίπαλος, γίνεται να παίξεις άμυνα χώρου και ταυτόχρονα μαν του μαν; Μάλλον όχι, όσο ακόμα ο άνθρωπος αδυνατεί να βρίσκεται σε τέσσερα σημεία συγχρόνως.

lundi 23 janvier 2023

Διατροφικοί μύθοι

 

Φρέσκα λαχανικά ή σε κονσέρβα; Οι 10 διατροφικοί μύθοι που θα θέλαμε να εξαφανίσουμε

Φρέσκα λαχανικά ή σε κονσέρβα; Οι 10 διατροφικοί μύθοι που θα θέλαμε να εξαφανίσουμε

Το γάλα σόγιας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Τα τρόφιμα χωρίς λιπαρά είναι πιο υγιεινά από τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Όσοι είναι χορτοφάγοι δεν παίρνουν αρκετές πρωτεΐνες. 

Όλα τα παραπάνω παραμένουν λανθασμένες απόψεις σχετικά με τη διατροφή, πλαισιώνοντας έναν μύθο σχετικά με το τι πρέπει και δεν πρέπει να τρώμε. 

Για να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους, οι NYT έθεσαν σε 10 από τους κορυφαίους ειδικούς σε θέματα διατροφής στις Ηνωμένες Πολιτείες μια απλή ερώτηση: Ποιοι είναι οι κορυφαίοι διατροφικοί μύθοι που θα θέλετε να εξαφανίσετε; Οι ειδικοί απαντούν. 

Μύθος Νο 1: Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι πάντα πιο υγιεινά από τις κονσερβοποιημένες, κατεψυγμένες ή αποξηραμένες εκδοχές τους.

Σύντομα η Ελλάδα χωρίς Ελληνες

 


Με μία πολύ δυσάρεστη διαπίστωση ξεκινά ο νέος χρόνος. Την αποκαλύπτει η απογραφή πληθυσμού του 2021, το αποτέλεσμα της οποίας ανακοινώθηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς. Ο πληθυσμός της χώρας μας μειώθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία 100 χρόνια. Και όπως επισημαίνει ο συνάδελφος Ζώης Τσώλης στο Protagon, η Ελλάδα για πρώτη φορά μικραίνει μετά το 1821, οπότε ξεκίνησαν οι επίσημες απογραφές. Πιο συγκεκριμένα, ο νόμιμος πληθυσμός μειώθηκε μεταξύ 2011 και 2021 κατά 187.397 πολίτες και ο συνολικός αριθμός υποχώρησε στα 9.716.889 άτομα από 9.904.286 που είχαν απογραφεί το 2011.

Η πληθυσμιακή αυτή μείωση έχει σειρά δυσμενών επιπτώσεων όπως α) η έλλειψη εργατικών χεριών στον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα. Δεν υπάρχουν χέρια για να συλλέγουν τους ώριμους καρπούς και φρούτα και τα αναζητούμε από ξένες χώρες (π.χ. Αλβανία), β) η έλλειψη προσωπικού για τις τουριστικές επιχειρήσεις τα καλοκαίρια, που γίνεται όλο και πιεστικότερη καθώς αυξάνει ο αριθμός των τουριστών. Είναι προφανές ότι η υψηλή ανεργία που παρατηρείται στην Ελλάδα (11%) αναφέρεται σε πληθυσμιακά στρώματα που δεν ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα (κυρίως νέους με σπουδές για τις οποίες υπάρχει κορεσμός στην απασχόληση, όπως π.χ. πτυχιούχων θεωρητικών πανεπιστημιακών σχολών).

samedi 21 janvier 2023

Μια ξεχωριστή γυναίκα εγκαταλείπει την εξουσία

 

Η ξεχωριστή Τζακίντα Αρντερν – Ενα πρότυπο που κουράστηκε

Εχοντας διαχειριστεί διαδοχικές κρίσεις στη χώρα της, η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός αποφάσισε να παραιτηθεί, αφήνοντάς πίσω της μια παρακαταθήκη που τα έχει όλα.

Η ξεχωριστή Τζακίντα Αρντερν – Ενα πρότυπο που κουράστηκε

Τζακίντα Αρντερν. Είχε καταστεί δημοφιλές τοτέμ των φιλελεύθερων, των φεμινιστών, των σύγχρονων αριστερών. Ηταν εκείνη που έβαλε τη Νέα Ζηλανδία ξανά στον χάρτη όταν έγινε η νεαρότερη γυναίκα πρωθυπουργός εδώ και έναν αιώνα, σώζοντας την τελευταία στιγμή τους Εργατικούς από βέβαιο εκλογικό καταποντισμό – πράγμα σπάνιο για τα πολιτικά δεδομένα.

vendredi 20 janvier 2023

Τον αποστράτευσε ο Μητσοτάκης!

 

Θεωρείο: Ένας άξιος ναύαρχος

Θεωρείο: Ένας άξιος ναύαρχος

Ενας από τους πλέον άξιους και ικανούς ηγέτες του Πολεμικού Ναυτικού, ο αρχηγός Στόλου Παναγιώτης Λυμπέρης αποστρατεύθηκε. Ηταν ένας άνθρωπος που μαζί με τον επίσης εξαιρετικό και αποστρατευθέντα αρχηγό ΓΕΝ Στέλιο Πετράκη κέρδισε την απόλυτη εμπιστοσύνη του προσωπικού του Ναυτικού. Δεν μάσαγε βεβαίως τα λόγια του και έδωσε μάχη για αυτό που θεωρούσε σωστό για τη χώρα και το Οπλο. Κατηγορήθηκε αδίκως για αντιαμερικανισμό, προερχόμενο από τις εμπειρίες του πατέρα του, ο οποίος υπηρέτησε ως ΓΕΕΘΑ στην κρίση των Ιμίων. Κάτι τέτοιο δεν ίσχυε, και ο λόγος που έφερε αντιρρήσεις στην αγορά αμερικανικών πολεμικών σκαφών ήταν ότι την ίδια σθεναρή άποψη είχε τότε σύσσωμη η ηγεσία του Ναυτικού. Οι Ενοπλες Δυνάμεις έχασαν έναν άξιο ηγέτη. Το μόνο που ελαφρύνει το κλίμα στις τάξεις του Ναυτικού είναι το ότι στη θέση του τοποθετήθηκε ο αντιναύαρχος Κατάρας, που είναι ένας εξαιρετικός και επιτελικός αξιωματικός, που συνεργάστηκε με τον Λυμπέρη στην περίφημη κρίση του «Ορούτς Ρέις».

Μία εξαίρεση

«Ο Φλώρος τα πήρε όλα», είναι η φράση που ακούγεται στο Πεντάγωνο, όπως σας έλεγα χθες, μετά τις αλλαγές στο στράτευμα. Οσοι όμως ξέρουν τι συμβαίνει εκεί, επισημαίνουν μία εξαίρεση.

mardi 17 janvier 2023

Ανδρέας Καρακόκκινος, ο ποιητής, ο άνθρωπος

 


ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΑΚΟΚΚΙΝΟΣ
 
Αποδημητικά όνειρα /Reves Migrants, Γερμανός 2022

 
Ο Ανδρέας Καρακόκκινος, ποιητής, άνθρωπος των γραμμάτων, πρόσφυγας από τη κατεχόμενη Μόρφου, ζει και δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη. Είναι ο πρέσβης των Κυπριακών Γραμμάτων στην ελληνική συμπρωτεύουσα. Άνθρωπος γενναιόδωρος, με πολλή αγάπη για τη λογοτεχνία και με μεγάλη προσφορά στην προβολή της, παραμένει πάντα ένας μάχιμος πνευματικός εργάτης.
Η τέταρτη ποιητική του συλλογή που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Γερμανός» πριν μερικούς μήνες, «Αποδημητικά όνειρα /Reves Migrants», έρχεται να δέσει με το προηγούμενο ποιητικό του έργο με την ίδια ευαισθησία που χαρακτήριζε πάντα την ποίηση του. Η συλλογή είναι δίγλωσση,Ελληνικά/Γαλλικά, σε μετάφραση Μελίτας Τόκα – Καραχάλιου.

Για τη βασιλεία στην Ελλάδα

 

Ποιος Παύλος; Τελεία και παύλα…

Κοσμοσυρροή; Λαοθάλασσα; Οχι βέβαια. ∆έκα χιλιάδες άνθρωποι δεν αποτελούν καν σοβαρό γεγονός, όσο κι αν το ξεχειλώνουν οι κίτρινες φυλλάδες, που ξύπνησαν σίγουρες ότι ο αποθανών τέως «είναι ο μαρμαρωμένος βασιλιάς», οι ροζ φυλλάδες, που βρήκαν «συγκλονιστική» –αν είναι δυνατόν– την «πρόβα κηδείας» στο Α΄ Νεκροταφείο, κι από κοντά οι ανούσια και ανιστόρητα μακρόσυρτες καναλικές εκπομπές, που είδαν την όλη υπόθεση σαν ένα ριάλιτι σόου πρώην και νυν εστεμμένων. Και δεν συνιστούν απειλή για τη δημοκρατία. Αλλες είναι οι ανοιχτές πληγές της, όχι η χειμερινή σύναξη των εναπομεινάντων βασιλοφρόνων, ή μάλλον των ακροδεξιών κάθε είδους. Ούτε πάνδημη κηδεία ούτε λαϊκό πένθος. Κι ας ήρθαν αρκετοί νοσταλγοί με λεωφορεία από τις φιλοβασιλικές εστίες της χώρας, για να συναντήσουν στη Μητρόπολη των Αθηνών τους νεοδημοκράτες πολιτικούς, οι οποίοι επιστράτευσαν κάθε λογής ρητορικό τέχνασμα για να δικαιολογήσουν την απλή, απλούστατη ψηφοθηρία τους. Κι ας προστέθηκαν κάμποσοι φιλοπερίεργοι σμαρτοφωνάκηδες στους ακραιφνείς, που η θρησκεία τους επιβάλλει την ταυτόχρονη προσκύνηση του Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ και του Παπαδόπουλου (εξ ου και ο ήδη λεξικογραφημένος όρος «βασιλοχουντικός»). Κι ας προσπάθησαν οι εν σώματι προστρέξαντες ιεράρχες να ενισχύσουν το θέαμα με τη μάλλον αδύναμη λάμψη τους.

lundi 16 janvier 2023

Εκλογές στην Κύπρο: Απογοητευτική εικόνα

 

 

Το μη χείρον;

Χριστάκης Ευσταθίου    Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

 Από μέτρια έως απογοητευτική η εικόνα που βγαίνει μέσα από τα περιβόητα debates, με τη γενική διαπίστωση ότι λείπουν οι στιβαροί ώμοι που θα σηκώσουν το βάρος των υπερβάσεων που ενδείκνυνται σ’ όλους τους τομείς: εθνικό θέμα, οικονομία, κοινωνία, φτώχεια-εξαθλίωση. Κυριαρχεί τόσο αβίαστα και πάλι το «μη χείρον βέλτιστον» και όπου μας βγάλει. Μια ζωή μάθαμε να τοποθετούμαστε σε αυτόματους πιλότους…

dimanche 15 janvier 2023

Προσωπικότητα χωρίς ειδικό βάρος ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

 

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Πέντε Έλληνες και ξένοι ιστορικοί γράφουν για τον ρόλο του στην ελληνική Ιστορία

Ελληνες και ξένοι ιστορικοί αποτιμούν τη σύντομη βασιλεία και τον ρόλο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σε κρίσιμες περιόδους του ελληνικού κράτους

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Πέντε Έλληνες και ξένοι ιστορικοί γράφουν για τον ρόλο του στην ελληνική Ιστορία

Οι περισσότερες αναφορές αρχίζουν ως εξής: νέος, ωραίος και Ολυμπιονίκης. Μετά αλλάζουν τα πράγματα. Οι ιστορικοί, που κάνουν στην «Κ» μια σύντομη αποτίμηση του ρόλου που έπαιξε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος στην ελληνική Ιστορία κατά τη διάρκεια της σύντομης βασιλείας του, παρατηρούν την αντίθεση ανάμεσα στην ακτινοβολία του προσώπου με τις πράξεις και τις επιλογές του μονάρχη, σε μια περίοδο μεγάλης πολιτικής αστάθειας για τη χώρα, συγκρούσεων και διχασμών. Πού θα τοποθετήσει τον Κωνσταντίνο η Ιστορία; Πέντε ιστορικοί απαντούν στην «Κ».
Σάκης Ιωαννίδης

Προσωπικότητα χωρίς ειδικό βάρος

jeudi 5 janvier 2023

Όταν είσαι φτωχός σε διαλύουν

 

Συγκλονίζει ο αδελφός της 12χρονης στον Κολωνό: Δεν μας βοηθά κανείς, θέλουν να θάψουν την υπόθεση

Ξέσπασμα οργής από τον 18χρονο, ο οποίος καταγγέλλει ότι «αν κάποιος μιλήσει για βιασμούς θα περάσει αυτά που περνάει η οικογένειά μου», ενώ για ακόμη μια φορά υπερασπίστηκε τη μητέρα του.

Κεραυνούς εκτόξευσε ο 18χρονος αδερφός της ανήλικης που έχει καταγγείλει το μεγάλο κύκλωμα παιδοβιαστών και μαστροπών στον Κολωνό, καταγγέλλοντας ότι ο ίδιος και τα αδέλφια του είναι αβοήθητα και αφήνοντας σαφείς αιχμές για απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης.

Ο νεαρός έκανε παρέμβαση στο πλαίσιο σύσκεψης της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού – Σεπολίων – Ακαδημίας Πλάτωνος και συλλογικοτήτων, με στόχο τη συγκρότηση Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην οικογένεια του κοριτσιού και μίλησε με σκληρά λόγια.

mardi 3 janvier 2023

Ο κόσμος το 2023

 


Οι 10 κορυφαίοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι του 2023

Κινδύνους σε πολλά μέτωπα «βλέπουν» οι αναλυτές το επόμενο 12μηνο, με φόντο τις γεωπολιτικές, ενεργειακές, οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις που «τρέχουν», από τη Ρωσία ως την Κίνα και από τις ΗΠΑ ως το Ιράν.

Οι 10 κορυφαίοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι του 2023

Οι επικεφαλής του Eurasia Group, Ιαν Μπρέμερ και Κλιφ Κάπτσαν, στρέφουν την αναλυτική τους ματιά στο μέλλον, ξεχωρίζοντας τους – κατά την εκτίμησή τους – δέκα πιο σημαντικούς γεωπολιτικούς κινδύνους για το έτος 2023 που μόλις ξεκίνησε.

Σε αντίθεση με άλλους αναλυτές, οι κ.κ. Μπρέμερ και Κάπτσαν υποστηρίζουν ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες:

  • Η δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία δεν πρόκειται να εξασθενίσει σημαντικά.
  • Η ΕΕ θα παραμείνει αξιοσημείωτα ενωμένη απέναντι στις κορυφαίες κοινές προκλήσεις.
  • Η περιοχή της Ταϊβάν δεν πρόκειται να ζήσει μια νέα μεγάλη κρίση ασφαλείας.
  • Ο τεχνολογικός πόλεμος ΗΠΑΚίνας θα παραμείνει υπό έλεγχο στη σκιά των εσωτερικών προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν Ουάσιγκτον και Πεκίνο.

Από εκεί και πέρα ωστόσο, υπάρχουν και δέκα μέτωπα τα οποία οι επικεφαλής του Eurasia Group ξεχωρίζουν ως επικίνδυνα.

  • Η Ρωσία ως απειλή για τη διεθνή ασφάλεια

Απομονωμένη διεθνώς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ο οποίος όμως συνεχίζεται έπειτα από έναν χρόνο χωρίς οι ρωσικές δυνάμεις να κερδίζουν νέα εδάφη, η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν μετατρέπεται σε έναν ολοένα πιο επικίνδυνο για τη Δύση και τη διεθνή ασφάλεια παρία.  

Οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν θα κλιμακωθούν. Οι χάκερ που συνδέονται με το Κρεμλίνο θα εντείνουν τις κυβερνοεπιθέσεις τους κατά δυτικών εταιρειών, κυβερνήσεων και υποδομών. Η Ρωσία θα συνεχίσει, με φόντο τις εκλογικές αναμετρήσεις που αναμένονται τους προσεχείς μήνες στη Δύση, να υποστηρίζει και να χρηματοδοτεί μηχανισμούς παραπληροφόρησης και προώθησης εξτρεμιστικών θέσεων. Οι ρωσικές επιθέσεις ενάντια στις υποδομές της Ουκρανίας θα συνεχιστούν.

Η Μόσχα δεν πρόκειται να κινηθεί στρατιωτικά κατά της Δύσης καθώς δεν έχει την πραγματική ισχύ που απαιτείται για να φέρει σε πέρας μια τέτοια αποστολή, αλλά θα εντείνει τις υβριδικού τύπου επιθέσεις της και τον «ασύμμετρο πόλεμο» κατά των δυτικών.

  • Ο πανίσχυρος Σι Τζινπίνγκ ως παράγοντας αστάθειας στην Κίνα

Ο Σι Τζινπίνγκ ξεχωρίζει πια ως ο πιο ισχυρός στο εσωτερικό μέτωπο ηγέτης που είχε η Κίνα μετά τον Μάο. Η εξουσία του συνοδεύεται, ωστόσο, παράλληλα και από κινδύνους για τον ίδιο, την Κίνα και τη διεθνή κοινότητα. Για τους αυταρχικούς ηγέτες που δεν αντιμετωπίζουν κριτική και διαφωνίες, το ενδεχόμενο να πάρουν λανθασμένες αποφάσεις αυξάνεται σημαντικά. Ειδικά στην περίπτωση της Κίνας, οι επικεφαλής του Eurasia Group εκτιμούν ότι η συγκεντρωτική πορεία του Σι θα συνεχίσει τους επόμενους μήνες να εγκυμονεί κινδύνους σε τρία μέτωπα: της δημόσιας υγείας (βλ. Covid), της οικονομίας (αβεβαιότητα, επιβράδυνση) και της εξωτερικής πολιτικής (κινεζικές διεκδικήσεις).      

  • Η τεχνητή νοημοσύνη ως «όπλο»

Με όχημα τις τεχνολογικές εξελίξεις, η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά πια τη – σταδιακά ολοένα μεγαλύτερη – δύναμη να χειραγωγεί και να διαταράσσει / αναστατώνει. Το 2023 θα αποτελέσει, σύμφωνα με τους αναλυτές του Eurasia Group, σημείο καμπής στην πορεία αυτής της τάσης, με την τεχνητή νοημοσύνη (AI) να λειτουργεί ως «όπλο μαζικής αναστάτωσης» (weapon of mass disruption) στα χέρια αυταρχικών ηγετών, δημαγωγών και λαϊκιστών.

  • Πληθωριστικές πιέσεις

Το παγκόσμιο πληθωριστικό σοκ που ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021 και επικράτησε παγκοσμίως το 2022 θα συνεχίσει να έχει ισχυρές οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις και το 2023.

  • Το Ιράν στη γωνία

Το κλίμα στις σχέσεις της ισλαμικής δημοκρατίας με τη Δύση αναμένεται, εάν όχι να επιδεινωθεί, τότε οπωσδήποτε να παραμείνει τεταμένο. Φέτος θα υπάρξουν νέες αντιπαραθέσεις μεταξύ Ιράν και Δύσης, σύμφωνα με το Gzero οι αναλυτές του οποίου βλέπουν την Τεχεράνη να πιέζεται όχι μόνο από το εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό.

  • Ενεργειακή κρίση

Οι συνθήκες στην αγορά ενέργειας θα είναι πολύ «σφιχτές», ιδιαίτερα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, με φόντο έναν συνδυασμό από παράγοντες: σχετικούς με την ίδια την παραγωγή, γεωπολιτικούς και οικονομικούς.

  • Επιδεινώνονται οι συνθήκες για τους πολίτες στις αναπτυσσόμενες χώρες

Οι επιπτώσεις της COVID πανδημίας, ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας και ο πληθωρισμός αναμένεται να κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή για τους πολίτες στις αναπτυσσόμενες χώρες μέσα στο 2023.

  • Οι διχασμένες Πολιτείες της Αμερικής

Πολιτική πόλωση που οξύνεται, δυσλειτουργίες που επιδεινώνονται και αποκλίσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανικών Πολιτειών που διευρύνονται, βλέπουν οι αναλυτές του Eurasia Group στις ΗΠΑ μέσα στο 2023.

  • Η γενιά του Tik Tok πολιτικοποιείται  

Οι ανήκοντες στη Generation Z, την πρώτη γενιά που δεν έχει ζήσει χωρίς internet, θα συνεχίσουν να οργανώνονται διαδικτυακά αναδιαμορφώνοντας την εταιρική και δημόσια πολιτική.

  • Λειψυδρία

Το ήδη υπάρχον πρόβλημα θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί φέτος στη διεθνή ειδησεογραφία, αποκτώντας ακόμη μεγαλύτερες «παγκόσμιες και συστημικές» διαστάσεις.

Πηγή: Gzero 

Οι μεθοδεύσεις του καπιταλισμού

 

Άρθρο του Γ. Στούμπου στην «Κ»: Καπιταλισμός – τα δύο πρόσωπα του Ιανού

Ο Thomas Piketty, συγγραφέας του βιβλίου «Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα», διατυπώνει μια σύγχρονη εκτίμηση για τον καπιταλισμό της Δύσης (γιατί υπάρχει και η κινεζική εκδοχή), ισχυριζόμενος ότι έχει περάσει σε μια νέα φάση συσσώρευσης κεφαλαίου που δημιουργεί μετρήσιμες και αξεπέραστες εισοδηματικές και κοινωνικές ανισότητες

Άρθρο του Γ. Στούμπου στην «Κ»: Καπιταλισμός – τα δύο πρόσωπα του Ιανού

Ο Thomas Piketty, συγγραφέας του βιβλίου «Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα», διατυπώνει μια σύγχρονη εκτίμηση για τον καπιταλισμό της Δύσης (γιατί υπάρχει και η κινεζική εκδοχή), ισχυριζόμενος ότι έχει περάσει σε μια νέα φάση συσσώρευσης κεφαλαίου που δημιουργεί μετρήσιμες και αξεπέραστες εισοδηματικές και κοινωνικές ανισότητες. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι σε οικονομίες όπου η απόδοση του κεφαλαίου αυξάνεται ταχύτερα από τον ρυθμό ανάπτυξης, αυξάνεται και το σχετικό μερίδιο του κεφαλαίου στο εθνικό εισόδημα. Με απλά λόγια, οι κεφαλαιούχοι αυξάνουν ταχύτερα τον πλούτο τους συγκριτικά με το εισόδημα από μισθωτή εργασία. Αυτή η ανισορροπία είναι ασύμβατη με τη δημοκρατία, πόσο μάλλον με την κοινωνική δικαιοσύνη, και, κατά τον Piketty, καθιστά τον καπιταλισμό εντέλει μη βιώσιμο.

dimanche 1 janvier 2023

Οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρυσό....

 

Αγόρασαν 673 τόνους χρυσού

Ρεκόρ 55 ετών στις αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες

Αγόρασαν 673 τόνους χρυσού

Στη διάρκεια του έτους που τελειώνει οι κεντρικές τράπεζες επιδόθηκαν στις μεγαλύτερες αγορές χρυσού που έχουν καταγραφεί από το 1967, μια ημερομηνία-ορόσημο για το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, στη διάρκεια του 2022 οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν συνολικά 673 τόνους του πολύτιμου μετάλλου. Και μόνον μέσα στο γ΄ τρίμηνο του έτους αγόρασαν τους 400 από τους 673 τόνους καταγράφοντας, έτσι, τις μεγαλύτερες αγορές που έχουν σημειωθεί σε διάστημα ενός τριμήνου από τη στιγμή που άρχισε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων το 2000. Τον μεγαλύτερο όγκο του πολύτιμου μετάλλου αγόρασαν η Ρωσία και η Κίνα, πράγμα που, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, προδίδει τη διάθεση ορισμένων χωρών να διαφοροποιήσουν τα διαθέσιμά τους και να περιορίσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο.