Εγγραφα Πενταγώνου: «Koρυφή του παγόβουνου» η διαρροή – Πιθανώς προήλθε από πλατφόρμα gamers
Θα μπορούσε να είναι η πιο σοβαρή παραβίαση μυστικών πληροφοριών τουλάχιστον από το 2013, όταν εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα, βίντεο και εσωτερικά στοιχεία εμφανίστηκαν στον ιστότοπο του WikiLeaks.
Η πρόσφατη διαρροή περισσότερων από εκατό απόρρητων εγγράφων των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι απλώς η «κορυφή του παγόβουνου» αναφέρει μια νέα έκθεση την ώρα που εκτιμήσεις των ανθρώπων του χώρου της κυβερνοασφάλειας εκτιμούν ότι πιθανώς ξεκίνησε από chatroom πλατφόρμας gamers.
Η αποκάλυψη άκρως απόρρητου υλικού η οποία αποτελεί ήδη τη χειρότερη παραβίαση της εθνικής ασφάλειας για την Ουάσινγκτον εδώ και πολλά χρόνια, περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την έλλειψη πυρομαχικών της Ουκρανίας, τις μεθόδους συλλογής πληροφοριών των ΗΠΑ που χρησιμοποιούνται κατά της Ρωσίας και στοιχεία που υποδεικνύουν την κατασκοπεία των ΗΠΑ σε στενούς συμμάχους όπως η Ουκρανία, η Νότια Κορέα και το Ισραήλ. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ζημία για τις ΗΠΑ θα μπορούσε να γίνει ακόμη πολύ χειρότερη.
Θα μπορούσε να είναι η πιο σοβαρή παραβίαση μυστικών πληροφοριών τουλάχιστον από το 2013, όταν εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα, βίντεο και εσωτερικά στοιχεία εμφανίστηκαν στον ιστότοπο του WikiLeaks. «Το επίκεντρο των ερευνών εστιάζεται στο γεγονός ότι πρόκειται για αμερικανική διαρροή, καθώς πολλά από τα έγγραφα ήταν μόνο στα χέρια των ΗΠΑ», δήλωσε ο Μάικλ Μάλροι, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν είχε ενημερωθεί για την παραβίαση στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και ότι ενημερωνόταν για τις εξελίξεις.
Πόσοι είχαν πρόσβαση στα έγγραφα;
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, το 2019 υπήρχαν 1,25 εκατομμύρια άτομα με εξουσιοδότηση και πρόσβαση στην ανάγνωση άκρως απόρρητου υλικού στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τα στοιχεία δεν έχουν δημοσιοποιηθεί από τότε, αλλά τίποτα δεν υποδηλώνει ότι ο αριθμός έχει μειωθεί σημαντικά. Το Πεντάγωνο έχει δηλώσει ότι επανεξετάζει την πολιτική του στο ζήτημα αυτό.
«Ο παραπάνω αριθμός καθιστά σχεδόν στατιστική βεβαιότητα ότι, κάποια στιγμή, επιζήμιο άκρως απόρρητο υλικό θα πέσει στα χέρια κάποιου πρόθυμου να το διαρρεύσει, ίσως για ιδεολογικούς λόγους, όπως ο Έντουαρντ Σνόουντεν», αναφέρει ο Guardian. Σε αυτή την περίπτωση, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο υπεύθυνος μπορεί πιθανότατα να είναι ένας λάτρης των παιχνιδιών με κίνητρα όχι πιο περίπλοκα από την επιθυμία να εντυπωσιάσει τα άλλα μέλη της ομάδας συνομιλιών του στο διαδίκτυο.
H πλατφόρμα Discord
Το πώς τα εν λόγω έγγραφα κατέληξαν στην πλατφόρμα Discord, το 4Chan και το Telegram, είναι κάτι που έχει ήδη εξηγήσει ο Άρικ Τόλερ της ερευνητικής ομάδας Bellingcat. Ο Τόλερ λέει ότι δεν έχει καταστεί δυνατό να εντοπιστεί η πηγή των διαρροών, αλλά κατέγραψε την παρουσία τους σε μια πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων, που είναι δημοφιλής στους gamers, στις αρχές Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους, οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι πίσω από τη διαρροή βρίσκονται φιλορωσικά στοιχεία. Από τότε που έγινε γνωστή η διαρροή, ερευνώνται περισσότερα από 50 «απόρρητα» και «άκρως απόρρητα» έγγραφα που δημοσιεύτηκαν σε πλατφόρμες του Διαδικτύου. Μεταξύ άλλων, είναι εντυπωσιακό ότι τα νούμερα για τις εκτιμώμενες ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία ήταν απροσδόκητα χαμηλά.
Στις 4 Μαρτίου, μετά από μια διαφωνία για τον πόλεμο στην Ουκρανία σε server του Discord όπου συχνάζουν άτομα που τους αρέσει το βιντεοπαιχνίδι Minecraft, ένας χρήστης έγραψε «να, μερικά έγγραφα που διέρρευσαν», πριν δημοσιεύσει 10 από τα έγγραφα.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά ασυνήθιστη μορφή διαρροής. Το 2019, πριν από τις γενικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου, έγγραφα σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις Ουάσιγκτον – Λονδίνου εμφανίστηκαν στο Reddit, το 4Chan και άλλους ιστοτόπους.
Εκείνη την εποχή, το Reddit είπε ότι τα εν λόγω έγγραφα προέρχονταν από τη Ρωσία.
Σε ένα παρόμοιο περιστατικό το 2022, οι παίκτες του διαδικτυακού παιχνιδιού War Thunder δημοσίευσαν επανειλημμένα ευαίσθητα στρατιωτικά έγγραφα, προφανώς σε μια προσπάθεια να υποστηρίξουν τα επιχειρήματά τους σε διαφωνίες που είχαν μεταξύ τους.
Κατασκοπεία και στο Ισραήλ;
Ένα άλλο έγγραφο, με ημερομηνία 1η Μαρτίου, ανέφερε ότι η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ είχε υποκινήσει διαδηλώσεις ενάντια στη δικαστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης. Αυτό θα έδειχνε ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή.
Άλλο έγγραφο περιείχε λεπτομερείς εσωτερικές συζητήσεις μεταξύ ανώτερων νοτιοκορεατών αξιωματούχων σχετικά με την πίεση των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία.
Δύο αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι ο στρατός και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ επανεξετάζουν τώρα τις διαδικασίες τους για εσωτερική ανταλλαγή πληροφοριών. Διερευνώνται επίσης ποια κίνητρα μπορεί να έχει ένας Αμερικανός αξιωματούχος ή ομάδα αξιωματούχων για την ανταλλαγή τέτοιων πληροφοριών. Οι ερευνητές θα ακολουθούσαν τέσσερις ή πέντε θεωρίες – από έναν δυσαρεστημένο υπάλληλο μέχρι τη θέση ότι υπονομεύονται ενεργά τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
«Μασάζ» στους συμμάχους
Με αυτά τα δεδομένα οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με βασικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων της Νότιας Κορέας και του Ισραήλ.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, μίλησε με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του την Τρίτη, καθώς αξιωματούχοι στη Σεούλ αρνήθηκαν το ενδεχόμενο το γραφείο του προέδρου να ήταν η πηγή των διαρροών σχετικά με τις πωλήσεις όπλων της Νότιας Κορέας στις ΗΠΑ.
Τα ανεπιβεβαίωτα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που προφανώς βασίζονται σε εσωτερικές συζητήσεις μεταξύ κορυφαίων αξιωματούχων ασφαλείας της Νότιας Κορέας, υποστήριζαν ότι η Σεούλ ανησυχούσε ότι βλήματα πυροβολικού που προορίζονταν για τις ΗΠΑ θα μπορούσαν τελικά να βρεθούν στην Ουκρανία.
Η πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν όπλα της Νότιας Κορέας από την Ουκρανία θα συνιστούσε πρόβλημα για τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γιολ, καθώς θα παραβίαζε τη μακροχρόνια πολιτική της χώρας -που υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων- να μην εξάγει όπλα σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο.
Την Τρίτη, ωστόσο, αξιωματούχοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία των εγγράφων του Πενταγώνου, η αυθεντικότητα των οποίων δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα. Το γραφείο του Γιουν δήλωσε ότι μια αρχική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει «μικρή πιθανότητα» να έχουν υποκλαπεί εσωτερικές συζητήσεις από αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Πηγή: ΑP, Guardian, Reuters
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire