ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 28 décembre 2024

«Η Α.Ι. μπορεί να μας αφανίσει σε 30 χρόνια», λέει ο νονός της Τεχνητής Νοημοσύνη

«Δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν να αντιμετωπίσουμε πράγματα πιο έξυπνα από εμάς», δήλωσε ο βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής Τζέφρι Χίντον 

 Σε ένα δυσοίωνο σενάριο για την ανθρωπότητα αναφορικά με την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε ο καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών Τζέφρι Χίντον, ένας από τους περίφημους «τρεις νονούς» της Α.Ι., που προειδοποιεί ότι ο ρυθμός των αλλαγών είναι «πολύ ταχύτερος» από ό,τι αναμενόταν. 

Ο Βρετανοκαναδός επιστήμονας, ο οποίος τιμήθηκε φέτος με το Νόμπελ Φυσικής για την εργασία του σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη, εκτίμησε, σε δηλώσεις του, ότι υπάρχει μια πιθανότητα 10% έως 20% η AI να οδηγήσει σε εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες. 

 Νωρίτερα μέσα το 2024, ο Χίντον είχε κάνει λόγο για πιθανότητα 10% να προκληθούν καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα, λόγω της AI. Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου σχετικά με το ότι η ανανεωμένη πρόβλεψή του αυξάνει τις πιθανότητες καταστροφής, ο Χίντον σχολίασε πως «δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν να αντιμετωπίσουμε πράγματα πιο έξυπνα από εμάς». 

«Πόσα παραδείγματα γνωρίζετε που κάτι εξυπνότερο ελέγχεται από κάτι λιγότερο έξυπνο; Υπάρχουν πολύ λίγα παραδείγματα», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως οι άνθρωποι θα μοιάζουν με «νήπια», σε σχέση με την υψηλή ευφυΐα των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. 

Τζέφρι Χίντον: 

Η πορεία του «νονού της ΑΙ» που μετάνιωσε για το έργο της ζωής του

 «Μου αρέσει να το σκέφτομαι ως εξής: Φανταστείτε τον εαυτό σας και ένα τρίχρονο παιδί. Εμείς θα είμαστε τα τρίχρονα», επισήμανε. Αναλογιζόμενος τα όρια στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης όταν ξεκίνησε το επιστημονικό έργο του, ο Χίντον ανέφερε: «Δεν πίστευα ότι θα φτάναμε εδώ που είμαστε τώρα. Πίστευα ότι θα γινόταν κάποια στιγμή στο μέλλον». «Η ανησυχία μου είναι ότι το “αόρατο χέρι” δεν πρόκειται να μας κρατήσει ασφαλείς. Το να αφεθούμε απλώς στα κίνητρα των μεγάλων εταιρειών δεν θα είναι αρκετό για να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη θα έχει ως επίκεντρο την ασφάλεια», σημείωσε επίσης. «Το μόνο που μπορεί να αναγκάσει αυτές τις μεγάλες εταιρείες να κάνουν περισσότερη έρευνα για την ασφάλεια είναι κυβερνητικές ρυθμίσεις». 

Πηγή: The Guardian

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire