ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 15 juin 2022

Αποτυχία των κυρώσεων της Δύσης εναντίον της Ρωσίας

 

Σε προπολεμικά επίπεδα οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας

Τη στιγμή που καλπάζει το έλλειμμα εμπορικών συναλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση –η οποία έχει προβεί σε διαδοχικές κυρώσεις κατά της Μόσχας λόγω της στρατιωτικής εισβολής της στην Ουκρανία– η Ρωσία ανακοίνωσε ότι άντλησε περίπου 20 δισ. δολάρια τον Μάιο από τις εξαγωγές πετρελαίου, επιστρέφοντας δηλαδή στις προπολεμικές «επιδόσεις» της. 

Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα ισχυρό «καμπανάκι» στην Ε.Ε. ότι πιθανότατα η πολιτική που ακολουθεί στο θέμα της κυρώσεων δεν είναι η πιο αποτελεσματική για να περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας στον τομέα της ενέργειας. 

Μεταξύ άλλων, ασιατικές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, αύξησαν τις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων, δελεασμένες δελεασμένες από εκπτώσεις ρεκόρ άνω του 30% στο αργό Μπρεντ. Η Ρωσία μπόρεσε να αντιμετωπίσει τις εκπτώσεις, λόγω της αύξησης της τιμής του Μπρεντ. Το ρωσικό αργό πετρέλαιο τύπου urals (το κύριο εξαγωγικό μείγμα της Μόσχας) ήταν κατά μέσο όρο 78,81 δολάρια το βαρέλι τον Μάιο, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 12% σε σχέση με έναν μήνα πριν.

Μάλιστα, η Ρωσία έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ινδίας τον Μάιο, εκτοπίζοντας τη Σαουδική Αραβία στην τρίτη θέση. Τον ίδιο μήνα, τα ινδικά διυλιστήρια έλαβαν περίπου 819.000 βαρέλια την ημέρα ρωσικό πετρέλαιο: πρόκειται για την υψηλότερη μηνιαία ποσότητα.


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire