ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 7 juin 2023

Πέθανε στα 101 της η ζωγράφος Φρανσουάζ Ζιλό, μούσα και σύντροφος του Πικάσο

 

(AP Photo, File)


Πλήρης ημερών, σε ηλικία 101 ετών έφυγε η Φρανσουάζ Ζιλό, σπουδαία προσωπικότητα και ζωγράφος, που ήταν και για πολλά χρόνια η μούσα και σύντροφος του Πάμπλο Πικάσο. Ξεχωριστή καλλιτέχνιδα η ίδια, το έργο της επισκιάστηκε από το ειδύλλιό της με τον τεράστιο ζωγράφο, σε μια σχέση που χαρακτηρίστηκε από αρκετές υπόνοιες για κακοποιητική συμπεριφορά του Πάμπλο Πικάσο. Ήταν όμως, η μοναδική γυναίκα που τον εγκατέλειψε
(AP Photo)

Μετά από το τέλος της σχέσης της κατάφερε να κάνει την μεγάλη επαναφορά στην καριέρα της. Συνέχισε να εκθέτει τα έργα της, που, πλέον, βρίσκονται σε πολλά μεγάλα μουσεία, ανάμεσά τους το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης και το Πομπιντού στο Παρίσι.

Οι δημιουργίες της συνεχίζουν να προκαλούν το ενδιαφέρον αγοραστών, ενώ αξιοσημείωτο  είναι ότι, το 2021, πωλήθηκε για 1,3 εκατ. δολάρια το πορτρέτο της κόρης της Παλόμα, που είχε δημιουργήσει το 1965. 

Ο Πάμπλο Πικάσο είχε προσπαθήσει να την εμποδίσει από το να εκδώσει τα απομνημονεύματά της, στα οποία υπάρχουν πολλές αναφορές στην δεκαετή τους σχέση. Το έργο «Η ζωή με τον Πικάσο» έγινε, τελικά, μπεστ σέλερ και προκάλεσε τόσο μεγάλη οργή στον Ισπανό δημιουργό, ο οποίος έκοψε κάθε δεσμούς και επικοινωνία με την Ζιλό και τα δύο τους παιδιά. 

Η Φρανσουάζ Ζιλό παντρεύτηκε άλλες δύο φορές, ενώ το 1976 έγινε πρόεδρος του τμήματος Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα, θέση που διατήρησε έως το 1983.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire