ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 7 juin 2023

Μια ιστορική στιγμή πριν 24 χρόνια




 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Στέφανος  Κωνσταντινίδης
 
 
ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΝΑΔΑ-ΚΕΕΚ
 
Μια ιστορική στιγμή πριν 24 χρόνια όταν οργανώσαμε το τρίτο παγκόσμιο συνέδριο των Ερευνητικών Ιδρυμάτων του Ελληνισμού στο Μόντρεαλ με δεκάδες Έλληνες επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Το πρώτο είχε οργανωθεί στην Κύπρο, το δεύτερο στην Αυστραλία. Το τέταρτο που δεν έγινε ποτέ είχε αποφασιστεί να γίνει στη Θεσσαλονίκη. Μας αφαίρεσαν τις δυνατότητες οι πολιτικές ελίτ, μας άφησαν χωρίς καύσιμα!
 
Στις φωτογραφίες φίλοι ακριβοί που έφυγαν, ο μεγάλος ιστορικός Σπύρος Βρυώνης και ο οικονομολόγος-διανοητής Κώστας Βεργόπουλος.
 
Το εξώφυλλο επίσης του βιβλίου με τα πρακτικά του συνεδρίου που επιμελήθηκα με τον Θεόδωρο Πελαγίδη, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2000. Και σε αυτή την περίπτωση να σημειώσω την θεαματική άνοδο του τότε φίλου και συνεργάτη Θεόδωρου Πελαγίδη. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, διορίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλαδας και τώρα του ανατέθηκε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση το υπουργείο Οικονομικών. Στο συνέδριο εκπροσωπούσε το Ινστιτούτο Ερευνών και Στρατηγικής-ΙΝ.ΝΕΡ.ΠΟ.ΣΤ του οποίου Πρόεδρος ήταν η καθηγήτρια Λούκα Κατσέλη, μετέπειτα υπουργός στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
 
Εγώ πάντως διαβεβαιώνω υπεύθυνα ότι θα παραμείνω πάντα ένας ταπεινός γραφιάς...
Χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία!
 
 

Stephanos Constantinides  ( Παλαιότερη ανάρτηση στο Φέισμπουκ)

Από το συνέδριο των Ερευνητικών Ιδρυμάτων του Ελληνισμού, πριν 18 χρόνια, στο Μόντρεαλ του Καναδά, που οργάνωσε το Κέντρο Ελληνικών Ερευνών Καναδά-ΚΕΕΚ, 28-31-05-1999. Στις φωτογραφίες, 1. Τα πρακτικά του συνεδρίου που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Παπαζήση το 2000 στην Αθήνα, 2. Με το συνάδελφο Κώστα Βεργόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Τύπου Γιάννη Νικολάου, 3. Με τον Μητροπολίτη Καναδά Σωτήριο και άλλους επισήμους κατά την έναρξη του συνεδρίου, 4. Με τον Σπύρο Βρυώνη, ένα από τους σημαντικότερους Νεοέλληνες ιστορικούς της τελευταίας πεντηκονταετίας και τον συνάδελφο Κώστα Γουλιάμο.
 
Να σημειώσω πληροφοριακά και τα εξής: Στο συνέδριο εκπροσωπήθηκαν οι κυβερνήσεις Ελλάδας, Κύπρου και Καναδά. Ο τότε πρωθυπουργός του Καναδά Ζαν Κρετιέν απέστειλε χαιρετισμό στο συνέδριο. Οι σύνεδροι έγιναν δεχτοί από τον δήμαρχο του Μόντρεαλ. Η επίσημη έναρξη έγινε στην Ελληνική Κοινότητα Μόντρεαλ και οι εργασίες του συνεδρίου έγιναν στο Πανεπιστήμιο Concordia. Στην έναρξη του συνεδρίου παρευρέθηκε και ο Μητροπολίτης Καναδά Σωτήριος. Στο συνέδριο παρευρέθηκε επίσης ο πρώην υπουργός Άμυνας της Κύπρου και μετέπειτα Πρόεδρος της Κυπιακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου. Την επομένη του συνεδρίου στο Μόντρεαλ, έγιναν επίσης μια σειρά παρουσιάσεων από συνέδρους στο Τορόντο. Ο Θεόδωρος Πελαγίδης, ο νυν υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, εκπροσωπούσε στο συνέδριο το Ινστιτούτο Ερευνών και Στρατηγικής-ΙΝ.ΝΕΡ.ΠΟ.ΣΤ του οποίου Πρόεδρος ήταν η καθηγήτρια Λούκα Κατσέλη, μετέπειτα υποργός στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Οι φωτογραφίες είναι από δεξίωση στην ελληνική προξενική κατοικία στο Μόντρεαλ, με τότε Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Μόντρεαλ τον Ιωάννη Παπαδόπουλο. Το συνέδριο οργάνωσε το Κεντρο Ελληνικών Ερευνών Καναδά-ΚΕΕΚ που τότε ασκούσε την Προεδρία της Συντονιστικής Επιτροπής Ερευνητικών Ιδρυμάτων του Ελληνισμού-ΣΕΕΙΕ. Την τριμελή συντονιστική επιτροπή του συνεδρίου απετέλεσαν οι καθηγητές Πάρης Αρνόπουλος, Στέφανος Κωνσταντινίδης και Γιάννης Φιλιππούσης.
 


 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire