Συντριπτικά είναι τα αποτελέσματα της κοινής γνώμης στο καυτό θέμα της σύγκρουσης της Γενικής Εισαγγελία με τον Γενικό Ελεγκτή.
Το ενδιαφέρον στη δημοσκόπηση του philenews σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Prime Market Research and Consulting Ltd, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Συνολικά 6.007 άτομα απάντησαν πλήρως και επιτυχώς όλα τα ερωτήματα της έρευνας, ενώ αρκετές χιλιάδες άλλοι μπήκαν σ’ αυτήν. Το μέγεθος των απαντήσεων είναι διπλάσιο από εκείνο των προηγούμενων ερευνών κοινής γνώμης τις οποίες είχε διενεργήσει το philenews τους προηγούμενους μήνες. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει πόσο πολύ απασχολεί η σύγκρουση Γενικής Εισαγγελίας και Γενικού Ελεγκτή την κοινωνία. Παράλληλα, όμως, καθιστά ξεκάθαρη και τη θέση της κοινής γνώμης, χωρίς αυτό, βεβαίως, να επηρεάζει τη δικαστική διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε ένα τέτοιο κορυφαίο θέμα, ωστόσο, δεν θα μπορούσε να μην εκφραστεί η κοινωνία.
Η ευθύνη στον Γενικό Εισαγγελέα
Στο πρώτο ενδιαφέρον θέμα της έρευνας και στο ερώτημα “Ποιος πιστεύετε ευθύνεται περισσότερο για αυτήν την κρίση μεταξύ της Γενικής Εισαγγελίας και Γενικού Ελεγκτή;”, η μεγάλη πλειοψηφία δείχνει τον Γενικό Εισαγγελέα με ποσοστό 58%. Αντιθέτως, το ποσοστό το οποίο στοχοποιεί τον Γενικό Ελεγκτή περιορίζεται στο 16%, ενώ ένα ποσοστό 14% θεωρεί ότι ευθύνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κι ένα ποσοστό 12% θεωρεί ότι ευθύνονται όλοι.
Ο λόγος για τον οποίο κάποιοι επιρρίπτουν την ευθύνη της σύγκρουσης των δύο θεσμών τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ουσιαστικά αφορά την παθητική του στάση. Υπό την έννοια ότι όταν η σύγκρουση αυτή είχε ξεσπάσει και ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη, δεν ανέλαβε την ευθύνη βάσει του αξιώματός του ώστε να δράσει με πρακτικό και επίμονο τρόπο ώστε να υπάρξει ειρήνη μεταξύ τους. Αυτό διαφαίνεται με ξεκάθαρο τρόπο από τις απαντήσεις τις οποίες έδωσαν οι 6.007 πολίτες στα υπόλοιπα ερωτήματα της έρευνας.
78% διαφωνεί με την ενέργεια του Γ. Εισαγγελέα
Πολύ πιο συντριπτικό για την Γενική Εισαγγελία είναι το αποτέλεσμα στην ερώτηση “Συμφωνείτε με την απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για παύση του Γενικού Ελεγκτή;”. Ποσοστό 78% (60% διαφωνεί πολύ και 18% διαφωνεί) τοποθετείται αρνητικά στην ενέργεια του Γενικού Εισαγγελέα. Κατ’ αναλογία, το ποσοστό το οποίο συμφωνεί με τον Γενικό Εισαγγελέα περιορίζεται στο 19%. Συγκεκριμένα, ποσοστό 10% συμφωνεί πολύ και ποσοστό 9% συμφωνεί. Υπάρχει και ένα ποσοστό 3% που δεν απάντησε.
Καταπέλτης για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Πέρα, όμως, από την ουσία της ευθύνης για τη σύγκρουση των δύο θεσμών, τεράστιο ενδιαφέρον προκύπτει από τις απαντήσεις της κοινής γνώμης αναφορικά με τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας έναντι της σύγκρουσης των δύο θεσμών. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα “Είστε ικανοποιημένος/η από τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας απέναντι στην κρίση μεταξύ Γενικής Εισαγγελίας και Γενικού Ελεγκτή;”, το αποτέλεσμα είναι συντριπτικό. 83% των πολιτών απάντησε “Όχι”, ένα ισχνό 12% απάντησε “Ναι” και ένα μικρό ποσοστό 5% δεν απάντησε.
Από την τοποθέτηση της κοινής γνώμης και, μάλιστα, με τόσο μεγάλο δείγμα, είναι σαφές ότι η κοινωνία ανέμενε από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να αναλάβει πρωτοβουλία με διάφορους τρόπους ώστε να προλάβει να μην κορυφωθεί η σύγκρουση και στη συνέχεια να αποτρέψει τη νομική σύγκρουση των θεσμών στο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο, η οποία ενδέχεται να λάβει απρόσμενες διαστάσεις και να ειπωθούν πράγματα τα οποία θα επιφέρουν κόστος σε πολλούς.
Είναι, παράλληλα, ξεκάθαρο πως η κοινωνία δεν επείσθη από τη γενικόλογη πρόσφατη αναφορά του Προέδρου ότι είχε κάνει προσπάθειες.
Τι ανέμενε η κοινωνία από τον Πρόεδρο
Σε συνέχεια του συντριπτικού προηγούμενου μηνύματος προς τον Πρόεδρο αναφορικά με τους χειρισμούς του, οι 6.007 αναγνώστες οι οποίοι επιτυχώς απάντησαν στην έρευνα, υποδεικνύουν στον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και πώς ανέμεναν να δράσει για την κορυφαία σύγκρουση.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα “Πώς πιστεύετε θα έπρεπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να χειριστεί την κρίση; (όσοι δεν είναι ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς – πολλαπλές απαντήσεις)” η μεγάλη πλειοψηφία, με ποσοστό 63%, απάντησε ότι ανέμενε να δράσει για να υπάρξει “Ουσιαστική επίλυση του προβλήματος”. Ποσοστό 26% απάντησε ότι ανέμενε να ασκήσει “Πολιτική πίεση για επίλυση του προβλήματος”. Και ένα ποσοστό 20% απάντησε ότι ανέμενε “Διάλογο με τους θεσμούς” ώστε να υπάρξει λύση.
Στην ουσία, οι προαναφερθείσες απαντήσεις είναι η ανάλυση του συντριπτικού 83% που διαφωνεί με τους χειρισμούς του Προέδρου στην εν λόγω σύγκρουση και πώς ανέμεναν από έναν Πρόεδρο να συμπεριφερθεί.
>>ΑΥΡΙΟ ΤΟ Β’ ΜΕΡΟΣ
Η ταυτότητα της έρευνας
Μέγεθος Δείγματος: 6.007 επιτυχημένες συνεντεύξεις
Κάλυψη: Παγκύπρια
Δειγματοληψία: Τυχαία στρωματοποιημένη με κλειδί επιλογής
Μεθοδολογία συλλογής πληροφοριών: CAWI (Computer Aided Web Interviews) Συμμετέχοντες: Επισκέπτες ιστοσελίδας Philenews
Περίοδος συλλογής δεδομένων: 07/05/2024 – 09/05/2024
Στατιστικό σφάλμα: +/-2% (διάστημα εμπιστοσύνης 95%)