ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 21 août 2024

Η Τουρκία επεκτείνει την επιρροή της

 

Bloomberg: Αναζητώντας ενέργεια και συμφωνίες στην Αφρική – Πώς η Τουρκία επεκτείνει την επιρροή της

Η Αγκυρα προτίθεται να στείλει τον επόμενο μήνα το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis μήκους 86 μέτρων για να εξερευνήσει υπεράκτια πετρελαϊκά τεμάχια που ανήκουν στη Σομαλία. Και το σχέδιο αυτό εντάσσεται σε μία ευρύτερη πολιτική

Η Τουρκία, επιδιώκοντας να επεκτείνει την επιρροή της στην Αφρική και να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, προτίθεται να στείλει τον επόμενο μήνα το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis μήκους 86 μέτρων για να εξερευνήσει υπεράκτια πετρελαϊκά τεμάχια που ανήκουν στη Σομαλία.

Η κίνηση αυτή, την οποία επιβεβαίωσε ο Μοχάμεντ Χάσι, διευθυντής του υπουργείου Πετρελαίου της Σομαλίας, θα μπορούσε να συμβάλει στη διαφοροποίηση του εφοδιασμού της Τουρκίας με αργό πετρέλαιο και αποτελεί μέρος της σταθερής προσπάθειας της Αγκυρας να ενισχύσει τους δεσμούς της σε μια περιοχή όπου η Κίνα, η Ρωσία, τα κράτη του Κόλπου και η Δύση ανταγωνίζονται επίσης για την κυριαρχία.

Η Τουρκία έλκεται από τον ορυκτό πλούτο της ηπείρου και τον αυξανόμενο πληθυσμό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα οικονομικής ανάπτυξης, ενώ η κίνηση αυτή επιδεικνύει τη διεθνή της επιρροή.

 Επιχείρηση «Αφρική» για την Τουρκία

Η Αφρική έχει ενδιαφέρον για την Τουρκία επειδή είναι ένα σημείο όπου μπορεί να πειραματιστεί με όλα τα νεοαποκτηθέντα εργαλεία και στόχους της εξωτερικής πολιτικής της, δήλωσε ο Μπατού Κοσκούν, ερευνητής με έδρα την Aγκυρα στη δεξαμενή σκέψης του Ινστιτούτου Libyan Sadeq.

«Είναι η ήπια ισχύς από τη μία πλευρά, όπως η βοήθεια, η εκπαίδευση και τα κέντρα τουρκικής γλώσσας. Και εμπορικές και οικονομικές σχέσεις από την άλλη πλευρά», είπε.

Αυτό δεν θα μπορούσε να βρει εφαρμογή πουθενά καλύτερα από τη Σομαλία, όπου η Τουρκία λειτουργεί τη μεγαλύτερη υπερπόντια στρατιωτική της βάση και τουρκικές εταιρείες διαχειρίζονται το λιμάνι και το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Η Baykar, η τουρκική εταιρεία μη επανδρωμένων αεροσκαφών που διοικείται από τον γαμπρό του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, έχει προμηθεύσει τη Σομαλία με άγνωστο αριθμό του μοντέλου TB2, διευρύνοντας την επίθεση της Σομαλίας κατά της ισλαμιστικής ομάδας αλ Σεμπάμπ.

Νωρίτερα φέτος, το τουρκικό κοινοβούλιο είχε εγκρίνει πρόταση του Ερντογάν για την αποστολή ναυτικής υποστήριξης στα ύδατα της Σομαλίας, εν μέσω αύξησης της πειρατείας λόγω της ανασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα που συνδέεται με τις επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούθι.

Από το 2011, όταν η πείνα αποδεκάτιζε τον πληθυσμό της Σομαλίας, η Τουρκία έχει εντείνει τη βοήθεια προς το αφρικανικό έθνος. Η τουρκική βοήθεια την περασμένη δεκαετία ξεπέρασε το 1 δισ.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire