ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 30 mars 2017

Οικονομία - Οι 20 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες έκρυψαν το 2015 σε φορολογικούς παραδείσους σχεδόν το ένα τέταρτο των κερδών τους


Κέρδη 25 δισ. σε φορολογικούς παραδείσους

 




Οι 20 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες έκρυψαν το 2015 σε φορολογικούς παραδείσους σχεδόν το ένα τέταρτο των κερδών τους, δηλαδή περίπου 25 δισ. ευρώ. Επίσης, για τα 383 εκατ. ευρώ από αυτά τα 25 δισ. ευρώ δεν κατέβαλαν καθόλου φόρο. Τα σχετικά στοιχεία αναφέρονται σε έρευνα της διεθνούς οργάνωσης Oxfam International. Τα συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε κάθε τέσσερα ευρώ που κερδίζουν, το ένα το εγγράφουν στα λογιστικά βιβλία των θυγατρικών τους σε χώρες όπως οι Βερμούδες, η Νήσος του Μαν, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και το Μονακό, μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με την Oxfam, η έρευνά της στον τραπεζικό κλάδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης δείχνει μόνο σε πολύ μικρή κλίμακα τη βλάβη που προκαλεί σε όλον τον κόσμο η κατάχρηση των φορολογικά ευνοϊκών συστημάτων.

Αμφιλεγόμενη κερδοφορία

Οι ανισορροπίες είναι εμφανείς και μιλούν από μόνες τους για αμφιλεγόμενη κερδοφορία. Συγκεκριμένα, οι φορολογικοί παράδεισοι αντιστοιχούν στο 26% των συνολικών κερδών που παρουσιάζουν οι 20 ισχυρότερες τράπεζες της Ε.Ε., αλλά μόλις στο 12% του συνολικού τους τζίρου και στο 7% των υπαλλήλων τους. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σαφής απόκλιση μεταξύ των κερδών που «δημιουργούν» στους φορολογικούς παραδείσους τα πιστωτικά ιδρύματα και του επιπέδου πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας σε αυτούς. Για παράδειγμα, οι θυγατρικές τους σε αυτά τα μέρη είναι δύο φορές πιο κερδοφόρες από άλλες χώρες και οι υπάλληλοί τους τέσσερις φορές πιο παραγωγικοί, εφόσον αποδίδουν κατά μέσον όρο κέρδη 171.000 ετησίως, έναντι των 45.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος των συνολικών κερδών των 25 δισ. ευρώ δημιουργείται ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι μπορεί οι 20 εν λόγω τράπεζες σε ορισμένες χώρες να μην απασχολούν ούτε ένα άτομο.

Η Oxfam εξέτασε τα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν, όπως ορίζει η νέα νομοθεσία της Ε.Ε., για την ανά χώρα προέλευση των τραπεζικών κερδών. «Τα κράτη πρέπει να αλλάξουν το κανονιστικό τους πλαίσιο, έτσι ώστε να αποτρέπουν τα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα να εκμεταλλεύονται τους φορολογικούς παραδείσους για να αποφεύγουν την καταβολή φόρων ή να βοηθούν τους πελάτες τους να το κάνουν», επισημαίνει η Μανόν Ομπρί, ανώτατο στέλεχος με ειδίκευση στα ζητήματα φορολογικής δικαιοσύνης στην Oxfam. «Αυτή τη στιγμή, εξαιτίας των νέων κανόνων της Ε.Ε. για τη διαφάνεια, δεν έχουμε πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει με τη φορολόγηση των 20 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων».

Βάσει των ευρημάτων της διεθνούς οργάνωσης για την καταπολέμηση της φτώχειας και των ανισοτήτων, οι προαναφερθείσες τράπεζες ενέγραψαν κέρδη 628 εκατ. ευρώ σε χώρες όπου το προσωπικό τους ήταν μηδενικό. Για παράδειγμα, η ΒΝΡ Ρaribas εμφάνισε κέρδη 134 εκατ. ευρώ στις Νήσους Κέιμαν, χωρίς να διαθέτει υπαλλήλους εκεί, ενώ η γερμανική Deutsche Bank, η μεγαλύτερη της χώρας, εμφάνιζε ζημίες εκεί και κέρδη 1,9 δισ. ευρώ σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους. Κατά την έρευνα της Oxfam, τουλάχιστον 628 εκατ. ευρώ σε κέρδη καταχωρίστηκαν σε περιοχές που δεν απασχολούσαν οι τράπεζες κανέναν εργαζόμενο. Πέραν τούτου, ειδικά στο Λουξεμβούργο φέρεται να εμφάνισαν κέρδη 4,9 δισ. ευρώ, δηλαδή όσα είχαν από τις δραστηριότητές τους στη Μεγάλη Βρετανία, στη Σουηδία και στη Γερμανία μαζί.

Αξίζει να αναφερθεί πως ενώ οι φορολογικοί παράδεισοι διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στην κερδοφορία των κορυφαίων ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων, έχουν μηδαμινή συμβολή στην παγκόσμια οικονομία: συγκεντρώνουν σχεδόν το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού και παράγουν μόλις το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Τέλος, επισημαίνεται ότι ο ΟΟΣΑ επεξεργάστηκε σχέδιο ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα των εταιρειών να απολαμβάνουν χαμηλό φορολογικό συντελεστή σε περιοχές όπου δεν υπάρχει πραγματική οικονομική δραστηριότητα – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, οι κυβερνήσεις χάνουν ετησίως 240 δισ. δολάρια σε έσοδα από τη μεταφορά κερδών εκτός συνόρων.



Πηγή: Η Καθημερινή/BLOOMBERG, REUTERS
Δημοσιεύτηκε στις 28/03/2017 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire