Ομιλία με αιχμές και μηνύματα προς πολλαπλές κατευθύνσεις για το Κυπριακό εκφώνησε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς στην εκδήλωση βράβευσής του από την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής στη Νέα Υόρκη. Στην εκδήλωση, όπου απηύθυνε χαιρετισμό και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην κριτική την οποία δέχθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων από τη Γενεύη ώς το Κραν-Μοντανά. «Η υιοθέτηση της τουρκικής θέσης για παραμονή τουρκικού κατοχικού στρατού δεν είναι διεθνισμός, αλλά ραγιαδισμός», είπε ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος σε κείμενο που είχε κυκλοφορήσει και στην Κύπρο. Επιπλέον διαφώνησε με τους οπαδούς «της όποιας λύσης». Δεν αποτελούν, τόνισε ο κ. Κοτζιάς, «οι όποιες προτάσεις, επί παραδείγματι των Τούρκων, λύση». Και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα είναι προτάσεις διαιώνισης του προβλήματος, δηλαδή της κατοχής. Δηλαδή, η κακή πρόταση δεν είναι ούτε καν κακή λύση. Διότι τι σόι λύση θα ήταν η υλοποίηση προτάσεων που προβλέπουν διατήρηση της κατοχής και των παρεμβατικών δυνατοτήτων της Τουρκίας;».
Εν συνεχεία, ο κ. Κοτζιάς επανήλθε στην κριτική του προς το πρόσωπο του μέχρι πρότινος ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Εϊντε. «Συνολικά η συμπεριφορά του κ. Εϊντε δεν ήταν ενός ανθρώπου που αναζητούσε έντιμους συμβιβασμούς στη βάση των αποφάσεων του ίδιου του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου, αλλά ενός παράγοντα που ήταν πεπεισμένος πως μπορούσε να πιέσει την Κυπριακή Δημοκρατία, έστω και αδίκως, περισσότερο από ό,τι την Τουρκία», είπε ο κ. Κοτζιάς. Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε μια γενικότερη ιστορική αναδρομή του Κυπριακού από τον καταστροφικό εθνικισμό που οδήγησε στην εισβολή του 1974 μέχρι και τους χειρισμούς που έγιναν επί των ημερών του, με τελευταία την προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος στο Κραν-Μοντανά.
Χθες, τελευταία ημέρα παραμονής του κ. Κοτζιά στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών επρόκειτο να απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Νωρίτερα, ο κ. Κοτζιάς συμμετείχε στην τετραμερή των ΥΠΕΞ των βαλκανικών κρατών-μελών της Ε.Ε. (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία) και στην καθιερωμένη τριμερή, στο ίδιο επίπεδο, Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Ο υπουργός Εξωτερικών συγκάλεσε, επίσης, συνάντηση των ομολόγων από τις χώρες-μέλη του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, το οποίο διοργανώθηκε –με πρωτοβουλία του κ. Κοτζιά και την ενεργό συμπαράσταση του Κινέζου ομολόγου του– για πρώτη φορά στις 24 Απριλίου.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire