ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 27 octobre 2022

Μετανεωτερικότητα και ταυτότητες

 

Ταυτότητες στη νέα εποχή


Η οριοθέτηση του τέλους των νεότερων χρόνων –όπως την επινόησαν και την αποδέχθηκαν οι γενιές των τελευταίων 250 ετών– θα είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Η αρχή της νέας εποχής, που συμπλέει με τον 21ο αιώνα, αποτελεί ήδη αντικείμενο πολλαπλών προσεγγίσεων και ερμηνειών με ορόσημα άλλοτε τους Δίδυμους Πύργους, το 2001, ή την οικονομική κρίση του 2008. Αλλά η νέα εποχή, που κάποιοι θα τη βαφτίσουν ώστε να ξεχωρίζει από την προηγούμενη που μας κληροδότησε ο Διαφωτισμός μαζί με τον καπιταλισμό, τον σοσιαλισμό και τη φιλελεύθερη δημοκρατία, έχει ήδη αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της.

Οσα αποτελούν θέματα για ιστορικούς, πολιτικούς επιστήμονες και κοινωνιολόγους, περνούν με ταχύτητα στην κοινή γνώμη απλοποιημένα ίσως και κωδικοποιημένα σε εύληπτα σχήματα. Πάντως, το χάσμα των γενεών ανάμεσα σε όσους γεννήθηκαν μετά το 1995 και όσους διαμορφώθηκαν ή επηρεάστηκαν από τον 20ό αιώνα διευρύνεται διαρκώς.

Η νέα εποχή σφραγίζεται από τον πόλεμο των ταυτοτήτων σε επίπεδο κοινωνίας και πολιτικών συσχετισμών. Ακόμη και η ανάδυση του Ρίσι Σούνακ στην πρωθυπουργία στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι φαινόμενο ασύνδετο με τη ρευστότητα του νέου χάρτη των ταυτοτήτων. Η υποδοχή περισσότερο ευλύγιστων αντιλήψεων στο σώμα της κοινωνίας πάνω σε θέματα μιας σύνθετης κοινωνικής, πολιτικής και ατομικής ταυτότητας είναι κανόνας.

Οι ζυμώσεις στην κοινωνία πάνω στο ζήτημα της ταυτότητας είναι ίσως το μείζον διαχωριστικό σε σχέση με την εποχή της νεωτερικότητας. Οι περασμένοι αιώνες υιοθέτησαν κοινωνικό κανόνα πάνω σε περισσότερο συμπαγή και λιγότερο διαπερατά ορθολογικά γεωμετρικά σχήματα με τη λογική της επαγωγικής ακολουθίας και της κλίμακας ανόδου και καθόδου.

Η νέα εποχή καταργεί την κοινωνική γεωμετρία και ευνοεί τη ρευστότητα και τη διαπερατότητα. Η κοινωνική ορατότητα επιβάλλεται. Αυτές οι μεταβολές σε επίπεδο ατόμων, κοινωνικών συνόλων και πολιτικών συσχετισμών επιδρούν ακόμη και στην ευρύτερη γεωπολιτική ρευστότητα με επιβεβλημένη την εντύπωση ότι το έως χθες αδιανόητο μπορεί να συμβεί.

Η νέα εποχή της μετανεωτερικότητας διαπλάθεται χρόνο με τον χρόνο. Στο μέλλον θα γίνει κατανοητή η εμβέλειά της. Παραμένει, ωστόσο, βέβαιον πως οι νεότερες γενιές βιώνουν από τη δική τους πλευρά την εμπειρία βαθέος χάσματος, με τους μεγαλύτερους να νιώθουν μετέωροι σε ένα κενό Ιστορίας.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire