ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 30 novembre 2022

Το γουάν κερδίζει έδαφος

  

Αλμα των συναλλαγών σε γουάν στη Ρωσία

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα

Αλμα των συναλλαγών σε γουάν στη Ρωσία
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο Κινέζος επιχειρηματίας Γουάνγκ Μιν είναι ενθουσιασμένος για το πώς η Ρωσία ενστερνίστηκε το γουάν, το κινεζικό νόμισμα δηλαδή. Η εταιρεία του με φωτισμό LED μπορεί να τιμολογήσει τα συμβόλαια με Ρώσους πελάτες σε γουάν αντί σε δολάρια ή ευρώ και εκείνοι μπορούν να τον πληρώσουν με αυτό το νόμισμα – πρόκειται για μια συνθήκη αμοιβαία επωφελή. Τα σχέδιά του έχουν τροποποιηθεί μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα, οι οποίες απέκλεισαν τις ρωσικές τράπεζες και πολλές από τις εταιρείες της από τα συστήματα πληρωμών σε δολάρια και ευρώ. Οι δραστηριότητές του στη σύναψη συμβολαίων με τη Ρωσία ήταν περιορισμένες στο παρελθόν, αλλά τώρα ετοιμάζεται να επενδύσει σε αποθήκες εκεί. «Ελπίζουμε ότι το επόμενο έτος οι πωλήσεις στη Ρωσία θα αντιστοιχούν στο 10%-15% των συνολικών μας εσόδων», είπε ο επιχειρηματίας από τη νότια παράκτια επαρχία της Κίνας, Γκουανγκντόνγκ, της οποίας τα ετήσια έσοδα ύψους περίπου 20 εκατ. δολαρίων προέρχονται κυρίως από τις αγορές στην Αφρική και τη Νότια Αμερική. Επιπλέον, ο Γουάνγκ επιδιώκει να επωφεληθεί από μια ταχεία «γουανοποίηση» της ρωσικής οικονομίας φέτος, μιας και η –από τη Δύση– απομονωμένη χώρα αναζητεί οικονομική ασφάλεια από την ασιατική δύναμη της Κίνας. Βλέπει ότι οι Κινέζοι εξαγωγείς μειώνουν τους συναλλαγματικούς κινδύνους τους και οι πληρωμές γίνονται πιο βολικές για τους Ρώσους αγοραστές.

Κι ενώ το γουάν (ή ρένμινμπι) εισχωρεί σταδιακά στη Ρωσία εδώ και χρόνια, αυτή η βραδεία διαδικασία μετασχηματίστηκε σε αγώνα ταχύτητας τους τελευταίους εννέα μήνες. Το νόμισμα έχει σαρώσει στις αγορές και τις εμπορικές ροές της χώρας, σύμφωνα με επισκόπηση των δεδομένων και των εμπορικών ροών του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, βάσει συνεντεύξεων με δέκα παράγοντες του επιχειρηματικού και χρηματοπιστωτικού κόσμου. Η δε οικονομική μετατόπιση της Ρωσίας προς τα ανατολικά θα μπορούσε να τονώσει το διασυνοριακό εμπόριο, να παρουσιάσει ένα αυξανόμενο οικονομικό αντίβαρο στο δολάριο και να περιορίσει τις προσπάθειες της Δύσης να πιέσει τη Μόσχα με οικονομικά μέσα.

Οι συνολικές συναλλαγές στο ζεύγος γουάν – ρουβλίου στο χρηματιστήριο της Μόσχας αυξήθηκαν κατά μέσο όρο σε σχεδόν 9 δισ. γουάν (1,25 δισ. δολάρια) την ημέρα κατά τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανέλυσε το Reuters. Προηγουμένως, σπάνια ξεπερνούσαν το 1 δισ. γουάν σε μια ολόκληρη εβδομάδα.

«Αυτό που συνέβη ήταν ότι ξαφνικά έγινε πολύ επικίνδυνο και ακριβό να διατηρηθούν τα παραδοσιακά νομίσματα – δολάριο, ευρώ, βρετανικές λίρες», δήλωσε ο Αντρέι Ακοπιάν, διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας Caderus Capital με έδρα τη Μόσχα, αναφέροντας τον πιθανό κίνδυνο μιας τράπεζας με καταθέσεις σε ξένο νόμισμα να της επιβληθούν κυρώσεις. «Ολοι είχαν κίνητρο να αλλάξουν τα πράγματα και άσκησαν πιέσεις ακόμη και προς το ρούβλι ή άλλα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου και πρώτα απ’ όλα, του ρένμινμπι». Πράγματι, οι συναλλαγές σε γουάν – ρούβλι ανήλθαν σε 185 δισ. γουάν τον Οκτώβριο, περισσότερο από 80 φορές τα επίπεδα κατά τον Φεβρουάριο, όταν η Ρωσία στα τέλη του μηνός εκείνου ξεκίνησε αυτό που αναφέρει η ίδια ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχεία των εν λόγω συναλλαγών. Τέλος, η αύξηση του ενδιαφέροντος οδήγησε το μερίδιο του γουάν στην αγορά συναλλάγματος να εκτιναχθεί στο 40%-45% από λιγότερο από 1% στην αρχή του έτους, δήλωσε ο Ντμίτρι Πισκούλοφ, επικεφαλής διεθνών έργων στο τμήμα συναλλάγματος του χρηματιστηρίου της Μόσχας.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire