ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 28 juillet 2024

Οι αμερικανικές εκλογές και εμείς

 


Η αποχώρηση Μπάιντεν από την προεκλογική κούρσα φαίνεται να διαμορφώνει ένα νέο πολιτικό πεδίο με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να είναι πια, εκτός απροόπτου, η επικρατέστερη αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ. Μολονότι πολλοί αναλυτές θεωρούν δεδομένη την επάνοδο Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αυτές οι προβλέψεις δεν μπορεί να έχουν το στοιχείο της βεβαιότητας. Πολλά μπορεί να συμβούν μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου ενώ και η Κάμαλα Χάρις που βρισκόταν υπό την σκιά του Μπάιντεν, θα ανοίξει τώρα τα δικά της φτερά και πολύ πιθανόν να επιδείξει ικανότητες που δεν διακρίνονταν προηγουμένως.

samedi 27 juillet 2024

Διώκεται και αυτή;

 

Μετά το πόρισμα Θανάση, ήρθε η μετακίνηση της Ντόριας Βαρωσιώτου


Σχολιάζεται ποικιλοτρόπως στον δικηγορικό κόσμο της Λεμεσού, ότι η δικαστής που εξέδωσε το πόρισμα στην υπόθεση Θανάση Νικολάου, μετατίθεται από τον Σεπτέμβρη.

Η δικαστής Ντόρια Βαρωσιώτου που αποφάνθηκε ότι ο θάνατος του Θανάση Νικολάου οφείλεται σε στραγγαλισμό, αλλάζει, όπως αναφέρουν δικηγόροι της Λεμεσού, δικαιοδοσία. Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μετακινείται από το ποινικό τμήμα στο αστικό.

Δεν γνωρίζουμε κατά πόσον η αλλαγή δικαιοδοσίας σχετίζεται με την έκδοση του πορίσματος. Αλλά αυτό που συζητείται ευρέως στους διαδρόμους του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού είναι πως η μετακίνηση έρχεται αμέσως μετά την έκδοση του πορίσματος και παράλληλα, πως είναι η μοναδική δικαστής που μετακινείται.

Αν στην εξίσωση προσθέσουμε και το γεγονός που γράψαμε ήδη ότι η υπογραφή του φακέλου της διαδικασίας άπό τον διοικητικό πρόεδρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού καθυστέρησε (;), τότε ένα νόημα βγάζει πως τίποτα δεν είναι τυχαίο.

ΑΩ

mercredi 24 juillet 2024

Υγεία - Βρέθηκε πιθανή θεραπεία για τις τροφικές αλλεργίες

 Θεοδώρα Ν. Τσώλη

Διεθνής μελέτη έδειξε ότι ένα τζελ βασισμένο σε μια γνωστή φυτική ίνα, την ινουλίνη, απέτρεψε σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε ποντίκια, ακόμη και σε πολύ κοινά τροφικά αλλεργιογόνα, όπως τα φιστίκια, το ασπράδι του αβγού και το γάλα.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανακάλυψε μια νέα πιθανή θεραπεία για τις τροφικές αλλεργίες η οποία έχει ως βάση την ινουλίνη – μια φυσικά παραγόμενη φυτική ίνα που χρησιμοποιείται συχνά ως συμπλήρωμα διατροφής, ως πρεβιοτικό, ως υποκατάστατο της ζάχαρης αλλά και σε πολλά άλλα προϊόντα.

dimanche 21 juillet 2024

Κύπρος: 50 χρόνια κατοχής και ο λάθος δρόμος

 

 

Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Συπληρώνονται 50 χρόνια κατοχής και ένας λάθος δρόμος για την αντιμετώπισή της. Το θέμα μετά το πραξικόπημα και την εισβολή στην Κύπρο το 1974 ήταν η αποκατάσταση της εσωτερικής δημοκρατικής νομιμότητας και η ανατροπή των κατοχικών δεδομένων που ήταν η διεθνής πλευρά του προβλήματος. Ασφαλώς το Κυπριακό τη στιγμή εκείνη παρουσίαζε δύο όψεις : η μια αφορούσε την εσωτερική συνταγματική δομή του κράτους που έπρεπε να επιτευχθεί με διάλογο με τους Τουρκοκύπριους για την κοινή συνύπαρξη στο νησί. Η άλλη όψη αφορούσε τη διεθνή πτυχή του κυπριακού ζητήματος με την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυητικών δικαιωμάτων Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό θα οδηγούσε στη δημιουργία ενός κανονικού κράτους χωρίς εγγυητές και χωρίς προστάτες.

Από πολύ νωρίς ο ξένος παράγοντας και ειδικά οι Αμερικανοί επέβαλαν, και εμείς το αποδεχτήκαμε, μια άλλη διαδικασία. Αυτή του δικοινοτικού διαλόγου, αφήνοντας στη σκιά τη δεύτερη πτυχή που ήταν τα κατοχικά δεδομένα. Αφήνοντας δηλαδή στο απυρόβλητο την Τουρκία. Αυτό έγινε  καθαρό με τις κατευθυντήριες γραμμές επίλυσης του Κυπριακού που υπέγραψαν κάτω από την αμερικανική πίεση ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο Ραούφ Ντενκτάς, αποκαλούμενες  και «συμφωνία υψηλού επιπέδου», της 12ης Φεβρουαρίου 1977, και οι οποίες επαναβεβαιώθηκαν  αργότερα χωρίς ουσιαστική διαφοροποίηση με την εκ νέου υπογραφή τους από τον Σπύρο Κυπριανού και τον Ραούφ Ντενκτάς. Έτσι το Κυπριακό, από θέμα εισβολής και κατοχής μετατράπηκε σε θέμα δικοινοτικού διαλόγου και απαλλάχτηκε η Τουρκία των ευθυνών της.  Και αυτό βέβαια και με την στήριξη της Αθήνας που αποποιήθηκε των δικών της ευθυνών.

vendredi 19 juillet 2024

Υγεία - Τα ψάρια θεωρούνται το αγαπημένο τρόφιμο για την καρδιά

Δύο μερίδες την εβδομάδα μειώνουν κατά 36% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

 

Οι ωφέλειες των ψαριών για την καρδιά τεκμηριώνονται από πολλές επιστημονικές έρευνες και μελέτες, οι οποίες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ψαριών, ειδικά των λιπαρών, συμβάλλει στην καλή καρδιαγγειακή υγεία.

jeudi 18 juillet 2024

Έκθεση με 52 μοναδικές ελαιογραφίες του Κωνσταντίνου Βολανάκη στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο

 

Ακρογιαλιά με ψαράδικη βάρκα, 1889

 

Μια σπουδαία έκθεση με 52 μοναδικές ελαιογραφίες του Κωνσταντίνου Βολανάκη, από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη του Πειραιά, ετοιμάζεται να υποδεχθεί το κοινό στο Ηράκλειο, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, το διάστημα 19 Ιουλίου – 30 Οκτωβρίου 2024.

Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο «Κωνσταντίνος Βολανάκης – ίσαλος γραμμή», με την οποία ο Κωνσταντίνος Βολανάκης (1837-1907) «επαναπατρίζεται» στη γενέθλια πόλη του και ο Δήμος Ηρακλείου του αποδίδει την οφειλόμενη τιμή. 

Μέσα από μία πρωτότυπη «ανάγνωση» του έργου του, ανακαλύπτουμε τον άνθρωπο – και τον ίδιο τον δημιουργό – σε πίνακες που μας προσφέρουν στιγμές ρεμβασμού, εγρήγορσης και αναστοχασμού, μπροστά στην απεραντοσύνη της θάλασσας και το μεγαλείο της φύσης.

mercredi 17 juillet 2024

Ρωσία - Κυρώσεις - Σχεδόν στα 200 δισ. δολ. ανέρχονται τα παγιδευμένα ξένα κεφάλαια στη Ρωσία

 

Μπούμερανγκ στις εταιρείες της Δύσης οι κυρώσεις της στη Ρωσία

Δυτικές εταιρείες φαίνεται πως θα πληρώσουν τη «λυπητερή» για τη δανειοδότηση της Ουκρανίας, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις των κρατών της G-7, οι οποίες σπρώχνουν το μαχαίρι των κυρώσεων στο ρωσικό κόκκαλο, κάνοντας όμως τις ίδιες τις δυτικές εταιρείες να ματώσουν.

Ο νέος κόσμος που γεννιέται με την αποδόμηση της συλλογικότητας

 


Η “Ακροδεξιά” ως εσωτερικός εχθρός στην εποχή της αποδόμησης των ταυτοτήτων

Η "Ακροδεξιά" ως εσωτερικός εχθρός στην εποχή της αποδόμησης των ταυτοτήτων, Κώστας Γρίβας

Σε προηγούμενο άρθρο στο SLpress αναφέρθηκα στην προσπάθεια αποδόμησης της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας στη Δύση, που βρίσκεται σήμερα εν εξελίξει, προωθούμενη από ένα πλέγμα εξουσιαστικών δυνάμεων. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι πιο βαθύ και θα ήταν λάθος να αποδώσουμε την εξέλιξη αυτή αποκλειστικά σε κάποιες ελίτ, οι οποίες υποτίθεται ότι ελέγχουν τα πάντα.

Αυτές οι ομάδες προωθούν μεν δικές τους στοχοθετήσεις, πλην όμως δεν θα μπορούσαν να τις επιβάλλουν αν δεν πατούσαν πάνω σε ένα στιβαρό υπόστρωμα. Και το υπόστρωμα αυτό το προσφέρουν εκτεταμένες αλλοιώσεις που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια στις δυτικές κοινωνίες, προερχόμενες από τη βαθιά κρίση που αντιμετωπίζει ο Δυτικός Πολιτισμός.

mardi 16 juillet 2024

75 χρόνια ΝΑΤΟ κι εμείς

 


message icon
1 Σχόλιο

Την εβδομάδα που μας πέρασε έγινε στην Ουάσιγκτον η πανηγυρική σύνοδος του ΝΑΤΟ για να εορτασθούν τα 75 χρόνια από την ίδρυσή του.

Η συμμαχία ιδρύθηκε στις 4 Απριλίου 1949 από 12 χώρες που συνήλθαν και τότε στην αμερικανική πρωτεύουσα σε μια εποχή που ο Ψυχρός Πόλεμος είχε πάρει διαστάσεις και οι σχέσεις με την πάλαι ποτέ σύμμαχο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, την Σοβιετική ΄Ενωση, χειροτέρευαν καθημερινά. Οι 12 χώρες ιδρυτικά μέλη του ΝΑΤΟ ήταν το Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Δανία, ΗΠΑ, Ισλανδία, Ιταλία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία και Πορτογαλλία. ΝΑΤΟ είναι το ακρωνύμιο των λέξεων North Atlantic Treaty Organization (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου).

Αν και επρόκειτο στην αρχή για στρατιωτική, υποτίθεται αμυντική συμμαχία, εξελίχθηκε σταδιακά σε μια ευρύτερη πολιτικο-στρατιωτική και ιδεολογική οικογένεια για την προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων των χωρών μελών. Στην πραγματικότητα όμως επρόκειτο για την επιβολή της αμερικανικής ηγεμονίας μέσω του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

dimanche 14 juillet 2024

Τεχνητή νοημοσύνη: έκρηξη σε απαιτήσεις πυρηνικής ενέργειας


Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ζητούν να αγοράσουν ηλεκτρική ενέργεια απευθείας από τα εργοστάσια, γεγονός που θα μπορούσε να στερήσει κρίσιμες πηγές από το δίκτυο

 

Οι εταιρείες τεχνολογίας που οργώνουν τη χώρα σε αναζήτηση πηγών ηλεκτρικής ενέργειας έχουν επικεντρωθεί σε έναν βασικό στόχο: τα πυρηνικά εργοστάσια της Αμερικής.

mercredi 10 juillet 2024

Τελικά, έχει η τέχνη τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο;

 Χρήστος Παρίδης

Η «ομήγυρις», όπως επισήμανε ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, σε αντίθεση με το «πάνελ» που στις μέρες μας παραπέμπει μάλλον στην τηλεόραση, αποτελούνταν από ανθρώπους των τεχνών, και συμπεριλάμβανε και τον ίδιο. Μέλη της ήταν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, η χορεύτρια και ηθοποιός Έλενα Τοπαλίδου, ο κινηματογραφιστής και σκηνοθέτης της τηλεόρασης Λευτέρης Χαρίτος, ο χορευτής και χορογράφος Ηλίας Χατζηγεωργίου και οι σκηνοθέτιδες του θεάτρου Ελένη Δημοπούλου και Κατερίνα Παπαγεωργίου. Τον συντονισμό ανέλαβε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, επίσης σκηνοθέτις θεάτρου, Κατερίνα Ευαγγελάτου.

dimanche 7 juillet 2024

Η πορνεία στην Αθήνα

 

«Ολοι κερδίζουν από την πορνεία: ο σωματέμπορας, ο πελάτης, οι ΜΚΟ που ασχολούνται με τα θύματα, οι ειδικοί που μιλάνε σήμερα στην ημερίδα, εγώ που ερευνώ το πεδίο, εσείς που γράφετε αυτό το ρεπορτάζ» λέει ο καθηγητής Γρηγόρης Λάζος

«Η πιο μεγάλη μπίζνα είναι το μουνί»

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 04.05.15 16:00  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Ντίνα Δασκαλοπούλου

«Ο κόσμος είναι ωραίο μέρος για να γεννηθείτε

αν δεν σας νοιάζει που μερικοί άνθρωποι πεθαίνουν όλη την ώρα

ή έστω απλώς λιμοκτονούν κάποιες ώρες

 στο κάτω κάτω δεν πειράζει, αφού δεν είστε εσείς»

Λόρενς Φερλινγκέτι

«Oλοι κερδίζουν από την πορνεία: ο σωματέμπορας, ο πελάτης, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται με τα θύματα, οι ειδικοί που μιλάνε σήμερα στην ημερίδα, εγώ που ερευνώ το πεδίο, εσείς που γράφετε αυτό το ρεπορτάζ». Ο Γρηγόρης Λάζος είναι καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πάντειο. Εδώ και δεκαετίες επίμονα και παθιασμένα μελετά ένα φαινόμενο τόσο άβολο για όλους μας, που τον περισσότερο χρόνο προτιμάμε να στρέφουμε τα μάτια αλλού. Οπως ακριβώς κάνω κι εγώ, όταν ο Λάζος μού δίνει στοιχεία για την «ανθρώπινη κρεαταγορά της Αθήνας»: κατά μέσο όρο 6.500 πορνικές θέσεις όπου εκδίδονται 12.000 γυναίκες. Αλλες 6.500 εκδίδονται στην υπόλοιπη Ελλάδα.

vendredi 5 juillet 2024

Υγεία - Θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια: άμεση η σύνδεση με τις ακραίες θερμοκρασίες

 

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η κλιματική κρίση δεν έχει μόνο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, αλλά είναι και πρόβλημα δημόσιας υγείας • Το οικονομικό επίπεδο των χωρών συνδέεται επίσης με τη θνησιμότητα από εγκεφαλικό επεισόδια σε περιόδους ακραίων θερμοκρασιών

Ο νέος γλωσσικός κόσμος των social media, απειλή για την ελληνική γλώσσα ;

 Δέσποινα Δημά

«Κάθε νέα γενιά επαναστατεί με τον δικό της τρόπο, επιδιώκοντας να διαχωρίσει συνειδητά τη θέση της από τον κόσμο και τη γλώσσα των μεγάλων. Και η νεανική αργκό είναι μια μορφή κοινωνικής συμπεριφοράς», αναφέρει ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το λαγκάρω μέχρι το φλεξάρω, η Gen-Z έχει δημιουργήσει μια νέα γλώσσα που κυριαρχεί στα κοινωνικά δίκτυα, με το Tik Tok να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία.

jeudi 4 juillet 2024

Επιστήμη - Τα τατουάζ μπορεί να κρύβουν βακτηριακούς κινδύνους, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη

 

 Vous avez dit tatouage ? - Art Corpus

Αμερικανική μελέτη έδειξε ότι το 35% των μελανιών για τατουάζ ή μόνιμο μακιγιάζ ήταν μολυσμένα με αερόβια και αναερόβια βακτήρια, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων

Τα τατουάζ αλλά και το μόνιμο μακιγιάζ αποτελούν τάσεις της εποχής μας – ιδιαιτέρως μεταξύ των νέων. Ωστόσο μπορεί να κρύβουν βακτηριακούς κινδύνους, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη η οποία εντόπισε αναερόβια αλλά και αερόβια βακτήρια στα μελάνια που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή τους.

Απειλές Νασράλα: Η Le Figaro εμπλέκει ξανά την Κύπρο – Μιλά για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ

 



Οι πρόσφατες δηλώσεις του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ενέπλεξαν την Κύπρο στη διαμάχη μεταξύ του Ισραήλ και της σιιτικής οργάνωσης.

Στις 19 Ιουνίου, ο Νασράλα απείλησε την Κύπρο ότι θα θεωρηθεί “μέρος του πολέμου” σε περίπτωση που αφήσει το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της για πιθανές επιχειρήσεις κατά του Λιβάνου.

Ενώ ορισμένοι απέρριψαν τους ισχυρισμούς του Νασράλα ως ένα ακόμη επεισόδιο στον πόλεμο λέξεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, ο Γάλλος δημοσιογράφος Georges Malbrunot της Le Figaro γράφει ότι οι κατηγορίες του ίσως έχουν κάποια βάση.

Ο Malbrunot, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής -είχε κρατηθεί όμηρος από τον Ισλαμικό Στρατό στο Ιράκ το 2004- επικαλείται γαλλική στρατιωτική πηγή που ισχυρίζεται ότι η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν ιστορικό συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του κυπριακού εναέριου χώρου από τον ισραηλινό στρατό.

«Ο Νασράλα έχει δίκιο σε μεγάλο βαθμό στις κατηγορίες του», είπε η πηγή στη γαλλική εφημερίδα, υποστηρίζοντας ότι η Κύπρος έχει ανοίξει τον εναέριο χώρο της στα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη. «Μετά την απογείωση από τις βάσεις τους, για να αποφύγουν οποιοδήποτε σύστημα αεράμυνας, τα ισραηλινά μαχητικά κάνουν μια ευρεία στροφή, διασχίζοντας μερικές φορές τον εναέριο χώρο της ελληνοκυπριακής πλευράς για να πραγματοποιήσουν τις αποστολές τους», εξήγησε ο Γάλλος στρατιωτικός αξιωματούχος.

«Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Κύπρος είναι ένα είδος πίσω αυλής για το Ισραήλ», είπε στη Le Figaro ένας πρώην διπλωμάτης που υπηρέτησε στη Λευκωσία. «Μπορείς να δεις τις ακτές του Λιβάνου από τα βουνά της Κύπρου».