ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 25 janvier 2022

Σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός

 

Και πώς βρέθηκε στη σουίτα;

Και πώς βρέθηκε στη σουίτα;
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ    18 Ιανουαρίου 2022, 

  Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου   

Το ερώτημα της κ. Αντρούλλας Βασιλείου στο Τwitter μετά την καταγγελία μίας κοπέλας πως βιάστηκε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, εκφράζει δυστυχώς πολλούς. «Πώς βρέθηκε στη σουίτα του ξενοδοχείου η 24χρόνη;». Οι ομοϊδεάτες θα μπορούσαν να προσθέσουν κι άλλα ερωτήματα, τα συνήθη που τίθενται σε τέτοιες περιπτώσεις. «Γιατί κυκλοφορούσε βραδιάτικα στους δρόμους;» «Τι ήταν εκείνα τα ρούχα που φορούσε;» «Γιατί ήπιε τόσο πολύ;»… Ερωτήματα που δεν τίθενται ποτέ για έναν άντρα. Γιατί, όταν μιλάμε για ισότητα δεν εννοούμε πραγματική ισότητα. Μία γυναίκα δεν μπορεί να περπατά βραδιάτικα χωρίς να κινδυνεύει. Δεν μπορεί να πάει σε ένα πάρτι γιατί έτσι γουστάρει και να νοιώθει ασφαλής. Ναι μεν στις δυτικές κοινωνίες δεν φοράμε μπούργκα, αλλά η ελευθερία είναι σχετική. Ακόμα και για άτομα που θα αυτό-χαρακτηρίζονταν ως υπέρμαχοι του φεμινισμού. Γιατί -απ’ ότι φαίνεται- κι η φεμινιστική σκέψη έχει τα δικά της πλαίσια. Πλαίσια που μπορεί να περιλαμβάνουν τη συμμετοχή στα κοινά, το δικαίωμα στην επαγγελματική ανέλιξη αλλά όχι το δικαίωμα στη διασκέδαση άνευ περιορισμών. Μία γυναίκα που δέχεται να πάει σε πάρτι σε σουίτα, δεν μπορεί να πει στη συνέχεια «όχι» στις επιθυμίες των άλλων. Μόνη της προκάλεσε την τύχη της είναι η ετυμηγορία στα διαδικτυακά και στα πραγματικά καφενεία. Με άλλα λόγια, η ετυμηγορία της κοινής γνώμης. Ωστόσο, σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Το να ναρκώσεις μία κοπέλα και να την βιάσεις, ατομικά ή ομαδικά, είναι έγκλημα.

Στην εν λόγω περίπτωση, όπως και σε όλες τις ανάλογες, το θέμα που θα έπρεπε να απασχολεί την κοινή γνώμη, δεν θα έπρεπε να είναι το γιατί η κοπέλα πήγε σε πάρτι σε σουίτα ξενοδοχείου, αλλά το αν όντως ναρκώθηκε και βιάστηκε. Η κοπέλα, όπως και κάθε άνθρωπος, είχε κάθε δικαίωμα να πάει σε πάρτι, να πιει, να διασκεδάσει και να συνευρεθεί ερωτικά, αν το επιθυμεί. Ακόμα και επί πληρωμή, όπως πολλοί εκ των υστέρων υπονοούν για να αποδώσουν την ενοχή στο θύμα. Σεξ χωρίς συναίνεση όμως είναι βιασμός. Κι ο βιασμός είναι έγκλημα. Είναι τόσο απλό. Το τι γύρευε μία κοπέλα σε μια σουίτα δεν θα έπρεπε να μας απασχολεί. Συζητήσεις σαν αυτές και ερωτήματα σαν αυτά, το μόνο που καταφέρνουν είναι να δίνουν συγχωροχάρτι στους θύτες και στους εν δυνάμει θύτες διαιωνίζοντας νοοτροπίες και εγκλήματα εις βάρος των γυναικών. 

Υ.Γ: Με την ίδια λογική θα μπορούσαμε να πούμε «τι γύρευε η Γαρουφαλιά στη Φολέγανδρο με έναν νεαρό;» Και θα καταλήξουμε πως ο μόνος πρέπον και ασφαλής χώρος για τη γυναίκα είναι η κουζίνα κι ο γυναικωνίτης.

chrystalla@phileleftheros.com

AddThis Sharing Buttons
Share to MessengerShare to WhatsAppShare to Περισσότερα...
7

1 commentaire: