Στη Λευκωσία έτσι, στην Ίνεια γιουβέτσι
Θα ήταν αφέλεια να πιστέψει κανείς πως για το τι έγινε στον Ακάμα την ευθύνη φέρουν αποκλειστικά, ένας υπουργός κι ένας διευθυντής και με το που αποχώρησαν (ο ένας ανασχηματίστηκε και ο άλλος αφυπηρέτησε) ο Ακάμας θα σωζόταν. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παύει να μας εκπλήσσει.
Τη μια παρουσιάζεται σοκαρισμένος από τα έργα που έγιναν στον Ακάμα και δίνει οδηγίες όπως τερματιστούν άμεσα τα έργα δίνοντας ταυτόχρονα οδηγίες για διεξοδική έρευνα που θα καταδείξει τα πως και τα γιατί. Και πριν ολοκληρωθεί η έρευνα (αναμένεται – όπως είχε εξαγγελθεί- περί το τέλος Ιανουαρίου), ο πρόεδρος επισκέπτεται την Ίνεια και ανακοινώνει την επανέναρξη των έργων. Στο μεταξύ, πέρα από την καταστροφή που κάποιος μπορεί να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι αλλά και από τις εικόνες που έχουν δημοσιοποιηθεί από ευαισθητοποιημένους πολίτες, διοικητική έρευνα που έχει διεξαχθεί δείχνει σωρεία παραβιάσεων εξ ου και τερματίστηκαν τα έργα.
Την περασμένη δε Παρασκευή (12/1) ο πρόεδρος συναντήθηκε με μέλη των Οικολόγων οι οποίοι του εξήγησαν «πολύ διεξοδικά» το θέμα, όπως είπε ο Γιώργος Περδίκης «και φαινόταν να συμφωνεί ότι είναι προς το συμφέρον των κοινοτήτων να αλλάξει ο σχεδιασμός του οδικού δικτύου στο Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα».
Μια εβδομάδα μετά, όπως, επισκεπτόμενος την περιοχή, έχοντας στο πλάι του τον κοινοτάρχη Ίνειας, Γιάγκο Τσίβικο, ανακοίνωσε την επανέναρξη των εργασιών, λες και δεν συμβαίνει τίποτα. Είναι λες και διακόπηκαν οι εργασίες απλά για να ξεκουραστούν οι εργάτες ή μέχρι να κάτσει η σκόνη. Ούτε τι θα δείξει η έρευνα που διατάχθηκε νοιάζει τον πρόεδρο, ούτε τι έδειξαν επιτόπιες επισκέψεις, ούτε τι είπαν εκπρόσωποι κυβερνητικών τμημάτων που έχουν λόγο. Μην αναφέρουμε και το έχει πει ο γενικός ελεγκτής, γιατί μάλλον ο λόγος του δεν εισακούεται στα κέντρα εξουσίας.
Ο πρόεδρος, λοιπόν, προσαρμόζει το τι θα πει ανάλογα με ποιον έχει απέναντι του. Άλλα λέει στον Περδίκη στη Λευκωσία κι άλλα στον Τσίβικο στην Ίνεια. Το θέμα είναι, πότε είναι ειλικρινής, πότε εννοεί αυτά που λέει; Σε λίγες μέρες θα το μάθουμε στην πράξη, αν και μπορούμε να υποψιαστούμε την εξέλιξη. Εξάλλου ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν κληρονόμησε –μοιραία- το Σχέδιο για τον Ακάμα. Ήταν μέλος του υπουργικού που συζήτησε το θέμα και έλαβε τις αποφάσεις. Γνωρίζει πως ο στόχος ήταν πάντοτε αυτό που καταγγέλλουν οι οικολόγοι: Να γίνει ο Ακάμας πάρκο για τις γύρω αναπτύξεις που επίκειται να ακολουθήσουν. Αυτό φανερώνουν και τα έργα που άρχισαν να γίνονται, οι πλατιοί δρόμοι, οι αχρείαστοι δρόμοι, τα περιτοιχίσματα, τα κιόσκια.
Είναι πολλά τα λεφτά. Κι ο πρόεδρος δεν έχει δώσει δείγματα πως μπορεί να ξεφύγει από την οσμή του χρήματος.