ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 19 janvier 2018

Κύπρος - Πρώτο Μουσείο Χελώνων στη Κύπρο



Ντόρα Χριστοδούλου

Το απαιτούμενο κονδύλι των 400 χιλιάδων ευρώ για την δημιουργία του Μουσείου Χελώνων που προγραμματίζει η κοινοτική αρχή Ίνιας, έχει πλέον βρεθεί.
Όπως δήλωσε ο κοινοτάρχης Ίνιας, Γιάγκος Τσίβικος, σε πρόσφατες επαφές με τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες της Δημοκρατίας, έχει οριστικοποιηθεί ότι το κοστολογηθέν για 397 χιλιάδες ευρώ μουσείο, θα χρηματοδοτηθεί οριστικά πλέον από ευρωπαικά κονδύλια μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ και πλέον όλα μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης.

Το Μουσείο Χελώνων θα δημιουργηθεί σε χώρο που ήδη έχει ετοιμασθεί στην αναπλασθείσα κεντρική πλατεία της Ίνιας που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2015. Όπως ανέφερε ο κ. Τσίβικος, οι χώροι είναι έτοιμοι και απομένει η χρηματοδότηση του έργου για την αγορά του ειδικού εξοπλισμού και την εσωτερική διαρρύθμιση του μουσείου.
" Αφού για δεκαετίες οι χελώνες της Λάρας ήταν η βασική αιτία για την καθήλωση της κοινότητας σε καθεστώς μη ανάπτυξης, αποφασίσθηκε τουλάχιστον να εκμεταλλευθεί η περιοχή την ύπαρξη τους και τη φήμη τους για μια εναλλακτική αξιοποίηση τους προς όφελος των ανθρώπων της περιοχής", επεσήμανε. " Ήδη οι χώροι που θα μετατραπούν στο Μουσείο Χελώνων έχουν δημιουργηθεί, στα πλαίσια της ανάπλασης του κεντρικού πλατειακού χώρου της κοινότητας που ολοκληρώθηκε και απομένει πλέον η εσωτερική διαρρύθμιση τους και η αγορά και τοποθέτηση του ειδικού εξοπλισμού.
«Το μουσείο, θα αποτελείται από δύο αίθουσες 150 τετραγωνικών μέτρων, στις οποίες θα εκτίθενται οτιδήποτε στοιχεία και πληροφορίες έχουν να κάνουν με τις χελώνες και  με τη διασύνδεση τους με την Λάρα και την ευρύτερη περιοχή του Ακάμα.
Παράλληλα όμως, το Μουσείο Χελώνων θα λειτουργεί και ως εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό κέντρο, με σεμινάρια, διαλέξεις και άλλες δραστηριότητες εκπαιδευτικής και ενημερωτικής φύσης, που θα μπορούν να επισκέπτονται σχολεία, άλλα ιδρύματα και οργανωμένες ομάδες».
Το μοναδικό αυτό στην Κύπρο μουσείο, τονίζει ο κοινοτάρχης Ίνιας, θα δημιουργηθεί και θα λειτουργεί σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και κρατικά τμήματα, προκειμένου να γίνεται μια επιστημονικά ορθή προβολή και εργασία, προς όφελος όλων.
Η δημιουργία του μουσειακού χώρου, ακολουθεί την αποπεράτωση των εργασιών ανάπλασης και ανάδειξης της κεντρικής πλατείας της Ίνιας. Ο Γιάγκος Τσίβικος τονίζει ότι  το έργο, συνολικού κόστους 1,3 εκ. ευρώ περίπου, συγχρηματοδοτήθηκε από κρατικά και ευρωπαικά κονδύλια και περιλαμβάνει τοπιοτέχνηση, τοποθέτηση πλακόστρωτου, δημιουργία αμφιθεάτρου, βιβλιοθήκης, γραφείου πληροφοριών και περιπτέρου.



Πηγή: www.philenews.com
Δημοσιεύτηκε στις 19/01/2018

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire