ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 30 janvier 2018

Κυπριακές εκλογές: Πέρα από περιστασιακές αναλύσεις

Στέφανος Κωνσταντινίδης










Το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των κυπριακών προεδρικών εκλογών μπορεί και πρέπει να αναλυθεί σε δύο επίπεδα: Το πρώτο είναι το πολιτικο-κομματικό που περιέχει και κοινωνικές πτυχές( αποχή, αλληλοτροφοδότηση του διπολισμού, αδυναμίες του κεντροαριστερού χώρου, κ.λπ.) και το άλλο είναι η ανάλυση σε επίπεδο κυπριακού κοινωνικού σχηματισμού και αφορά τις μεταλλάξεις του σε κοινωνικό και ταξικό επίπεδο ( π.χ. ο ρόλος της μεταπρατικής αστικής τάξης και των συμφερόντων της, την οποία εκπροσωπεί πολιτικά κατά κύριο λόγο ο ΔΗΣΥ, αλλά στις παρούσες εκλογές ένα ισχυρό κομμάτι της συντάκτηκε πίσω απο τον Σταύρο Μαλά).
Μέσα από την ανάλυση αυτή των δύο επιπέδων ερμηνεύεται το εκλογικό αποτέλεσμα και τα διάφορα επιμέρους θέματα που προκύπτουν, π.χ. γιατί η αποχή, ο ρόλος του Γιώργου Λιλλήκα, ο εγκλωβισμός των ψηφοφόρων, η άνοδος του ΕΛΑΜ και άλλα.
Το βέβαιον είναι ότι σε αυτό το γύρο, νικητής είναι η μεταπρατική αστική τάξη και τα συμφέροντα της. Και είναι γνωστές οι φιλοδοξίες των κυπρίων μεταπρατών αστών να λύσουν όπως-όπως το Κυπριακό, με τα μάτια στραμμένα στη μεγάλη τουρκική αγορά, φραγκολεβαντινίζοντες, χωρίς να κατανοούν ότι οδηγούν τον τόπο σε επικίνδυνες περιπέτειες για τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα. Και βεβαίως τρέφουν αυταπάτες όσον αφορά την τουρκική αγορά.
Το ευτύχημα είναι ότι, η όποια λύση διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα κριθεί σε δημοψήφισμα και εκεί θα απεγκλωβιστούν ευρύτερα λαϊκά στρώματα από τους κομματικούς μηχανισμούς. Διότι στο δημοψήφισμα επικρατεί το αίσθημα της αυτοσυντήρησης που παραμερίζει τον κομματικό πατριωτισμό και τους πελατειακούς μηχανισμούς που εκτρέφει και αναπαράγει το σύστημα.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire