ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 29 janvier 2018

Κύπρος - Διλήμματα ανάμεσα στον πρώτο και δεύτερο γύρο



Άριστος Μιχαηλίδης

Ο νικητής της πρώτης Κυριακής, δεν είναι ο πρώτος σε ποσοστά και ψήφους, είναι ο δεύτερος. Ο Σταύρος Μαλάς. Το 30,25% (116.942 ψήφοι) είναι πολύ πέραν από τα ποσοστά του ΑΚΕΛ που τον στήριξαν, μάλλον και πέραν των προσδοκιών του. Και η διαφορά με τον πρώτο, τον Νίκο Αναστασιάδη, που πήρε 35,5% (137.235 ψήφοι) του δίνει πολύ μεγάλες πιθανότητες και πάντως τεράστια δυναμική για να πορευτεί στον δεύτερο γύρο και να δώσει μάχη με αξιώσεις.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι ποτέ προβλέψιμο, καθώς την πιο μεγάλη σημασία έχει η τοποθέτηση των χαμένων της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, που είναι κατά κύριο λόγο η συμμαχία των δυνάμεων του «ενδιάμεσου χώρου».
Όπου, βέβαια, το δίλημμα θα είναι πολύ μεγάλο, καθώς απέναντι τους έχουν δυο υποψηφιότητες που εκπροσωπούν στο Κυπριακό την πολιτική που αυτές οι δυνάμεις ανέδειξαν ως καταστροφικές. Οι τοποθετήσεις τους, είτε από κοινού είτε χωριστά, θα κρίνουν και το μέλλον τους ως συμμαχία ή και ως αυτόνομες κομματικές παρατάξεις.
Αλλά, στην πολιτική τα διλήμματα ενίοτε είναι πιο εύκολα από αυτά που σκέφτεται ο απλός πολίτης. Ειδικά, την εβδομάδα ανάμεσα στον πρώτο και δεύτερο γύρο Προεδρικών Εκλογών. Είδαμε πολλές φορές να συμβαίνουν απρόσμενες ανατροπές και περίεργες συμπλεύσεις. Θα δούμε και αυτή τη φορά, είναι βέβαιο. Έχει, όμως, σημασία να πούμε ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος, που ηγήθηκε του ενδιάμεσου χώρου και πρότεινε τη νέα στρατηγική, έχει πια στην ατζέντα μια ουσιαστική επιτυχία: Για πρώτη φορά κατάφερε να συνενώσει τις δυνάμεις, σχεδόν όλες, που εκφράζουν στο Κυπριακό τη διαφορετική πολιτική προσέγγιση, μακριά από την πεπατημένη. Και μαζί του, οι ηγεσίες των κομμάτων που τον στήριξαν απέδειξαν ότι δεν είναι αδύνατη αυτή η συμπόρευση στο κορυφαίο εθνικό ζήτημα, παραμερίζοντας προσωπικές φιλοδοξίες και στενά κομματικά πλαίσια.
Οπότε, η επόμενη μέρα και για τους ίδιους, όπως και για τον Νικόλα Παπαδόπουλο, είναι μια μεγάλη πρόκληση. Η ψεσινή δήλωση του κ. Παπαδόπουλου για τη δημιουργία του τρίτου πόλου, είναι ενδεικτική. Και αυτή την εβδομάδα, αν ακολουθήσουν κοινή πορεία έναντι των δυο υποψηφίων, έχουν τη δυνατότητα να θέσουν τους όρους τους στη διαχείριση του Κυπριακού, που είναι το κύριο ζήτημα που προτάσσουν.
Στην οικονομία, είναι ίσως πιο εύκολα τα πράματα για τα κόμματα, αλλά και για τους ψηφοφόρους. Θα αναμετρηθούν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες φιλοσοφίες και η απόφαση είναι με ποιαν από τις δυο συμφωνεί κανείς. Ο Σταύρος Μαλάς, παρά την επιτυχία του, και παρά τις προσπάθειες που θα καταβάλει αυτές τις μέρες για να αποστασιοποιηθεί, δυστυχώς για τον ίδιο, θα συνεχίσει να σέρνει μαζί του τη φιλοσοφία του ΑΚΕΛ και τη διακυβέρνησή του. Κι αυτό απέναντι σε όσα σημαντικά ή ασήμαντα πέτυχε ο ανθυποψήφιός του, Νίκος Αναστασιάδης, με τη δική του οικονομική φιλοσοφία, που παρέλαβε μια χώρα στα όρια της χρεωκοπίας και, τουλάχιστον, την συγκράτησε.
Τα ποσοστά του Προέδρου Αναστασιάδη δεν μπορεί να τον ικανοποιούν. Ο ίδιος και ο ΔΗΣΥ ζητούσαν διαφορά από τον δεύτερο 8% με 10%, για να υπάρξει η απαραίτητη δυναμική για τον δεύτερο γύρο. Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή, θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη ότι την πολιτική του την έχει εγκρίνει μόνο το 35,5%. Και από αυτό, ένα μεγάλο ποσοστό πείστηκε με όσα έλεγε κατά την προεκλογική περίοδο για το Κυπριακό, για τα οποία κατηγορήθηκε για μετάλλαξη, αλλά προφανώς είναι θέσεις οι οποίες πλέον τον δεσμεύουν. Δεν μπορεί να αγνοήσει το ποσοστό που δεν ενέκρινε την πολιτική του, και κυρίως το ποσοστό των δυνάμεων της «νέας στρατηγικής» από τις οποίες τώρα θα ζητήσει στήριξη, διαφορετικά δεν εκλέγεται.
Υ.Γ.: Στις δυνάμεις που υποστηρίζουν μια πολιτική έξω από την πεπατημένη ανήκει και ο Γιώργος Λιλλήκας. Μοιραίο λάθος του το ότι πορεύτηκε μόνος του, και έχει μεγάλη ευθύνη γιατί αυτή τη στιγμή η επιλογή μπροστά στον λαό είναι δύο υποψήφιοι της ίδιας φιλοσοφίας στο Κυπριακό. Απογοήτευσε χιλιάδες ανθρώπους, που τον στήριξαν το 2013, κυρίως επειδή η προεκλογική του στόχευε στο να αφαιρέσει ψήφους από τον υποψήφιο του ενδιάμεσου χώρου, ενισχύοντας ψιθυρολογίες περί εξαγορών. Ένας ευφυής και ικανότατος πολιτικός, σχεδόν, ταυτίστηκε με τις παρασυναγωγές του Καρογιάν. Τώρα, πρέπει να βρει τρόπο να επανέλθει χωρίς η μοναχική πορεία του να γίνει μόνιμη ζημιά στο πολιτικό του μέλλον. Δύσκολη υπόθεση.



Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 29/01/2018

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire