ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 18 janvier 2018

Κλιματολογικές αλλαγές. Επικίνδυνα φαινόμενα













Deutsche Welle
Προβλέψεις/ «Το μέλλον δεν είναι λευκό»
Οποιος πρόλαβε το χιόνι οίδε. Γιατί αυτές οι λευκές ημέρες που ζουν σήμερα οι Αλπεις και τα χιονοδρομικά τους κέντρα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επαναληφθούν στο μέλλον. Αυτό που ζουν φέτος έπειτα από χρόνια ξηρασίας, δεν είναι πιθανότατα παρά ένα διάλειμμα.
Είναι το συμπέρασμα, γράφει η Deutsche Welle, στο οποίο καταλήγουν πάμπολλοι ευρωπαίοι επιστήμονες. Στην Αυστρία, όπως στη Γαλλία, την Ελβετία και την Ιταλία, το λευκό χαλί των δεκαετιών του ’60 και του ’70, που συχνά στρωνόταν από τα 800 μέτρα, είναι σήμερα ένα μάταιο όνειρο.
Σήμερα, εξηγούν οι ειδικοί, οι αλπικοί χειμώνες είναι πιο σύντομοι κατά δέκα ή ακόμη και είκοσι ή τριάντα ημέρες τον χρόνο σε σχέση με μισό αιώνα πριν. Και τα πράγματα θα γίνονται όλο και χειρότερα: σύμφωνα με κλιματολογικές μελέτες, η επιφάνεια που θα καλύπτεται από χιόνι θα μειωθεί ακόμη και κατά 70%.
«Εως το 2100 δεν θα υπάρχει καθόλου χιόνι κάτω από τα 1200 μέτρα» σημειώνεται στις ίδιες μελέτες. Μια λύση φαίνεται να είναι το πρότζεκτ ProSnow. Αυτό προβλέπει ότι τα χιονοδρομικά κέντρα θα γίνουν ενεργειακά αυτόνομα παράγοντας ενέργεια από τους ανέμους, τον ήλιο και τη βιομάζα. Όχι ότι αρκεί αυτό για να μην εξαφανιστούν τα χιόνια από τις Αλπεις. Είναι όμως μια μικρή συμβολή για όποιον θέλει να δει μια άσπρη μέρα στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
Φωτό: Καρφωμένα στο χιόνι σαν μνημεία μιας άλλης εποχής. Πηγή: Shutterstock

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire