Δεν θα δεχθούμε κηδεμόνευση προειδοποιεί ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης
Σύγκρουση μεγατόνων Αβέρωφ - Ελεγκτή
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης παρέπεμψε τον γραμματέα της Επιτροπής σε ιστοσελίδες στις οποίες γίνεται αναφορά στα θέματα για τα οποία ζητήθηκε ενημέρωση, αλλά ο γραμματέας της Επιτροπής απάντησε πως παρ’ ότι αυτά είναι υποβοηθητικά, αφορούν την περίοδο 2005, οπόταν χρήζουν επικαιροποίησης, και ο Γενικός Ελεγκτής καλείται να ενημερώσει την Επιτροπή το συντομότερο δυνατόν.
Αντιδρώντας, ο Γενικός Ελεγκτής κάνει λόγο για ενδεχόμενη πρόθεση ανάληψης ενεργειών εις βάρος του θεσμού του Γενικού Ελεγκτή αλλά και του ιδίου και προειδοποιεί πως θα αντικρούσει οποιαδήποτε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση με κάθε νόμιμο μέσο. Προειδοποιεί επίσης ότι δεν θα δεχθεί προσπάθεια κηδεμόνευσης ή και υπόσκαψης της ανεξαρτησίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Σε προχθεσινό ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε ο γραμματέας της Επιτροπής Οικονομικών, προφανώς με οδηγίες του Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέρονται και τα εξής:
Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε ζητηθεί κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το έτος 2017, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2017, η Επιτροπή θα επιθυμούσε την κατάθεση στοιχείων υπό τη μορφή σημειώματος στο οποίο να αναλύονται τα ακόλουθα θέματα:
1) Το καθεστώς λειτουργίας του αντίστοιχου θεσμού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα κατά πόσον οι αποφάσεις λαμβάνονται από πρόσωπο που διορίζεται ως Γενικός Ελεγκτής ή από οποιοδήποτε άλλο συλλογικό όργανο όπως επιτροπή ή συνέδριο.
2) Το χρονικό διάστημα διορισμού του αντίστοιχου προσώπου ή οργάνου στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε χθεσινό απαντητικό ηλεκτρονικό μήνυμα λειτουργού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προς τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών αναφέρονται και τα εξής:
«Από τα ερωτήματα που έχουν τεθεί από το κυβερνών κόμμα, όπως μας τα έχετε διαβιβάσει, ο Γενικός Ελεγκτής διαβλέπει ενδεχόμενη πρόθεση ανάληψης ενεργειών που θα στρέφονται ευθέως κατά της ανεξαρτησίας του θεσμού, αλλά και του ίδιου του Γενικού Ελεγκτή προσωπικά, σε θέματα που ρητά καθορίζονται στο Σύνταγμα.
Ως εκ τούτου, η Υπηρεσία μας δεν προτίθεται να διαθέσει πόρους ή χρόνο σε αχρείαστες μελέτες, που απαιτούν μάλιστα και εμπλοκή Υπηρεσιών ξένων χωρών. Όποιος θέλει να κάνει τέτοιες μελέτες, είναι ελεύθερος να το πράξει μόνος του. Η Υπηρεσία μας, πάντως, θα αντικρούσει με κάθε νόμιμο μέσο οποιαδήποτε ενδεχόμενη ενέργεια υπόσκαψης του έργου και της ανεξαρτησίας της ή κηδεμόνευσής της, με οποιοδήποτε πρόσχημα».
Στην υπόθεση παρενέβη και η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, Άννα Θεολόγου, η οποία με μήνυμά της προς τον γραμματέα της Επιτροπής Οικονομικών αναφέρει:
«Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών 9/11/2016 για τη συζήτηση του προϋπολογισμού της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, είχαν υποβληθεί διάφορα ερωτήματα αναφορικά με το καθεστώς του Γενικού Ελεγκτή στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τον χρονικό ορίζοντα διορισμού κ.τ.λ. από τον κ. Μαυρίδη και τον κ. Νεοφύτου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι εν λόγω ερωτήσεις υιοθετήθηκαν από την Επιτροπή ως απόφαση και/ή εντολή για προσκόμιση οποιωνδήποτε στοιχείων ή πληροφοριών αναφορικά με το θέμα που εγείρεται.
Εάν η Επιτροπή Οικονομικών, σύμφωνα με τις θεσμοθετημένες διαδικασίες της, επιθυμούσε την προσκόμιση των στοιχείων που αναφέρονται πιο κάτω, τότε θα έπρεπε να παρθεί σχετική απόφαση από την Επιτροπή και όχι να υιοθετούνται apriori ως αποφάσεις της Επιτροπής ερωτήματα συναδέλφων».
Γράφει: Βάσος Βασιλείου
ΠΗΓΗ: Ο Φιλελεύθερος, 28\01\2017
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire