ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 3 juin 2020

Στην Ισλανδία πάντα πρωτοτυπούν


Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας, μιλάει αποκλειστικά στη Vogue Greece για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας από τη χώρα της, την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και για τις ιδιαίτερες δεξιότητες των γυναικών ηγετών.
Η Katrin Jakobsdottir εξελέγη πρωθυπουργός της Ισλανδίας τον Νοέµβριο του 2017. Ήταν η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία της χώρας που αναλάµβανε την ηγεσία της. Μια γυναίκα 41 ετών τότε, ένθερµη οπαδός περιβαλλοντικών κινηµάτων –είναι, εξάλλου, πρόεδρος του Αριστερού-Πράσινου Κινήµατος της Ισλανδίας–, πρώην υπουργός Παιδείας, η οποία το 2016 είχε αναδειχθεί σε σχετικό δηµοψήφισµα µε συντριπτικό ποσοστό ως η πολιτικός την οποία µπορούσε να εµπιστευτεί ο λαός της. Μάλλον κάτι ήξεραν… Τρία χρόνια µετά, µε τον COVID-19 να «θερίζει» την υφήλιο, η Ισλανδία ήταν µία από τις χώρες που πήραν εγκαίρως µέτρα και αντιµετώπισαν την πανδηµία µε ελάχιστες απώλειες. Σήµερα η εξάπλωση του ιού έχει περιοριστεί τόσο στην επικράτειά της, ώστε να µιλούν για σαρωτική εξάλειψη!


Αυτή υπήρξε και η αφορµή για να κεντρίσει η πρωθυπουργός το ενδιαφέρον µου και να αρχίσω να αναζητάω το όνοµά της στο Google συχνά πυκνά. Όπως και να το κάνουµε, το γεγονός ότι µια νέα ηγέτις προστάτεψε τον λαό της και καταπολέµησε µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πανδηµία είναι κάτι που προκαλεί σεβασµό και θαυµασµό. Διαπιστώνοντας ότι πίσω από τον έλεγχο, τη σοβαρότητα και την αποτελεσµατικότητα της Katrίn Jakobsdόttir κρύβεται µια θαρραλέα γυναίκα µε ενσυναίσθηση και δυνατή φωνή, εντυπωσιάστηκα ακόµα περισσότερο. Από το στρατηγικό της πόστο ως πρόεδρος του Παγκόσµιου Συµβουλίου Γυναικών Ηγέτιδων µάχεται για την ισότητα και την ανάδειξη των αρετών που διαθέτει η γυναίκα-ηγέτις, ενώ ποτέ δεν ξεχνά την «πράσινη» αποστολή της ενάντια στην κλιµατική αλλαγή. Αγαπηµένο µου trivia είναι και το ότι έχει σπουδάσει Φιλολογία, έχει κάνει master στη Λογοτεχνία και διατριβή πάνω στο έργο διάσηµου συµπατριώτη της συγγραφέα ο οποίος ειδικεύεται στα µυθιστορήµατα εγκλήµατος. Όπως και ότι, πριν µπει στην πολιτική, είχε συµµετάσχει σε video clip µιας pop & rock µπάντας. «Πρέπει όλοι να διαδραµατίζουµε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους σε µια µικρή κοινωνία όπως της Ισλανδίας», έχει πει.
Αυτή η γυναίκα, λοιπόν, µου δίνει την αίσθηση ότι δεν ακολούθησε κάποιο πρωθυπουργικό «καλούπι» για να φτάσει στην κορυφή, απλώς έτυχε να διαθέτει αρετές και χάρες και –ακόµα πιο δύσκολο– να τις αξιοποιήσει. Το ότι εν µέσω πανδηµίας και πρωθυπουργικών υποχρεώσεων αντέδρασε αµέσως στο mail µου πως ευχαρίστως θα απαντούσε στις –µόλις τέσσερις– ερωτήσεις µου για τη Vogue Greece επιβεβαιώνει την άποψή µου γι’ αυτήν. Τέσσερις ερωτήσεις δεν θα µπορούσαν µε κανέναν τρόπο και από καµία άποψη να αρκούν, όµως ας µείνουµε στο ότι στο τεύχος Ιουνίου φιλοξενούµε στις σελίδες µας την πρωθυπουργό της Ισλανδίας, Katrίn Jakobsdόttir, και είµαστε περήφανοι γι’ αυτό.

Katrín Jakobsdóttir ©shutterstock
Είδαµε ότι η Ισλανδία αντιµετώπισε την πανδηµία µε υποδειγµατικό τρόπο. Ποια ήταν, αλήθεια, τα όπλα σας ενάντια σ’ αυτή την κρίση;
Από την πρώτη στιγµή δώσαµε προσοχή στους επιστήµονες και στους ειδικούς της χώρας µας. Η γνώση τους και τα αντικειµενικά στοιχεία που µας παρουσίαζαν καθόρισαν όλες τις αποφάσεις µας και τα µέτρα που πήραµε. Και θα συνεχίσουµε να ακολουθούµε την επιστήµη και τη γνώση πάνω σ’ αυτό. Η απόλυτη προτεραιότητά µας ήταν και παραµένει η υγεία των ανθρώπων και το να µπορέσουµε να σώσουµε ζωές. Γι’ αυτό φροντίσαµε να αναλάβουµε δράση, ώστε να περιορίσουµε την εξάπλωση του ιού και να βεβαιωθούµε ότι το σύστηµα υγείας µας θα µπορούσε να αντεπεξέλθει στις ανάγκες. Τα τεστ άρχισαν να γίνονται πριν ακόµη καταγραφεί στην Ισλανδία το πρώτο κρούσµα του COVID-19. Έχουµε ήδη εξετάσει περίπου το 15% του πληθυσµού. Η έγκαιρη και εντατική εξέταση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη µάχη µας κατά του ιού. Έπειτα ακολουθήσαµε κι εµείς το σύνηθες πρωτόκολλο της ανίχνευσης των επαφών κάθε κρούσµατος, την καραντίνα, την αποµόνωση και, φυσικά, την κοινωνική αποστασιοποίηση.
Η οικονοµία της Ελλάδας βασίζεται κυρίως στον τουρισµό, και φέτος, λόγω της πανδηµίας και των συνεπειών της, θα βρεθούµε αντιµέτωποι µε µια νέα οικονοµική κρίση. Η Ισλανδία, που την τελευταία δεκαετία βασίζει επίσης µεγάλο µέρος της οικονοµίας της στον τουρισµό, προβλέπετε ότι θα αντιµετωπίσει ανάλογο πρόβληµα;
Όπως ακριβώς η Ελλάδα, έτσι κι εµείς θα έχουµε µια πολύ απογοητευτική µείωση στον τουρισµό φέτος. Ο κλάδος απασχολεί το 14% του πληθυσµού της χώρας και το 40% του εξαγώγιµου προϊόντος µας. Προκειµένου να αναπληρώσουµε αυτή την απώλεια, χρειάζεται αφενός να ενισχύσουµε όπως µπορούµε την τουριστική βιοµηχανία, αφετέρου –και προπάντων– να δηµιουργήσουµε περισσότερους πυλώνες στην οικονοµία µας. Ήδη αυξάνουµε τη χρηµατοδότησή µας στην έρευνα, στην ανάπτυξη και στην καινοτοµία, επενδύουµε στις δηµιουργικές µας βιοµηχανίες, στη γεωργία και στην παραγωγή τροφίµων.
Είδαµε ότι, όπως εσείς, έτσι και άλλες γυναίκες αρχηγοί κρατών ήταν πολύ αποτελεσµατικές στην αντιµετώπιση της πανδηµίας. Ως πρόεδρος του Συµβουλίου των Γυναικών Ηγέτιδων του κόσµου, πώς κρίνετε αυτό το γεγονός; Θεωρείτε ότι οι γυναίκες έχουν ιδιαίτερες ικανότητες στην ηγεσία;
Νοµίζω ότι το κλειδί στο να είσαι καλός ηγέτης, σε όλες τις εποχές και τις συνθήκες, πόσω µάλλον σε περιόδους κρίσης, είναι να παραµερίζεις το εγώ σου και να κάνεις αυτό που είναι καλό για το σύνολο, για το έθνος. Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, ίσως να τους είναι πιο εύκολο να βάζουν στην άκρη το εγώ τους, να ακούν µε σεβασµό τους ειδικούς και να εµπιστεύονται τη γνώση κάποιου άλλου –όταν αυτό είναι απαραίτητο– προκειµένου να πάρουν σηµαντικές αποφάσεις. Στην κρίση που αντιµετωπίζουµε τώρα βλέπουµε τις γυναίκες ηγέτιδες να είναι αρκετά ισορροπηµένες και ορθολογικές και ταυτόχρονα να διαθέτουν ενσυναίσθηση και να νοιάζονται πολύ για την ευηµερία του λαού τους – η οποία, τελικά, είναι το µόνο ζητούµενο. Πιστεύω ότι οι κοινωνίες µπορούν να δώσουν χώρο στις γυναίκες να γίνουν σπουδαίες αρχηγοί κρατών. Αρκεί να έχουν ίσες ευκαιρίες και ο οποιοσδήποτε διάλογος εντός της κοινότητας να έχει τις ρίζες του στην ιδέα της ισότητας – η οποία είναι πολύ ισχυρή στην Ισλανδία.
Είστε πρόεδρος του Αριστερού-Πράσινου Κινήµατος. Ποια είναι τα επόµενα βήµατά σας για την προστασία του περιβάλλοντος; Υπάρχει ακόµα αυτό το θέµα στην ατζέντα µετά την κρίση που προκάλεσε η πανδηµία σε παγκόσµιο επίπεδο, αλλά και στην Ισλανδία ειδικότερα.
Έχουµε µια µεγάλη ευκαιρία µπροστά µας, καθώς επιστρέφουµε στην κανονικότητα και σε πολλές περιπτώσεις καλούµαστε να δοµήσουµε από την αρχή την οικονοµία µας. Αυτή τη φορά µπορούµε να το κάνουµε βασιζόµενοι στις αρχές της βιωσιµότητας. Για παράδειγµα, µπορούµε να εστιάσουµε σε καινοτοµίες και πρωτοβουλίες στον τοµέα της ενέργειας, αλλά και αλλού. Στην Ισλανδία συγκεκριµένα θα έχουµε πετύχει τους στόχους της Συµφωνίας των Παρισίων µέχρι το 2030 και πριν από το 2040 θα έχουµε µηδενικό αποτύπωµα άνθρακα. Τίποτα δεν έχει αλλάξει από αυτή την άποψη. Για εµάς η κλιµατική αλλαγή ήταν και είναι προτεραιότητα. Δεν είναι ένα ζήτηµα που αντιµετωπίζουµε ελαφρά. Και όπως µάθαµε από την πανδηµία, όποιος δεν ανταποκρίνεται πληρώνει το τίµηµα.
Πηγή: vogue.gr

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire