ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 28 juin 2020

Κύπρος: Ο αξιοπρεπής Κληρίδης, η «Ντροπή» και γιατί τον πολέμησαν

Γιώργος Καλλινίκου

Ο άνθρωπος ο οποίος υπηρέτησε τον σπουδαίο θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα επί επτά έτη, αποχώρησε εν μέσω πυρών. Γι’ αυτό, η στήλη σήμερα θα καταθέσει με αίσθημα ευθύνης και υποχρέωσης έναντι της ιστορικής αλήθειας, την μαρτυρία της. Με το χέρι στην καρδιά. Λέγοντας όπως πάντα την αλήθεια. Με γνώση των γεγονότων στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο. Με ιερή υποχρέωση προς αυτή την μικρή, βασανισμένη αλλά λατρεμένη πατρίδα στην οποία ζούμε. Κάνοντας μια συνολική αποτίμηση του έργου του και όχι επιλεκτικά σε μεμονωμένες πτυχές.

Η πορεία του Κώστα Κληρίδη ξεκίνησε με ένα παράσημο για την υποδειγματική διαχείριση της σαθρότητας η οποία είχε εισβάλει ακόμη και στη Νομική Υπηρεσία. Δεν δίστασε να στείλει στη φυλακή τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Σε μια πρωτόγνωρη για τα κυπριακά νομικά δρώμενα υπόθεση. Κάποιοι προτάσσουν ότι ήθελε να ξεφορτωθεί τον Ρίκκο. Πρόκειται για παιδαριώδη τοποθέτηση. Που παραγνωρίζει τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Που ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αποδειχθεί στο δικαστήριο. Που αν δεν αποδεικνυόταν θα απέφερε την παραίτηση του Γ.Ε.. Η συγκρουσιακή σχέση των δύο ήταν μεν υπαρκτή αλλά η αξία βρίσκεται στην ανίχνευση και αποτελεσματική διαχείριση μιας υπόθεσης διαφθοράς.

Κατά την διαδικασία της υπόθεσης, ο κ. Κληρίδης χρειάστηκε να συγκρουστεί με την Εκτελεστική εξουσία και προσωπικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την στάση την οποία τηρούσε, τοποθετώντας στην ίδια μοίρα τον κατηγορούμενο για διαφθορά με τον κατήγορο. Σε μια ακόμη πρωτοφανή επίδειξη αξιοθαύμαστης αξιοπρέπειας, εκτόξευσε εκείνο το εκκωφαντικό «Ντροπή». Έκτοτε, εμφανίζεται αναρτημένο στην βιτρίνα του Προεδρικού, δίκην ενός λεκέ που δεν καθαρίζει ούτε με το ισχυρότερο καθαριστικό. Θα παραμείνει στην Ιστορία ως βαρύτατο ρεζίλεμα. Αυτό το «παράσημο» ντροπής δεν του το συγχώρεσαν ποτέ οι κυβερνώντες…

Τα προαναφερθέντα γεγονότα πρέπει να γνωρίζει ο λαός ότι προδιέγραψαν, εν πολλοίς, όλη την μετέπειτα πορεία του Κώστα Κληρίδη. Έκανε εχθρούς. Κάποιους που πλήγηκαν τα συμφέροντά τους. Τους κυβερνώντες, οι οποίοι αντιλήφθηκαν το «λάθος» του διορισμού του διότι δεν θα ήταν μαριονέτα εξυπηρέτησής τους. Το σύστημα το οποίο εξουσιάζει από ένα αόρατο επίπεδο, επιβάλλοντας την διαπλοκή και την εξυπηρέτηση συμφερόντων ημετέρων.

Τότε άρχισε μια άνευ προηγουμένου πολεμική αποδόμησής του. Συγκεκριμένο ΜΜΕ αφιέρωσε σωρεία πρωτοσέλιδων σε μια εξόφθαλμη προσπάθεια διαβολής και κατασυκοφάντησής του. Όταν η διερεύνηση υποθέσεων που σχετίζονταν με την καταστροφή της οικονομίας άρχισαν να οδηγούνται στο δικαστήριο, σήμανε συναγερμός για το σύστημα του παρασκηνίου. Ο Κληρίδης έπρεπε να εξοντωθεί. Σε μια ακόμη πρωτόγνωρη για τα κυπριακά δεδομένα τολμηρή συμπεριφορά, συγκρούστηκε με την δικαστική εξουσία και δημοσίως έστρεψε τα πυρά του σε φαινόμενα που παρέπεμπαν σε πιθανή διαπλοκή.

Πριν ο καθένας μας με ευκολία αποφανθεί για τον Κώστα Κληρίδη, οφείλει να απαντήσει σε μερικά καυτά ερωτήματα. Πότε προηγουμένως, κάποιος Γ.Ε. τόλμησε να συγκρουστεί με την Εκτελεστική εξουσία για να προστατεύσει την ανεξαρτησία του θεσμού του και να διαφυλάξει τον πόλεμο κατά της διαφθοράς; Πότε προηγουμένως, Γ.Ε. τόλμησε να συγκρουστεί με την Δικαστική εξουσία για να προστατεύσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης; Πότε προηγουμένως, η δράση του Γ.Ε. υποχρέωσε το αόρατο σύστημα του παρασκηνίου και ΜΜΕ να στρέψουν όλο το οπλοστάσιό τους εναντίον του; Επιχειρώντας να τον υπονομεύσουν, να τον φθείρουν, να τον εξευτελίσουν. Γιατί αυτός μαζί με τον έτερο αδέκαστο αξιωματούχο, τον Γενικό Ελεγκτή, βρίσκονταν στην ακίδα του στοχάστρου όσων ενοχλούνταν επειδή πολεμούσαν την διαφθορά και την διαπλοκή;

Στα ερωτήματα αν ήταν αλάνθαστος ή αν πέτυχε πλήρως, ξεκάθαρα απαντούμε όχι. Αν μπορούσε να έπραττε περισσότερα στην καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς, ξεκάθαρα απαντούμε ναι. Κάποιοι εστιάζουν στο ότι δεν μπόρεσε να στείλει φυλακή όσους ευθύνονται για την καταστροφή της οικονομίας. Υπάρχουν λόγοι, που αν τους γράψουμε θα καταλήξουμε εμείς στη φυλακή. Ας αναρωτηθεί κάποιος, πώς γίνεται, αν δεν διέθετε νομική ευρυμάθεια, να κέρδισε βαρβάτες υποθέσεις, όπως τις αγωγές Βγενόπουλου και της πρώην FBME (αν χάνονταν το αποτέλεσμα θα ήταν οδυνηρότατο για την Κ.Δ.). Πρέπει ακόμη να επιμετρηθεί και το πρωτόγνωρο βάρος το οποίο επωμίστηκε η Ν.Υ. στον αγώνα διαχείρισης του μνημονίου και της εξόδου από αυτό.

Η στήλη δεν δίστασε στο παρελθόν να ασκήσει κριτική στον Κ. Κληρίδη. Επαναλαμβάνει ότι έπρεπε να επιδείκνυε πιο αποφασιστική στάση έναντι των πολιτικών παρεμβάσεων στην προσπάθεια απονομής της Δικαιοσύνης. Να κατάγγελλε στο λαό τους πάντες. Όμως, σε μια συνολική αποτίμηση της επτάχρονης παρουσίας του, με το χέρι στην καρδιά, διαβεβαιώνω τον κάθε πολίτη για την εντιμότητα, την ακεραιότητα, την σοβαρότητα και το υποδειγματικό ήθος του Κώστα Κληρίδη. Πολέμησε με αξιοθαύμαστη τόλμη για να περισώσει τα τελευταία ψήγματα αξιοπρέπειας των θεσμών, που τόσο πολύ έχει πολεμήσει το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο.

Ακόμη και την ώρα της αποχώρησής του, επέδειξε υποδειγματική αξιοπρέπεια. Πριν πέντε χρόνια τους φώναξε κατάμουτρα «Ντροπή». Προχθές, το επανέλαβε εμπράκτως!
 
 
ΠΗΓΗ: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, 28 Ιουνίου 2020 
AddThis Sharing Buttons
1.3KShare to MessengerShare to WhatsAppShare to Περισσότερα...
21

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire