ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 21 février 2024

Σημάδια διάλυσης του ουκρανικού στρατού, ξεμένει από άνδρες και όπλα

Τα νέα από την Ουκρανία

 
Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν πιστεύουν ότι η Ουκρανία μπορεί να νικήσει τη Ρωσία και θεωρούν ότι πρέπει να σταλεί περισσότερη βοήθεια στο Κίεβο.

Ζοφερή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός στρατός στο μέτωπο με τη Ρωσία, καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εισβολή. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν απέναντί τους τον ισχυρό και καλά εξοπλισμένο ρωσικό στρατό, ενώ ταυτόχρονα ξεμένουν από όπλα και πυρομαχικά, αλλά και από άνδρες, καθώς πάρα πολλοί είτε έχουν σκοτωθεί, είτε τραυματιστεί.

Σύμφωνα με εκτεταμένο ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, που μίλησε με περισσότερους από 20 στρατιώτες και διοικητές σε μονάδες πεζικού, χειρισμού drones και πυροβολικού σε διαφορετικά τμήματα των 1.000 χιλιομέτρων μετώπου στην ανατολική και νότια Ουκρανία, την κατάσταση αυτή επιδεινώνουν και οι καιρικές συνθήκες, με κρύο, παγετό και λάσπη. 

Πολλοί από τους στρατιωτικούς επισημαίνουν ότι δεν αρκεί πως εξακολουθούν να έχουν κίνητρο να πολεμήσουν ενάντια στη Ρωσία, αλλά ελλείψει μέσων και εφοδίων, πρέπει να συγκρατήσουν τη ρωσική επέλαση, ενώ καθυστερεί η στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση.

Διοικητής της 59ης Μεραρχίας είπε ότι πλέον έχει στη διάθεσή του μόνο το 60-70% των ανδρών που είχε στην αρχή του πολέμου, ενώ ένας δεύτερος περιέγραψε ανελέητες επιθέσεις πάνοπλων Ρώσων στρατιωτών έως και 10 φορές την ημέρα.

«Όταν μία ή δύο αμυντικές θέσεις πολεμούν αυτές τις επιθέσεις όλη την ημέρα, οι στρατιώτες δεν αντέχουν, κουράζονται», είπε και πρόσθεσε: «Τα όπλα σπάνε και αν δεν υπάρχει δυνατότητα να τους φέρεις περισσότερα πυρομαχικά ή να τους αλλάξεις τα όπλα, τότε καταλαβαίνεις σε τι οδηγεί αυτό».

Παλιά όπλα και ρωσική υπεροπλία

Οι στρατιώτες εξηγούν ότι τα όπλα που χρησιμοποιούν είναι στην πλειονότητά τους παλιά και χάνουν σταδιακά την ισχύ τους, ενώ διαρκώς λιγοστεύουν ή εξαντλούνται τα πυρομαχικά.

Η διαφορά δυναμικού μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας είναι σαφής. Σύμφωνα με τον Μάικλ Κόφμαν, στρατιωτικό ειδικό στο Carnegie Endowment for International Peace, με έδρα την Ουάσιγκτον, το ρωσικό πυροβολικό εκτόξευε πέντε φορές περισσότερο από εκείνο της Ουκρανία. Και σημείωσε ότι «η Ουκρανία δεν λαμβάνει επαρκή ποσότητα πυρομαχικών πυροβολικού για να καλύψει τις ελάχιστες αμυντικές της ανάγκες και αυτή δεν είναι μια βιώσιμη κατάσταση προς τα εμπρός».

Ταυτόχρονα, η Ρωσία ελέγχει πλέον σχεδόν το ένα πέμπτο του ουκρανικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας που προσάρτησε το 2014, παρ' όλο που τα μέτωπα του πολέμου έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό στάσιμα τους τελευταίους 14 μήνες.

Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί:

  • Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις τους αριθμούν περίπου 800.000, ενώ τον Δεκέμβριο ο Πούτιν διέταξε να αυξηθούν οι δυνάμεις της Ρωσίας κατά 170.000 σε 1,3 εκατομμύρια.
  • Για τις ρωσικές αμυντικές δαπάνες το 2024 έχουν δεσμευθεί 109 δισ., έναντι του στόχου της Ουκρανίας για 43,8 δισ.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και όσον αφορά τη χρήση drones, με τα ρωσικά να υπερβαίνουν κατά πολύ τα ουκρανικά.

Δεν βλέπουν νίκη της Ουκρανίας

Τόσο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και άλλοι αξιωματούχοι κάνουν διαρκώς εκκλήσεις στις χώρες της Δύσης, και κυρίως προς τις ΗΠΑ, για να αυξήσουν τη στρατιωτική βοήθεια. Ωστόσο, η δυναμικότητα της Ε.Ε. είναι περιορισμένη και στις ΗΠΑ οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν μπλοκάρει τη νομοθεσία που θα επέτρεπε στον πρόεδρο Μπάιντεν να αυξήσει τη βοήθεια.

Πλέον όλοι φοβούνται ότι η Ουκρανία δεν θα κατορθώσει να κερδίσει τον πόλεμο. Αυτό δείχνει και δημοσκόπηση σε 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι πολίτες δηλώνουν απαισιόδοξοι για τις πιθανότητες της Ουκρανίας. Η δημοσκόπηση βασίστηκε στις απαντήσεις περίπου 17.000 ερωτηθέντων στην Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και τη Σουηδία.

Σε δημοσκόπηση για λογαριασμό του think tank European Council on International Relations (ECFR), η οποία διεξήχθη τον Ιανουάριο, μόνο το 10% των ερωτηθέντων προβλέπει μια νίκη της Ουκρανίας επί του πεδίου. Περίπου το 20% αναμένει νίκη της Ρωσίας, ενώ το 37% πιστεύει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει με μια μορφή «συμβιβασμού» μεταξύ των δύο χωρών.

Οι πιο αισιόδοξες χώρες για τις πιθανότητες νίκης της Ουκρανίας είναι η Πολωνία, η Σουηδία και η Πορτογαλία, ενώ οι πιο απαισιόδοξες είναι η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Ιταλία.

Επίσης, περίπου το 31% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία να ανακτήσει τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της, ενώ το 41% τάσσεται υπέρ του να ωθήσει η Ευρώπη την Ουκρανία να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία. Το 41% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ε.Ε. θα πρέπει είτε να «αυξήσει» είτε να «διατηρήσει» την υποστήριξή της προς την Ουκρανία στα σημερινά επίπεδα, σε περίπτωση που τερματιστεί η υποστήριξη των ΗΠΑ υπό μια πιθανή προεδρία Τραμπ.

Η πλειονότητα των ευρωπαίων (56%) θα ήταν «απογοητευμένη» από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και το 43% πιστεύει ότι αυτό θα καθιστούσε λιγότερο πιθανή τη νίκη της Ουκρανίας.
 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire