ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 20 février 2024

Αφιέρωμα στον Ηλία Πετρόπουλο

 

Ειδική προβολή για τα 20 χρόνια από τον θάνατό του

Αφιέρωμα στον Ηλία Πετρόπουλο

Το ντοκιμαντέρ είναι του 2005, με τον Ηλία Πετρόπουλο να έχει «φύγει» από τη ζωή το 2003.

Το μοναδικό ντοκιμαντέρ της Καλλιόπης Λεγάκη «Ηλίας Πετρόπουλος: ένας κόσμος υπόγειος» θα προβληθεί σήμερα στις 20.00 στο Exile Room (Αθηνάς 12, Μοναστηράκι), με αφορμή τα 20 χρόνια από τον θάνατο του ιδιαίτερου αυτού διανοητή, αγωνιστή και συγγραφέα. Η Καλλιόπη κατάφερε όχι μόνο να την εμπιστευτεί ο Ηλίας μέσα σε λίγους μόνο μήνες πριν πεθάνει αλλά και να επιτρέψει εγγράφως να κινηματογραφήσει η ίδια τη στιγμή που η σύντροφός του Μαίρη Κουκουλέ ρίχνει τις στάχτες του στους υπονόμους του Παρισιού, «εκεί που ανήκει».

Το ντοκιμαντέρ είναι του 2005, με τον Ηλία Πετρόπουλο να έχει «φύγει» από τη ζωή το 2003. Ενας «αιρετικός ελληνολάτρης», ένας «τεχνίτης της διαστροφής» όπως τον έχουν χαρακτηρίσει, ένας καταγραφέας της ζώσας και μη ιστορίας. Ενας συλλέκτης λέξεων, εικόνων, εννοιών, που αν δεν υπήρχε ο ίδιος ίσως να είχαν χαθεί ή ξεχαστεί (όπως το λεξικό με τα καλιαρντά που έφτιαξε). Ενας ηθογράφος του υπόκοσμου, της υποκουλτούρας και των παραγνωρισμένων μειονοτήτων,

Η προβολή του ντοκιμαντέρ είναι μια πρωτοβουλία της Ενωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ) και μετά θα ακολουθήσει συζήτηση με τους Καλλιόπη Λεγάκη, Μαίρη Κουκουλέ (συγγραφέας – ιστορικός – σύντροφος Ηλία Πετρόπουλου), Πάολα Ρεβενιώτη (συγγραφέας – ακτιβίστρια) και τον Γιώργο Ι. Αλλαμανή (συγγραφέας – μεταφραστής). Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ θα παρουσιάσει ο Γιάννης Μισουρίδης.

 

 https://www.efsyn.gr/tehnes/moysiki-horos/423200_afieroma-ston-ilia-petropoylo

 

 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire