ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 21 février 2024

Για μια Κύπρο ενιαία και δημοκρατική

 Η Πρωτοβουλία «Παγκύπρια Κινητοποίηση για την Ελευθερία της Κύπρου» επέδωσε επιστολή στην Κουεγιάρ


Eπιστολή προς την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, κ. Ολγκίν Κουεγιάρ, επέδωσε χθες η Πρωτοβουλία «Παγκύπρια Κινητοποίηση για την Ελευθερία της Κύπρου».

Όπως αναφέρουν, αντιπροσωπεία παρέδωσε την επιστολή σε εκπρόσωπο του γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ προηγήθηκε γραπτώς αίτημα για συνάντηση με την κ. Κουεγιάρ στο πλαίσιο των επαφών της με μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας ζήτησε από την κ. Κουεγιάρ τη διευθέτηση συνάντησης με την επιστροφή της στην Κύπρο στις αρχές Μαρτίου. Η επιστολή που παραδόθηκε στα Ηνωμένα Έθνη, μεταφέρει τη «σθεναρή στήριξη» της Πρωτοβουλίας στον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και το όραμά της για ένα «ενιαίο, δημοκρατικό, πλουραλιστικό και κοσμικό κράτος». Η «Παγκύπρια Κινητοποίηση για την Ελευθερία της Κύπρου» είναι μία πρωτοβουλία πολιτών, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, οι οποίοι υπογράφουν κοινή Διακήρυξη με θέσεις αρχών στο Κυπριακό. «Κοινός στόχος είναι μία ελεύθερη πατρίδα, χωρίς εδαφικούς και εθνοτικούς διαχωρισμούς».

Διακήρυξη Παγκύπριας Κινητοποίησης για την Ελευθερία της Κύπρου

Παράλληλα, δηλώνουν «την ακλόνητη δέσμευσή τους» στον αγώνα για την Ελευθερία της Κύπρου και «στέκοντε ενωμένοι στην επιδίωξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης».


Οπως αναφέρουν θεωρούν και διαπιστώνουν τα ακόλουθα:

• Το Κυπριακό έχει τις ρίζες του στον επεκτατισμό της Τουρκίας και διαιωνίζεται από την αδιαλλαξία της. Κατέληξε δε στην στρατιωτική κατοχή και τη δημογραφική αλλοίωση λόγω του αναγκαστικού εκτοπισμού των Κυπρίων και του εποικισμού.
• Στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι ο έλεγχος ολόκληρης της Κύπρου. Μια διευθέτηση τύπου απαρτχάιντ με δύο συστατικά κράτη, με πολιτική ισότητα και ξεχωριστή κυριαρχία, θα διευκόλυνε την Τουρκία σε αυτήν της την επιδίωξη.
• Μια βιώσιμη και δίκαιη λύση μπορεί να επιτευχθεί με τη θέληση των Κυπρίων: καμία δύναμη ή διεθνής οργανισμός δεν πρόκειται να μας την παραχωρήσει ή να μας βοηθήσει να την αποκτήσουμε.

Επίσης στοχεύουν στα ακόλουθα:

• Την απόσυρση όλων των Τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων από τα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, την εδραίωση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής της ακεραιότητας καθώς και την απαλλαγή της από την παρουσία όλων των ξένων στρατευμάτων και στρατιωτικών βάσεων στο νησί.
• Τη διασφάλιση του δικαιώματος και των συνθηκών ασφαλούς επιστροφής όλων των εκτοπισμένων ατόμων.
• Την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και την έμφαση στην ενότητα της κοινωνίας, της οικονομίας και των θεσμών κρατικής εξουσίας, σε ολόκληρη την επικράτειά της. Εγγύηση για αυτά μπορεί να διασφαλιστεί αποτελεσματικά από τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
• Σε ένα μέλλον όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν την ελευθερία να εγκαθίστανται και να μετακινούνται σε όλη την Κύπρο, να έχουν δικαίωμα εργασίας σε οποιονδήποτε επιθυμητό τομέα και να ασκούν δικαιώματα ιδιοκτησίας και να απολαμβάνουν τις δημοκρατικές ελευθερίες του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, βάσει της δημοκρατικής αρχής «ένα άτομο, μια ψήφος».
• Τη διασφάλιση της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, βασισμένης σε ένα πολιτικό σύστημα που να λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της σύγχρονης πλουραλιστικής δημοκρατίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να επιτευχθεί μία δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση.
Στην επιδίωξή μας για σωτηρία και απελευθέρωση της πατρίδας μας και για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης, προτείνουμε και υποστηρίζουμε:
• Την Παγκύπρια ενότητα και αλληλεγγύη.
• Την ανάπτυξη μιας πολυεπίπεδης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής για τη σφυρηλάτηση στρατηγικών συμμαχιών με γειτονικά και άλλα κράτη βάσει κοινών συμφερόντων.
• Την προσπάθεια μέσω διεθνών και Ευρωπαϊκών μηχανισμών για την εφαρμογή μέτρων κατά της Τουρκίας ενόσω συνεχίζεται η κατοχή.
• Την έναρξη μιας παγκόσμιας εκστρατείας μποϊκοτάζ και κυρώσεων κατά της Τουρκίας λόγω των εγκλημάτων πολέμου και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.
Εμείς, οι συμμετέχοντες σ΄ αυτή την πρωτοβουλία, συμμεριζόμαστε το όραμα που σκιαγραφείται σε αυτή τη Διακήρυξη. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ούτω καλούμενη λύση που περιλαμβάνει διχοτόμηση, δύο κράτη ή οποιαδήποτε άλλη διευθέτηση με γεωγραφικό διαχωρισμό βασισμένη σε φυλετική καταγωγή, όπως συνομοσπονδία ή διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ) που με τις προβλεπόμενες χωριστικές ρυθμίσεις αναπόφευκτα οδηγεί σε δυο κράτη. Υποστηρίζουμε σθεναρά μια πλήρως ανεξάρτητη, πραγματικά δημοκρατική και ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία.

Αυτούσια η επιστολή

Παγκύπρια Κινητοποίηση για την Απελευθέρωση της Κύπρου *

Αγαπητή κ. Κουεγιάρ

Η στρατιωτική κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, έχει επιφέρει σοβαρές πολιτικές, οικονομικές, πολιτισμικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιπτώσεις στους νόμιμους κατοίκους του νησιού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Η ζωή έχει εγκλωβιστεί για 50 σχεδόν χρόνια, σε μια ανώμαλη καθημερινότητα, μια πολιτική συνθήκη διαχωρισμού και ανασφάλειας.

Η Τουρκία διατηρεί πέραν των 40.000 στρατευμάτων στις κατεχόμενες περιοχές και χρησιμοποιεί συστηματικά τον εποικισμό ως όπλο δημογραφικής αλλοίωσης. Η μεταφορά εκατοντάδων χιλιάδων εποίκων έχει στραγγαλίσει αριθμητικά τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι μειώνονται δραματικά.

Ο Ερσίν Τατάρ, παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων, ωστόσο, τουρκοκυπριακά πολιτικά κινήματα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, υποδεικνύουν ότι η λεγόμενη εκλογή του αντικατοπτρίζει τη βούληση των παράνομων εποίκων και όχι αυτήν των αυτόχθονων Τουρκοκυπρίων.

Επιπλέον, η συνεχιζόμενη στρατικοποίηση των κατεχομένων έχει μετατρέψει τον τόπο μας σε μια στρατιωτική βάση και ένα πολεμικό ορμητήριο της Τουρκίας, εντείνοντας τη διαρκή απειλή και την ανησυχία για άμεσο κίνδυνο αφανισμού των νόμιμων κατοίκων του νησιού.

Όπως και στην περίπτωση της κατοχής της Παλαιστίνης από τις ισραηλινές δυνάμεις, στην Κύπρο, η τουρκική κατοχική δύναμη αγνοεί και παραβιάζει πολυάριθμες διεθνείς συμβάσεις, περιλαμβανομένων των Συμβάσεων της Γενεύη και διεθνείς συνθήκες όπως το Καταστατικό της Ρώμης.

ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΘΕΜΕΛΕΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ

Οι συνομιλίες ανάμεσα στις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων είναι μια από τις πολλές στρεβλώσεις της πορείας που πήρε το Κυπριακό μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Το Κυπριακό ήταν και παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι μία δικοινοτική διαμάχη. Όλα αυτά τα χρόνια συζητείται κυρίως η εσωτερική πτυχή της λύσης, χωρίς την προϋπόθεση τερματισμού της κατοχής και αποχώρηση στρατευμάτων και εποίκων.

Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία η οποία προτείνεται ως μορφή λύσης, οδηγεί σε ένα καθεστώς μόνιμου διαχωρισμού της Κύπρου σε δύο ξεχωριστές εδαφικές, πληθυσμιακές και πολιτειακές οντότητες. Δεν επανενώνει το νησί, αλλά αντιθέτως μονιμοποιεί και νομιμοποιεί τη διαίρεση δημιουργώντας συνθήκες απαρτχάιντ.

Η πρόταση για εφαρμογή ποσοστώσεων στην εγκατάσταση Τουρκοκυπρίων, Ελληνοκυπρίων και ξένων υπηκόων εντός των δύο «συνιστώντων κρατών» της λεγόμενης «Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας», όπως περιγράφεται στο Σχέδιο Ανάν και στις τρέχουσες συζητήσεις σχετικά με τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ), εγείρει σημαντικές αντιφάσεις με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Συγκεκριμένα, έρχεται σε αντίθεση με αρκετά άρθρα του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, όπως το άρθρο 45, που ορίζει ότι κάθε πολίτης της Ένωσης έχει το δικαίωμα να κυκλοφορεί και να διαμένει ελεύθερα στην επικράτεια των κρατών μελών.

Αυτό το μοντέλο λύσης, αντίκειται σε κάθε δημοκρατική Αρχή, εγκαθιστά σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οδηγεί σε ένα κράτος δυσλειτουργικό με αμφίβολο μέλλον, ενισχύοντας τις ανησυχίες για αποσταθεροποίηση στο μέλλον. Επιπλέον, παραβιάζει θεμελιωδώς τη Σύμβαση των ΗΕ για το Απαράγραφο των Εγκλημάτων Πολέμου και των Εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας, αφού παραβλέπει εγκλήματα, όπως ο εποικισμός, τα οποία συνεχίζονται συστηματικά διαρκούσης της κατοχής.

Η περίπτωση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενός περίπλοκου μοντέλου εθνικής ομοσπονδίας, αποτελεί παράδειγμα αμφίβολης βιωσιμότητας και ευημερία6ς. Η χώρα αυτή βρίσκεται σταθερά στο χείλος της κατάρρευσης, καταδεικνύοντας τους κινδύνους που υπάρχουν σε λύσεις οι οποίες αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Ως «Πρωτοβουλία Παγκύπριας Κινητοποίησης για την Ελευθερία της Κύπρου», δεσμευόμενοι από την κοινή Διακήρυξη η οποία υπογράφεται από εκατοντάδες Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, στηρίζουμε σθεναρά τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και τη δημιουργία ενός ενιαίου, δημοκρατικού, πλουραλιστικού και κοσμικού κράτους.

Υποστηρίζουμε απόλυτα τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonia Guterres, ο οποίος το 2017, αναφερόμενος στην επίλυση του Κυπριακού, έθεσε ως επιδίωξη ένα «κανονικό κράτος από την πρώτη μέρα» υπογραφής της συμφωνίας επίλυσης του Κυπριακού.

  • η Παγκύπρια Κινητοποίηση για την Απελευθέρωση της Κύπρου είναι μία πρωτοβουλία Κυπρίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, η οποία δεσμεύεται από την κοινή Διακήρυξη που υποστηρίζει τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και την εγκαθίδρυση ενός ενιαίου, δημοκρατικού, πλουραλιστικού και κοσμικού κράτους.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire