ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 29 février 2024

ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: 50 Χρόνια μετά

 

«ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: 50 Χρόνια μετά»: Τα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης της PULSE RC

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, το οποίο συνδιοργανώνουν η Καθημερινή, το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics, παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της δημοσκόπησης για τη Μεταπολίτευση που διενήργησε η PULSE RC



Ξεκίνησε τις εργασίες του το τριήμερο συνέδριο με θέμα «ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: 50 Χρόνια μετά», το οποίο συνδιοργανώνουν η Καθημερινή, το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics.

Το συνέδριο διεξάγεται από τις 29 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου στην Εθνική Πινακοθήκη και μεταδίδεται μέσω livestreaming στην kathimerini.gr.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης για τη Μεταπολίτευση που διενήργησε η PULSE RC, σε μια συζήτηση στην οποία συμμετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Αράπογλου, η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του ΣΚΑΪ Σία Κοσιώνη και ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Κουβαράς.

Η δημοσκόπηση είχε την ιδιαιτερότητα ότι τα ευρήματα παρουσιάστηκαν για δύο διαφορετικά κοινά, με στόχο να αναδειχθούν ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στις γενιές Ελλήνων ως προς το πώς αξιολογούν τα 50 χρόνια που μεσολάβησαν. Οπως εξήγησε ο κ. Αράπογλου: «Παρουσιάζουμε τους συμπολίτες που έζησαν ολόκληρη την περίοδο της Μεταπολίτευσης, ήταν δηλαδή τουλάχιστον 10 ετών κατά την πτώση της δικτατορίας, ενώ η δεύτερη εικόνα αφορά το σύνολο της κοινωνίας».

«ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ: 50 Χρόνια μετά»: Τα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης της PULSE RC-1

Στο ερώτημα «Οι ιδέες ποιου πολιτικού χώρου κυριάρχησαν στη Μεταπολίτευση;», η εικόνα ανάμεσα στα δύο κοινά δεν είναι σημαντικά διαφοροποιημένη. Το 42% όσων γνώρισαν όλη τη Μεταπολίτευση απάντησε ότι οι ιδέες του κέντρου κυριάρχησαν, έναντι 36% για το σύνολο των ηλικιών. Το 27% απάντησε ότι κυριάρχησαν οι ιδέες της δεξιάς έναντι 29%, το 14% οι ιδέες της αριστεράς και στις δύο ομάδες, και το 13% εκτίμησε ότι δεν κυριάρχησαν οι ιδέες κανενός, έναντι 15% για όλες τις ηλικίες.

Αξιολογώντας τη συμβολή των δύο ηγετών που σφράγισαν την περίοδο της Μεταπολίτευσης, του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου, εκείνοι που γνώρισαν όλη τη Μεταπολίτευση επιλέγουν σε ίδιο ποσοστό τους δύο ηγέτες (45% τον Καραμανλή / 45% τον Παπανδρέου), ενώ στην ομάδα που περιλαμβάνει όλες τις ηλικίες υπάρχει μια προτίμηση στον Ανδρέα Παπανδρέου (45%), έναντι του ποσοστού που επιλέγει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (37%). «Υπάρχει μια διαφοροποίηση μεταξύ των ομάδων, αν και η γενική εικόνα δεν αλλάζει πολύ. Ισως στο σήμερα ταιριάζει περισσότερο το ύφος του Ανδρέα Παπανδρέου. Υπάρχει άλλωστε και η χρονική εγγύτητα των νεότερων ηλικιών στην περίοδο Παπανδρέου», ανέφερε ο κ. Αράπογλου.

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό το συνέδριο

Ως προς την ικανοποίηση που αισθάνονται από τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα, όσοι γνώρισαν όλη την περίοδο της Μεταπολίτευσης απαντούν μέτρια έως θετικά σε αθροιστικό ποσοστό 63% (13% πολύ / 26% αρκετά / 24% μέτρια / 16% λίγο / 21% ελάχιστα έως καθόλου), ενώ το ποσοστό αυτό πέφτει στο 52% στο σύνολο των ηλικιών (8% πολύ / 18% αρκετά / 26% μέτρια / 18% λίγο / 30% ελάχιστα έως καθόλου). «Οι νεότεροι έχουν άλλο σταθμό αφετηρίας», παρατήρησε η κ. Κοσιώνη. «Οι νέες γενιές έχουν ενδεχομένως ως σταθμό αφετηρίας την οικονομική κρίση, και την πανδημία οι ακόμη νεότεροι, άρα η έννοια της δημοκρατίας έχει ξεκινήσει στις δικές τους ζωές πιο κλονισμένη».

Η διαφοροποίηση ανάμεσα στις γενιές αναδείχθηκε και σε μια σειρά από υποερωτήματα που αφορούσαν την πορεία της χώρας στο μεσοδιάστημα, με βάση συγκεκριμένους άξονες όπως η πορεία της οικονομίας, των θεσμών και της διαφάνειας, των διεθνών σχέσεων και της άμυνας, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Τέλος, σε ό,τι αφορά τη γενική πορεία της χώρας, όσοι έζησαν όλη την περίοδο αξιολογούν κατά 47% ότι έχει κινηθεί προς το καλύτερο, κατά 16% ότι έχει παραμείνει στάσιμη και κατά 25% ότι έχει κινηθεί προς το χειρότερο, ενώ στο σύνολο των ηλικιών τα ποσοστά ανέρχονται σε 33%, 21% και 34%  αντιστοίχως, αποτυπώνοντας μια πιο έντονη απαισιοδοξία. «Είναι φανερό ότι η πλειοψηφία τώρα είναι απογοητευμένη, ενώ η πλειοψηφία των παλιών είναι ακόμα γοητευμένη με τη Μεταπολίτευση», διαπίστωσε ο κ. Κουβαράς.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire