Όσοι σχολίασαν αρνητικά την τεράστια πατάτα (μεγαλύτερη από της Ξυλοφάγου) που πέταξε ο Χρήστος Στυλιανίδης στη Βουλή των Ελλήνων, στολίστηκαν μια χαρά από τους κολαούζους του και άλλους φωστήρες της κυπριακής αλλοφροσύνης. Βαφτίστηκαν όλοι «οπαδοί της μη λύσης», «φτηνοί λαϊκιστές», «αδαείς», «υπερπατριώτες»…

Τους έκαναν μαθήματα για να κατανοήσουν τι ακριβώς είπε ο υπουργός Ναυτιλίας των Αθηνών. Ακόμα και ο δικός μας εξ Αθηνών χρονογράφος μας, φίλος αγαπητός Χρήστος Μιχαηλίδης, μας βάφτισε όλους «θεματοφύλακες της εθνικής μας υπόθεσης».

Λες και όσοι σχολιάσαμε την πατάτα οφείλουμε τώρα να δώσουμε και εξηγήσεις γιατί τολμήσαμε να αντιδράσουμε, που βγήκε κοτζάμ υπουργός στη Βουλή των Ελλήνων και είπε: «Η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική». Είναι ντροπή και για τον Στυλιανίδη και για όσους έτρεξαν να τον υπερασπιστούν εν χορώ, όλοι από το ίδιο μετερίζι. Και στην Αθήνα και στη Λευκωσία. Αυτό που λέει να σπεύσουμε να αρπάξουμε μια λύση από τη σκοτεινή σακούλα του Ερντογάν κι ό,τι βγει!

Ακριβώς όπως μας το μετέφερε χτες στη στήλη του ο Χρήστος με τα λόγια του πολιτικού αναλυτή Πάσχου Μανδραβέλη της «Καθημερινής» των Αθηνών, από τον οποίο ζήτησε να κάνει το δικό του σχόλιο για τα λόγια του Στυλιανίδη. «Εάν δεν καταλάβουν οι Κύπριοι», είπε, «ότι πρέπει να προχωρήσουν σε μια λύση, που σίγουρα δεν θα είναι ιδανική, μέρα με τη μέρα η Κύπρος γίνεται τουρκική. Δεν εποικίζεται μόνο. Η τουρκική κυβέρνηση ελέγχει όλους τους αρμούς της εξουσίας εκεί. Το θέλουμε αυτό; Εάν δεν το θέλουμε, ας αρχίσουμε τότε να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας και να μην χτίζουμε επάνω στην αλήθεια fake news».

Τι ωραία που μας τα λένε από την Αθήνα! Προφανώς πιστεύουν ότι οι Κύπριοι δεν ξέρουν τι γίνεται στην κατεχόμενη Κύπρο, δεν βλέπουν δια γυμνού οφθαλμού τον εποικισμό και τον έλεγχο της Άγκυρας στους αρμούς της εξουσίας στα κατεχόμενα. Αλλά, το ερώτημα είναι πότε ζήτησαν οι Κύπριοι την ιδανική λύση; Μια κάποια λύση ζητούν, φτάνει να είναι λειτουργική και βιώσιμη, να μην τους οδηγεί ξανά σε περιπέτειες. Ούτε δίκαιη λύση περιμένουν, ούτε επιστροφή στο ενιαίο κράτος. Τα ξέγραψαν από καιρό αυτά τα ιδανικά. Γι΄ αυτό και ενθουσιάστηκαν όταν ο Αντόνιο Γκουτέρες μίλησε για «κανονικό κράτος». Ξύπνησαν οι ελπίδες τους τη μια μέρα κι έσβησαν την επόμενη. Όταν αντίκρυσαν ξανά, μισό αιώνα το ζουν αυτό, ότι η κατοχική Τουρκία με το στρατό της δεν επιτρέπει στην Κύπρο «κανονικό κράτος», παρά μόνο κανονικό προτεκτοράτο.

Να μας πουν, λοιπόν, τι εννοούν και οι Κύπριοι και οι Αθηναίοι προασπιστές της ηθικής και της πολιτικής του Στυλιανίδη, που έτρεξαν να μας βγάλουν όλους ανόητους, διότι δεν καταλάβαμε τι είπε και θέλουν να μας το εξηγήσουν οι πανέξυπνοι. Διότι αυτοί δεν είναι «υπερπατριώτες» είναι ρεαλιστές. Τι μας συμβουλεύουν; Ποιος είναι ο ρεαλισμός τους; Ποια είναι η γλώσσα της αλήθειας που μας υποδεικνύουν; Να αρχίσουμε όλοι μαζί να επαναλαμβάνουμε τον Στυλιανίδη για να δείξουμε ότι προχωρούμε σε μια λύση που δεν θα είναι ιδανική και «η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική», να σώσουμε την άλλη μισή; Πώς να την σώσουμε; Με μια λύση που θα καταργήσει και το κράτος που την προστατεύει; Με μια λύση, που δεν διακρίνεται ούτε στον μακρινό ορίζοντα διότι δεν επιτρέπει η Άγκυρα να διακρίνεται;

Άντε, λοιπόν, πέστε μας συγκεκριμένα, τι στο καλό υπονοείτε ότι πρέπει να δεχτούμε για να προχωρήσουμε. Μην μασάτε τα λόγια σας, μπορούμε να ακούσουμε τα πάντα πια, τώρα που ακούσαμε και τον Στυλιανίδη και τους φαν του.

Υ.Γ. Η υποκρισία πάντως, δεν κρύβεται. Όταν τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Στέφανος Κασσελάκης ως υποψήφιος τότε για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε το λάθος (άλλη πατάτα κι αυτή) να μιλήσει για το ψευδοκράτος με τη φράση: «το κρατίδιο τελοσπάντων του δικού τους στην Κύπρο», πέσαν όλοι τους να τον φάνε. Του έκαναν κι αυτού μαθήματα ότι αναβάθμισε το ψευδοκράτος ότι «ξέχασε ότι είναι προϊόν εισβολής και κατοχής»… Τουλάχιστον, ο Κασσελάκης αντιλήφθηκε γρήγορα το λάθος του και απολογήθηκε. Αυτοί τώρα μας ζητούν κι από πάνω να απολογηθούμε εμείς που κρίναμε τον Στυλιανίδη! Τσίπα ντροπής δεν υπάρχει;