ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 11 novembre 2023

ΚΥΠΡΟΣ: Οικολογική καταστροφή στον Ακάμα

 

Πάει κι ο Ακάμας


Οι φωτογραφίες από τα έργα που έχουν αρχίσει στον Ακάμα επιβεβαιώνουν όσες επιφυλάξεις εκφράζονταν μέχρι σήμερα. Οι μπουλντόζες έχουν μπει για καλά μέσα, και με δικαιολογία τη βελτίωση του οδικού δικτύου, ισοπεδώνουν τα πάντα στο πέρασμα τους ανοίγοντας λεωφόρους. Οι πρώτες κινήσεις, εφαρμογής του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, κάθε άλλο παρά σε αειφορία παραπέμπουν. Εκτός, κι αν οι αρχές έχουν τόσο λανθασμένη εικόνα περί της αειφορίας.

Εκτός από τους δρόμους έπονται κι άλλα, όπως αναψυκτήρια και περίπτερα που θα πουλούν σουβενίρ, που θα μπορούσαν να χωροθετηθούν έξω από το πάρκο, αφού δεν είναι αχανές και θα πάθει κάποιος σύνδρομο στέρησης μέχρι να το διασχίσει, αν δεν πιει αναψυκτικό και καφέ ή αν δεν αγοράσει σουβενίρ με χελώνες και κυκλάμινα που θα μνημονεύουν την παρουσία τους κάποτε στην περιοχή.

Χωρίς υπερβολή, η Χερσόνησος του Ακάμα είναι -ή ίσως ήταν- μία από τις τελευταίες παράκτιες περιοχές του ελεύθερου τμήματος της Κύπρου που είχαν μείνει σχετικά ανέπαφες από «αναπτύξεις». Κι έτσι, η περιοχή συνέχιζε να διακρίνεται για τη βιοποικιλότητα και τη μοναδική φυσική ομορφιά της. Αυτό ήταν που την ξεχώριζε και προσέλκυε επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Κι αντί το κράτος να την προστατεύσει ως τέτοια, μετά από χρόνια συζητήσεων κι αφού επέτρεψε -κλείνοντας τα μάτια- διάφορες ιδιωτικές επεμβάσεις, έρχεται σήμερα να δώσει τη χαριστική βολή, παρουσιάζοντας την μάλιστα ως Αειφόρο Σχέδιο.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέφραζαν πάντα τον φόβο πως το όραμα των εκάστοτε κυβερνήσεων ήταν η μετατροπή του Ακάμα σε μία Ντίσνεϊ Λαντ των γύρω ξενοδοχείων, όσων υπάρχουν και όσων πρόκειται να κτιστούν. Ότι, το ενδιαφέρον εφαρμογής Σχεδίου δεν ήταν η προστασία του τοπίου αλλά η παράδοση ακόμα μιας περιοχής στους ντιβέλοπερ, στους επενδυτές και στους τουρίστες. Κι ενώ το μοντέλο αυτό δοκιμάστηκε μέχρι κορεσμού σε άλλες περιοχές, αναπαράγεται και στον Ακάμα. Ασφαλτόστρωση, τσιμέντωση, καταστροφή, πρόσκαιρο χρήμα.

Σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή απειλεί μέχρι και τη συνέχιση της ύπαρξης μας, και τα σημάδια είναι ήδη ορατά, ένας τελευταίας πνεύμονας φύσης παραδίδεται στις μπουλντόζες, για να ακολουθήσουν η άσφαλτος, τα καυσαέρια κι οι ήχοι των τροχοφόρων.

Το Τμήμα Δασών εγκρίνει τις εργασίες που έχουν αρχίσει; Η Επίτροπος Περιβάλλοντος; Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος; Όλοι αυτοί που έχουν κάνει καραμέλα την πράσινη ανάπτυξη τι έχουν να πουν τώρα που βλέπουν στην πράξη τα έργα; Θα πουν μήπως πως θα φυτέψουμε χιλιάδες άλλα κυκλάμινα και τουλίπες κατά μήκος των λεωφόρων που κατασκευάζονται; Μήπως θα παράγουμε και ήχους πουλιών και μελισσών εις αντικατάσταση όσων θα τρομάξουν και θα εξαφανιστούν;

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire