Βραδυφλεγής πολιτική βόμβα στο Πακιστάν
Το δεύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού απειλεί με αποχώρηση ΠΕΣΑΒΑΡ.
Τουλάχιστον 18 άνθρωποι, αγνώστου ταυτότητας, σκοτώθηκαν χθες στο βόρειο Βαζιριστάν του Πακιστάν, από βόμβες που εξαπέλυσαν μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη. Το 2010 ήταν η χρονιά των περισσότερων αμερικανικών βομβαρδισμών στο Πακιστάν, με τις επιθέσεις να φθάνουν τις 115, διπλάσιες απ’ ό,τι πέρυσι. Παράλληλα, το δεύτερο κόμμα του πακιστανικού κυβερνητικού συνασπισμού εξαπέλυσε πολιτική βραδυφλεγή «βόμβα», απειλώντας με αποχώρηση από την αδύναμη κυβέρνηση του Ασίφ Ζαρνταρί. Το κόμμα MQM ανακοίνωσε ότι αποσύρει τους δύο υπουργούς του από την κυβέρνηση, αλλά συνεχίζει, μέχρι στιγμής, να στηρίζει το κυβερνητικό στρατόπεδο στη Βουλή.
Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος στις συνοριακές περιοχές του Πακιστάν με το Αφγανιστάν συνεχίζεται. Λίγα πράγματα είναι γνωστά σχετικά με το πρόγραμμα βομβαρδισμών που διενεργεί η CIA.
Καθώς η πρόσβαση ανεξάρτητων δημοσιογράφων στην εμπόλεμη ζώνη απαγορεύεται και οι κίνδυνοι για την ασφάλεια είναι αυξημένοι, οι πληροφορίες δίδονται αποκλειστικά από επίσημα χείλη. Αξιωματούχοι των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών είπαν ότι το πρώτο πλήγμα χθες είχε στόχο σπίτι στην περιοχή Γκουλάμ Χαν, από τα ερείπια του οποίου ανασύρθηκαν νεκρά έξι άτομα. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν γνώριζαν ποια ήταν τα άτομα αυτά, αλλά διαβεβαίωσαν ότι επρόκειτο για αντάρτες. Τρεις ώρες αργότερα, καθώς κόσμος βρισκόταν στα ερείπια για να ανασύρει τα πτώματα, εκτοξεύθηκαν περισσότεροι αμερικανικοί πύραυλοι εναντίον του ίδιου στόχου. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μεταξύ των νεκρών από τον δεύτερο γύρο πρέπει να περιλαμβάνονταν άμαχοι. Αργότερα μέσα στην ημέρα, δύο αυτοκίνητα επλήγησαν από πυραύλους, πάλι στην ίδια περιοχή, με συνέπεια να σκοτωθούν οι επιβαίνοντες. Οι αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι οι νεκροί μπορεί να ανήκαν στο δίκτυο Χακανί, μία από τις σοβαρότερες απειλές εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.
Η εντατικοποίηση της αμερικανικής ανάμειξης στο Πακιστάν προκύπτει από την κινητικότητα των ανταρτών Ταλιμπάν, που διασχίζουν τα σύνορα βρίσκοντας καταφύγιο στο Πακιστάν. Το Πακιστάν διαμαρτύρεται επισήμως για τα πλήγματα, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία του και ότι εξοργίζουν τα μέλη των φυλών με τα οποία θα έπρεπε να συνεργάζονται εναντίον των Ταλιμπάν. Ομως, το Ισλαμαμπάντ θεωρείται ότι υποστηρίζει μυστικά τα πλήγματα και προσφέρει πληροφορίες για να διευκολύνει τουλάχιστον κάποια από αυτά.
Πέρα από τα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι ΗΠΑ και η πακιστανική κυβέρνηση χρησιμοποιούν την τακτική των «λασκάρ», των παραστρατιωτικών ομάδων που εξοπλίζονται και χρηματοδοτούνται για να στραφούν εναντίον των Ταλιμπάν. Η τακτική αυτή έχει αποφέρει αποτελέσματα σε περιοχές όπως το Ματάνι (20 χλμ. από την πόλη Πεσαβάρ), από το οποίο οι Ταλιμπάν έχουν εκδιωχθεί σχεδόν πλήρως. Ομως, «κάθε φορά που το κράτος μεταβιβάζει τις αρμοδιότητές του σε μη κρατικούς παράγοντες, γυρίζει μπούμερανγκ», είπε ο ερευνητής της Human Rights Watch Αϊλ Ντάνα Χας.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire