Κωστάκης Αντωνίου
Μέχρι τώρα είχαμε μιαν άφωνη Ιερά Σύνοδο και έναν λαλίστατο Αρχιεπίσκοπο. Ο οποίος ετοποθετείτο επί παντός επιστητού. Επί του εθνικού θέματος, επί των οικονομικών, επί των εργασιακών σχέσεων, επί του ενεργειακού. Δεν ακούετο η αντίθετη φωνή. Οι Μητροπολίτες αποτελούσαν τη γλάστρα. Συμφωνούσαν, ή διαφωνούσαν, σιωπούσαν. Το γιατί, μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν. Αλλά δεν ήταν μόνο τούτο. Ο Αρχιεπίσκοπος παρουσιαζόταν να παίζει και πολιτικά παιγνίδια. Λέγεται ότι πρωτοστατούσε σε παρασκηνιακές ενέργειες για υπόδειξη υποψηφίου Προέδρου.
Καλεί πολιτικούς και άλλους επώνυμους στο γραφείο του και τους "τάζει" ότι θα τους κάμει Προέδρους. Λέγεται ότι είχε χέρι και στην αποστασιοποίηση τού Ζαχαρία Κουλία από την ψήφιση του Μάριου Καρογιάν ως Προέδρου της Βουλής. Όταν ο τελευταίος συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο, για να διαμαρτυρηθεί για την παρασκηνιακή δράση του Αρχιεπισκόπου, τον ερώτησε: "Πές μου, Μακαριότατε, τι σου έκαμα, σε τι σου έφταιξα, για να με πολεμάς με αυτόν τον τρόπο;". Η απάντηση που πήρε ήταν: "Μάριε, μου χαλάς το παιγνίδι για τις Προεδρικές...". Ούτε αρνήθηκε, ούτε επιβεβαίωσε την ανάμειξή του στην "αποστασία Κουλία"...
Ενώπιον αυτών και άλλων πολλών, τα οποία οι Συνοδικοί γνωρίζουν, σιωπούσαν. Δεν γνωρίζουμε τι γινόταν στα ενδότερα της Ιεράς Συνόδου, αλλά δημόσια, τουλάχιστον, δεν υπήρχε αντίλογος στον Αρχιεπίσκοπο. Ο Χρυσόστομος ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος.
Την Πέμπτη, όμως, η σιωπή τερματίστηκε. Ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος, σε μια "αμφίδρομη υπέρβαση", όπως τη χαρακτήρισε, με τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, τερμάτισαν την κυριαρχία του Χρυσόστομου, κερδίζοντας τη μάχη για τη Μητρόπολη Κερύνειας και αναδεικνύοντας Μητροπολίτη τον "δικό" τού Νικηφόρου, Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Κυκκώτη, πρώτο σε ψήφους των λαϊκών. Ασφαλώς ο Κυκκώτης δεν ήταν η επιλογή του Αρχιεπισκόπου και αυτό αποδεικνύεται και από τη δήλωση του Μητροπολίτη Νικηφόρου. "Δεν μνησικακούμε εναντίον κανενός, ούτε επιχαίρουμε επειδή απέτυχε ο Αρχιεπίσκοπος να περάσει τη δική του επιλογή, που, ως γνωστόν, ήταν διαφορετική από τη δική μας", είπε.
Ήταν το πρώτο δημόσιο ρήγμα στις τάξεις της Ιεράς Συνόδου και η πρώτη πρόθεση, να ανοίξει μέτωπο αντιλόγου ανάμεσα στους Αρχιερείς. Ο χρόνος θα δείξει κατά πόσον η "αμφίδρομη υπέρβαση" Νικηφόρου-Αθανασίου θα συνεχιστεί και επί άλλων θεμάτων και τοποθετήσεων του Αρχιεπισκόπου, ιδιαίτερα στο εθνικό θέμα, αλλά και στην ανάμειξη του πρώτου στα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής. Ιδιαίτερα, όταν είναι γνωστές οι στενές σχέσεις Νικηφόρου-ΑΚΕΛ. Οι επιθέσεις του Αρχιεπισκόπου κατά της πολιτικής Χριστόφια στο Κυπριακό, είναι οξείες και συνεχείς και το κυβερνητικό στρατόπεδο θα ήθελε να ακούεται και η άλλη φωνή.
Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, απαντώντας στον Μητροπολίτη Νικηφόρο, έστειλε το δικό του μήνυμα, με σαφέστατους υπαινιγμούς. "Δεν πρόκειται να επιτρέψω ούτε στους λαϊκούς να ανακατευθούν στα θέματα της Συνόδου, αλλά ούτε και στα μέλη της Συνόδου στα θέματα των λαϊκών", είπε. Αλλά ίσως να είναι πολύ αργά. Στις αρχιεπισκοπικές εκλογές, το ΑΚΕΛ αναμείχθηκε ενεργά και φανερά, υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα Νικηφόρου. Ενέταξε κομματικά στελέχη στο εκλογικό επιτελείο του Κύκκου. Τώρα ο Αρχιεπίσκοπος, παίρνει τη ρεβάνς. Ασκώντας δριμεία κριτική κατά του Χριστόφια και αναμειγνυόμενος -όπως ισχυρίζονται πολλοί- στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και κυρίως στις προεδρικές εκλογές.
Οι ισορροπίες, πάντως, φαίνεται να ανατρέπονται μέσα στην Ιερά Σύνοδο. Ο Χρυσόστομος εξελέγη Αρχιεπίσκοπος συνεργαζόμενος με τον Νικηφόρο κατά του Αθανασίου. Τώρα διαφαίνεται συνεργασία Νικηφόρου-Αθανασίου κατά του Αρχιεπισκόπου. "Οι αμφίδρομες υπερβάσεις" δίνουν και παίρνουν, χωρίς βεβαίως την καθοδήγηση... του Αγίου Πνεύματος.
Μεταλλάσσονται και εξελίσσονται. Και μέσα στην πολυδιάσπαση που παρατηρείται στην πολιτική σκηνή, δεν αποκλείεται να δούμε και τα πρώτα σοβαρά σχίσματα στην Ιερά Σύνοδο και γενικά στην Εκκλησία. Για να συμπληρωθεί η εικόνα της πολυτεμαχισμένης Κύπρου...
Ηλ. διεύθυνση: antoniouc@simerini.com
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire