Η επιθετική πολιτική εξαγορών της Κίνας, η οποία μόνον φέτος έχει τοποθετήσεις 206,6 δισ. δολαρίων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, άρχισε προ δεκαετίας ως κυνήγι για τις πρώτες ύλες που τροφοδότησαν τη χαλυβουργία της, στήριξαν τη βιομηχανική της παραγωγή και κράτησαν ζωντανά τα εργοστάσιά της. Καθώς, όμως, αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, ο οικονομικός γίγαντας της Ασίας επιδεικνύει ολοένα και μεγαλύτερη όρεξη για περιουσιακά στοιχεία διαφόρων χωρών και κλάδων της βιομηχανίας. Οι επενδύσεις της Κίνας στο εξωτερικό υπερέβησαν σε αξία τις αντίστοιχες των ΗΠΑ και απορρόφησαν σειρά επιχειρήσεων από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο έως τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, λογισμικού και κινηματογράφου. Χθες έγινε γνωστό από διεθνή ΜΜΕ ότι η κινεζική ΗΝΑ εξαγόρασε το 25% του ομίλου των ξενοδοχείων Hilton έναντι 6,5 δισ. δολαρίων.
Το νέο είδος επιχειρήσεων που θέτει τώρα στο στόχαστρό της η Κίνα αντανακλά τη μετάβασή της από την παλαιά οικονομία των εξαγωγών σε μια νέα οικονομία με επίκεντρο την εγχώρια κατανάλωση. Μέχρι το 2013 ήταν κυρίως οι μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις που με τις ευλογίες του Πεκίνου εξαγόραζαν αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος της Αυστραλίας, ενεργειακές εταιρείες του Καναδά και ορυχεία χαλκού στην Αφρική. Τη σκυτάλη έχουν πάρει τώρα ιδιώτες επιχειρηματίες και ενίοτε ζάπλουτοι που εκδηλώνουν επιθετικό ενδιαφέρον για εμβληματικά περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι οι δημοφιλείς ποδοσφαιρικές ομάδες, τα διάσημα κινηματογραφικά στούντιο των ΗΠΑ και οι γαλλικοί οίκοι μόδας. Η πιο ενδεικτική περίπτωση ήταν η εξαγορά της Μίλαν έναντι 821 εκατ. δολαρίων.
Μεγαλύτερη εξαγορά ήταν εκείνη της καναδικής ενεργειακής Nexen από την κινεζική Cnooc Ltd έναντι 14,3 δισ. δολαρίων το 2012. Το 2013 η Cnooc Ltd εξαγόρασε την αμερικανική εταιρεία παραγωγής χοιρινού κρέατος Smithfield Foods έναντι 4,7 δισ. δολαρίων, ενώ άλλες επενδύσεις της προδίδουν ότι έχει θέσει σε προτεραιότητα την προβολή της εθνικής της ισχύος, όπως η εξαγορά του server της ΙΒΜ και της βιομηχανίας σχεδιασμού ηλεκτρονικών επεξεργαστών Spreadrum Communications Inc.
Είναι σαφές ότι θα εξακολουθήσει να εξαγοράζει επιχειρήσεις άλλων χωρών, εκτός κι αν κάτι ανακόψει την επέλασή της. Διαφαίνεται ήδη ο προβληματισμός ορισμένων κυβερνήσεων για τον αυξανόμενο αριθμό των επιχειρήσεων που γίνονται λεία κινεζικών. Μεταξύ των παραγόντων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ανασταλτικά είναι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις. Η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων των ΗΠΑ έχει εμποδίσει ορισμένες κινεζικές τοποθετήσεις στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, ενώ παράλληλα έχει εκφράσει την ανησυχία της για κάθε εξαγορά που θα μπορούσε να βλάψει την εθνική ασφάλεια.
Το Βερολίνο βάζει φρένο στο Πεκίνο
Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ανακάλεσε χθες ένα πιστοποιητικό με το οποίο επιβεβαίωνε ότι δεν θα είχε αντίρρηση στην πώληση της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Aixtron σε κινεζική εταιρεία. Η Aixtron ανέφερε πως μόλις προ τριών ημερών έλαβε γνώση των προθέσεων της κυβέρνησης να εξετάσει κατά πόσον η συμφωνία «θα διαταράξει τη δημόσια τάξη» στη Γερμανία. Η κίνηση αντανακλά την ανησυχία του Βερολίνου μετά και την εξαγορά της γερμανικής εταιρείας ρομποτικής Kuka από την κινεζική Midea. Η εξαγορά ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι, καθώς δεν τελεσφόρησε η προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να δημιουργήσει κοινοπραξία ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που θα υπέβαλλαν ανταγωνιστική προσφορά.
ΠΗΓΗ : Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 25 Οκτωβρίου 2016
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire