ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 23 mai 2018

Κύπρος: Βάλτηκαν να την μετατρέψουν σε Σαχάρα!




ΕΤΕΚ: Δυστυχώς αποτύχαμε να προστατεύσουμε τον Ακάμα


ΕΤΕΚ: Δυστυχώς αποτύχαμε να προστατεύσουμε τον Ακάμα

Στη θλιβερή διαπίστωση ότι ως κράτος έχουμε αποτύχει να προστατεύσουμε τον Ακάμα προβαίνει ο πρόεδρος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), Στέλιος Αχνιώτης, με αφορμή τις επεμβάσεις που έγιναν για ανέγερση μπαρ στην παραλία της Λάρας στον Ακάμα.
Όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο προέδρου του ΕΤΕΚ, «επιβάλλεται η ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης για οριστική λύση και αυστηρή νομοθετική ρύθμιση για εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη Φύση».

«Είναι τραγωδία», καταλήγει ο κ. Αχνιώτης, «γιατί σε ένα νησί που οι κλιματικές αλλαγές έχουν εδώ και χρόνια τρίξει τα δόντια τους, οι ελάχιστες περιοχές που θα έπρεπε να προστατεύονται ως κόρη οφθαλμού, αφήνονται ως βορά στις ορέξεις καιροσκόπων και ασυνείδητων».
Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου του ΕΤΕΚ
«Μόλις ένα μήνα μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης Αξιολόγησης της Εφαρμογής του Σχεδίου Natura 2000, στην οποία η Κύπρος παρουσιάζεται να αποτυγχάνει να προστατεύσει περιοχές μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας, άλλο ένα περιστατικό στον Ακάμα έρχεται να καταδείξει σοβαρές αδυναμίες σε αυτά τα θέματα.
» Πέραν όλων των άλλων γεγονότων, σύμφωνα με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, συγκεκριμένο άτομο εντοπίζεται για τρίτη φορά να ανεγείρει υποστατικό στον Ακάμα για να το λειτουργήσει ως κέντρο διασκέδασης και μάλιστα αυτή τη φορά να έχει ανοίξει και δρόμο προβαίνοντας σε παράνομες χωματουργικές εργασίες στην περιοχή και κοπή δέντρων. Εναντίον αυτού του ατόμου φαίνεται να υπάρχει δικαστικό διάταγμα που του απαγορεύει να λειτουργεί μπαρ στην περιοχή.
» Από το νέο αυτό γεγονός εγείρονται τα ερωτήματα: 
● Σε ποιον ανήκει η γη που ο συγκεκριμένος πολίτης ανεγείρει κάθε φορά υποστατικό; 
● Ποιες αποτρεπτικές ποινές του επιβλήθηκαν τις προηγούμενες φορές;
● Ποιες ποινές προνοεί η κυπριακή νομοθεσία για όλες αυτές τις παραβάσεις;
● Ποιες ζημιές στο περιβάλλον προκάλεσαν, σε μία περιοχή Natura, οι προηγούμενες κατασκευές του και ποιός πλήρωσε για την αποκατάστασή τους (αν αποκαταστάθηκαν);
● Ποια υπηρεσία του κράτους ή τοπική αρχή έχει την ευθύνη καθημερινής αστυνόμευσης και προστασίας, μιας ευαίσθητης περιβαλλοντικά περιοχής όπως ο Ακάμας;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 
» Μετά από δεκάδες ανακοινώσεις τα τελευταία 20 χρόνια, επί τόπου επισκέψεις, συναντήσεις με υπουργούς, βουλευτές και άλλους τόσους αρμόδιους, ακόμα και νομικές προσφυγές, ως Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου νιώθουμε πλέον ότι σε αυτό τον τομέα δεν έγιναν ουσιαστικά βήματα προόδου. Μας λυπεί αφάνταστα το γεγονός ότι ακόμα και η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μας βοήθησε, καταρχάς ως κράτος, να παραδειγματιστούμε από τις καλές πρακτικές άλλων εταίρων μας που έχουν να προστατεύσουν περιοχές Natura δεκαπλάσιας έκτασης από τον Ακάμα.
» Επιβάλλεται η ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης για οριστική λύση και αυστηρή νομοθετική ρύθμιση για εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη Φύση. Είναι τραγωδία, γιατί σε ένα νησί που οι κλιματικές αλλαγές έχουν εδώ και χρόνια τρίξει τα δόντια τους, οι ελάχιστες περιοχές που θα έπρεπε να προστατεύονται ως κόρη οφθαλμού, αφήνονται ως βορά στις ορέξεις καιροσκόπων και ασυνείδητων.
Στέλιος Αχνιώτης
Πρόεδρος ΕΤΕΚ
23 Μαΐου 2018»
ΠΗΓΗ: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, 23  Μαΐου 2018
Πηγή: philenews

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire