ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 22 mai 2018

Υγεία - Η διέγερση του εγκεφάλου δείχνει πολλά υποσχόμενη για τη θεραπεία της παχυσαρκίας


Η διέγερση του εγκεφάλου ώστε να αλλάξει το σύστημα εγγενούς ανταμοιβής του δείχνει πολλά υποσχόμενη για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στη Βαρκελώνη στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας, ECE 2018. Η τεχνική απέδωσε θετικά αποτελέσματα μετά από μία μόνο θεραπεία και δίνει τη δυνατότητα να γίνει ασφαλέστερη εναλλακτική λύση για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, αποφεύγοντας επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις και παρενέργειες φαρμάκων.

Η παχυσαρκία είναι μια παγκόσμια επιδημία, με περίπου 650 εκατομμύρια ενήλικες και 340 εκατομμύρια παιδιά και εφήβους σήμερα να θεωρούνται παχύσαρκοι. Η ασθένεια συμβάλλει σε περίπου 2.8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει διαπιστωθεί ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις παχυσαρκίας, το σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλο μπορεί να μεταβληθεί, προκαλώντας μεγαλύτερη ανταμοιβή ανταπόκρισης στα τρόφιμα από ό, τι σε άτομα με φυσιολογικό βάρος. Αυτό μπορεί να κάνει τους ασθενείς πιο ευάλωτους στη λαχτάρα, και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Αυτή η δυσλειτουργία στο σύστημα ανταμοιβής μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε περιπτώσεις εθισμού σε ουσίες, π.χ. φάρμακα, αλκοόλ ή τυχερά παιχνίδια.
Η βαθιά διακρανιακή μαγνητική διέγερση (dTMS) είναι μια ιατρική θεραπεία που χρησιμοποιεί μαγνητική ενέργεια για την τόνωση των νευρώνων σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κατάθλιψης και των εθιστικών συμπεριφορών και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το dTMS θα μπορούσε να είναι μια καλή επιλογή για τη μείωση της επιθυμίας για τα ναρκωτικά και τα τρόφιμα. Ωστόσο, ο δυνητικός μηχανισμός που προκάλεσε αυτές τις αλλαγές δεν είχε ερευνηθεί μέχρι τώρα.
Σε αυτή τη μελέτη, ο καθηγητής Livio Luzi και συνεργάτες του από το Istituto di Ricovero e Cura και το Carattere Scientifico Policlinico San Donato της Ιταλίας, διερεύνησαν τα αποτελέσματα του dTMS στην όρεξη και τον κορεσμό στους παχύσαρκους ανθρώπους. Μελετήθηκαν τα αποτελέσματα μίας μοναδικής συνεδρίας 30 λεπτών dTMS, σε υψηλή ή χαμηλή συχνότητα, σε δείκτες αίματος που σχετίζονται πιθανώς με ανταμοιβή τροφής σε μια ομάδα 40 παχύσαρκων ασθενών. Διαπίστωσαν ότι το dTMS υψηλής συχνότητας αύξησε σημαντικά τα επίπεδα βήτα-ενδορφινών στο αίμα - νευροδιαβιβαστές που εμπλέκονται στην παραγωγή αυξημένων συναισθημάτων ανταμοιβής μετά την κατάποση τροφής - σε σύγκριση με dTMS χαμηλής συχνότητας ή ελέγχους.
«Για πρώτη φορά, αυτή η μελέτη είναι σε θέση να προτείνει μια εξήγηση για το πώς το dTMS θα μπορούσε να μεταβάλει την επιθυμία για φαγητό στα παχύσαρκα άτομα», λέει ο καθηγητής Luzi και συμπληρώνει. «Επίσης, διαπιστώσαμε ότι μερικοί δείκτες αίματος που συνδέονται ενδεχομένως με ανταμοιβή τροφής, για παράδειγμα με γλυκόζη, ποικίλλουν ανάλογα με το φύλο, υποδηλώνοντας διαφορές ανδρών / γυναικών όσον αφορά το πόσο ευάλωτοι είναι για φαγητό και για την ικανότητά τους να χάσουν βάρος».
Δεδομένου ότι η τρέχουσα μελέτη μετρά μόνο τις αλλαγές στους δείκτες αίματος, τα επόμενα βήματα για την ερευνητική ομάδα περιλαμβάνουν τη χρήση μελετών απεικόνισης εγκεφάλου για τον άμεσο εντοπισμό του τρόπου με τον οποίο η υψηλή συχνότητα dTMS αλλάζει τη δομή και τη λειτουργία του παχύσαρκου εγκεφάλου βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σε μεγαλύτερο πληθυσμό παχύσαρκων ασθενών.
«Δεδομένων των δυσάρεστων επιπτώσεων της παχυσαρκίας στους ασθενείς και του κοινωνικοοικονομικού βάρους της κατάστασης, είναι όλο και πιο επείγον να προσδιοριστούν νέες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των τρεχουσών τάσεων της παχυσαρκίας. Το dTMS θα μπορούσε να παρουσιάσει μια πολύ ασφαλέστερη και φθηνότερη εναλλακτική λύση για τη θεραπεία της παχυσαρκίας σε σύγκριση με τα φάρμακα ή τη χειρουργική επέμβαση» προσθέτει ο καθηγητής Luzi.


Πηγή: www.naftemporiki.gr
Δημοσιεύτηκε στις 21/05/2018

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire