Στέφανος Κωνσταντινίδης
Η αλλαγή στις κλιματικές συνθήκες, ένα γεγονός αναμφισβήτητο, οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις σε όλο τον κόσμο με πλημμύρες, πυρκαγιές και άλλες καταστροφικές θεομηνίες. Η επιστημονική κοινότητα, στη συντριπτική της πλειοψηφία, υποστηρίζει από καιρό την ανάγκη λήψης μέτρων και προειδοποιεί για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για τον πλανήτη η συνέχιση της σημερινής πολιτικής. Αρνητικό στοιχείο βέβαια είναι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές ανάπτυξης που δεν σέβονται το περιβάλλον, θυσιάζοντάς το στον βωμό του κέρδους. Βεβαίως η ανάπτυξη είναι αναγκαία και δεν μπορεί να αποφευχθεί. Όμως χρειάζεται μια διαφορετική ανάπτυξη από αυτήν που καταστρέφει το περιβάλλον. Μια ορθή, βιώσιμη ανάπτυξη, γνωστή με το όνομα αειφόρος ανάπτυξη.
Οι τεράστιες πυρκαγιές στην Ευρώπη αυτές τις μέρες όπως και οι πλημμύρες πριν λίγο καιρό, οι θεομηνίες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, επιβεβαιώνουν την ορθότητα των συμπερασμάτων της επιστημονικής κοινότητας. Όμως η φωνή των επιστημόνων παραμένει φωνή βοώντων εν τη ερήμω. Όταν ο Πρόεδρος της πλουσιότερης χώρας στον κόσμο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, της αυτοκρατορικής υπερδύναμης, αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που έγινε αποδεκτή από 195 χώρες, αντιλαμβάνεται ο καθένας πού οδηγούμαστε. Εγκαταλείπεται το στοίχημα να χρησιμοποιηθούν καθαρές πηγές ενέργειας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η καταστροφική κλιματική αλλαγή.
Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, οι χώρες με δομές, θεσμούς και πειθαρχημένο κράτος, ακόμη και με πειθαρχημένους πολίτες, θα αντιμετωπίσουν με λιγότερο κόστος αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Χώρες όπου όλα αυτά λείπουν θα πληρώσουν ακριβό κόστος, ακόμη και σε ανθρώπινες ζωές, όπως συνέβηκε αυτές τις μέρες στην Ελλάδα. Κι όπως υπάρχει κίνδυνος να συμβεί και στην Κύπρο. Διότι τα ακραία αυτά φαινόμενα θα πολλαπλασιάζονται συνεχώς και μόνο με την πρόβλεψη και την ικανότητα αντιμετώπισής τους θα γίνει δυνατόν να περιοριστούν οι ζημιές που προκαλούν. Σε πολλές περιπτώσεις επίσης, με μια σειρά μέτρων, πολλά από τα φαινόμενα αυτά μπορεί και να περιοριστούν, ειδικά οι πυρκαγιές.