ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 29 juillet 2018

Οι κλιματικές αλλαγές και εμείς


Στέφανος Κωνσταντινίδης

















Η αλλαγή στις κλιματικές συνθήκες, ένα γεγονός αναμφισβήτητο, οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις σε όλο τον κόσμο με πλημμύρες, πυρκαγιές και άλλες καταστροφικές θεομηνίες. Η επιστημονική κοινότητα, στη συντριπτική της πλειοψηφία, υποστηρίζει από καιρό την ανάγκη λήψης μέτρων και προειδοποιεί για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για τον πλανήτη η συνέχιση της σημερινής πολιτικής. Αρνητικό στοιχείο βέβαια είναι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές ανάπτυξης  που δεν σέβονται το περιβάλλον, θυσιάζοντάς το στον βωμό του κέρδους. Βεβαίως η ανάπτυξη είναι αναγκαία και δεν μπορεί να αποφευχθεί. Όμως χρειάζεται μια διαφορετική ανάπτυξη από αυτήν που καταστρέφει το περιβάλλον. Μια ορθή, βιώσιμη ανάπτυξη, γνωστή με το όνομα αειφόρος ανάπτυξη.
Οι τεράστιες πυρκαγιές στην Ευρώπη αυτές τις μέρες όπως και οι πλημμύρες πριν λίγο καιρό, οι θεομηνίες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, επιβεβαιώνουν την ορθότητα των συμπερασμάτων της επιστημονικής κοινότητας. Όμως η φωνή των επιστημόνων παραμένει φωνή βοώντων εν τη ερήμω. Όταν ο Πρόεδρος της πλουσιότερης χώρας στον κόσμο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, της αυτοκρατορικής υπερδύναμης, αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που έγινε αποδεκτή από 195 χώρες, αντιλαμβάνεται ο καθένας πού οδηγούμαστε. Εγκαταλείπεται το στοίχημα να χρησιμοποιηθούν καθαρές πηγές ενέργειας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η καταστροφική κλιματική αλλαγή.
Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, οι χώρες με δομές, θεσμούς και πειθαρχημένο κράτος, ακόμη και με πειθαρχημένους πολίτες, θα αντιμετωπίσουν με λιγότερο κόστος αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Χώρες όπου όλα αυτά λείπουν θα πληρώσουν ακριβό κόστος, ακόμη και σε ανθρώπινες ζωές, όπως συνέβηκε αυτές τις μέρες στην Ελλάδα. Κι όπως υπάρχει κίνδυνος να συμβεί και στην Κύπρο. Διότι τα ακραία αυτά φαινόμενα θα πολλαπλασιάζονται συνεχώς και μόνο με την πρόβλεψη και την ικανότητα αντιμετώπισής τους θα γίνει δυνατόν να περιοριστούν οι ζημιές που προκαλούν. Σε πολλές περιπτώσεις επίσης, με μια σειρά μέτρων, πολλά από τα φαινόμενα αυτά μπορεί και να περιοριστούν, ειδικά οι πυρκαγιές.

samedi 28 juillet 2018

«Αν δεν βάλουμε μυαλό, τέτοιες τραγωδίες θα επαναληφθούν»

ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
«Το κρίσιμο διάστημα είναι τα πρώτα 15 λεπτά. Τότε μπορούμε να είμαστε απολύτως αποτελεσματικοί. Αν ξεφύγει η φωτιά πέραν του 15λέπτου καθίσταται ανεξέλεγκτη και δύσκολα αντιμετωπίζεται, παρά μόνον έμμεσα», σημειώνει ο κ. Θεοχάρης Ζάγκας, πρόεδρος της σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Δεν έχουν περάσει παρά λίγα 24ωρα από την τραγωδία στην Ανατολική Αττική. Οι πληγές είναι πολλές. Και τα ερωτήματα, που ζητούν απαντήσεις, επίσης.
Τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα; Ποια μέτρα πρόληψης θα μπορούσαν να έχουν ληφθεί; Ποιο έπρεπε να είναι το σχέδιο δράσης; Υπήρχε; Κι αν ναι, υλοποιήθηκε; Είναι βέβαιο ότι οι απαντήσεις δεν μπορούν να δοθούν άμεσα, εν θερμώ.

jeudi 26 juillet 2018

Νομάδας Β' Εκβάτανα

για το μυθιστόρημα 

του Στέφανου Κωνσταντινίδη

Στο τέλος, αυτό συμβαίνει με τους ποιητές που γράφουν πεζά, η ποίηση δεν τους εγκαταλείπει, τους αρέσουν τα παιχνίδια με την ιστορία, τη φιλοσοφία, την αυτογνωσία, αφήνονται ελεύθεροι, γράφουν κι έτσι τους χαιρόμαστε. Ο Μεγαλέξαντρος, η Ρωξάνη η Οφιλία, τα Εκβάτανα και όσα μας ταξιδεύουν, αλλά πάντα επιστρέφουν στην Πενταλιά. Το μέγα δίδαγμα. Από κει που ξεκίνησες, εκεί να επιστρέψεις.
Ο συγγραφέας ξέρει να διαβάζει κάτι παραπάνω από Ιστορία, έλεγχος και κριτική των πηγών, ο επιστήμονας δεν υποχωρεί μπροστά στο μυθιστοριογράφο, που κυκλώνει το θέμα, και περικυκλώνει τους αναγνώστες μέσα στον λαβύρινθο των σκέψεων, γνώσεων και προβληματισμών του, με ωραίες όμως αναφορές, μυθικές και ποιητικές, αφού ο λογοτέχνης μπορεί να πάει πιο πέρα από τον ιστορικό, δεν παύει όμως να είναι ο επαναστάτης, που ταυτόχρονα παλεύει για την ανατροπή δικτατοριών και φιλοσοφεί για τη δομή των λογοτεχνικών έργων.
«Είμαστε όλοι ξεριζωμένοι από κάπου». Μια χαρακτηριστική φράση μεστή περιεχομένου, ανάμεσα στις ιστορίες μελών της οικογένειας αλλά και της γενικότερης προσφυγιάς που επικρατεί σήμερα στον κόσμο μας. Κι έτσι με μια μονοκοντυλιά, φεύγουμε από την Πενταλιά, πάμε στην Αίγυπτο, στην Αθήνα και μάλιστα στο Παρίσι, τον καιρό των μεγάλων ονομάτων όπως του Σαρτρ, του Ντε Γκολ, του υπαρξισμού ως φιλοσοφίας και τρόπου ζωής και τις συζητήσεις για το επαναστατικό πνεύμα των Γάλλων, με θέσεις και αντιθέσεις, λόγο και αντίλογο.

mercredi 25 juillet 2018

Νεκροί...


                                                      Κ.Γρηγοριάδης, ΕΦΣΥΝ, 25/07/2018

lundi 23 juillet 2018

Ελληνική Οικονομία - Πολλαπλασιάζονται οι μικροζυθοποιίες


ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
«Φουσκώνουν» σαν τον αφρό της μπίρας. Αλλά ευτυχώς δεν «κάθονται» τόσο γρήγορα ή τόσο πολύ όπως συμβαίνει με τον αφρό της μπίρας ύστερα από λίγη ώρα. Ο λόγος για τις μικροζυθοποιίες, οι οποίες αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό τα τελευταία χρόνια, καθώς από μόλις έξι το 2009 –εκ των οποίων τρεις δεν υπάρχουν πια– τώρα υπολογίζονται σε περίπου 45.

Περιβάλλον και Τεχνολογία - Η υποδομή του διαδικτύου απειλείται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας


Η κλιματική αλλαγή και η επίδρασή της στα επίπεδα της θάλασσας μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα σε χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, προειδοποιεί νέα μελέτη.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Πολ Μπάρφορντ, από το Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν-Μάντισον, και οι συνεργάτες του, αποκάλυψαν ότι μεγάλο μέρος της υποδομής του Διαδικτύου μπορεί να καλυφθεί από την αυξανόμενη στάθμη των ωκεανών τα επόμενα 15 χρόνια.

dimanche 22 juillet 2018

Μαμά...


                                                    Α.Πετρουλάκης, Η Καθημερινή, 22/07/2018

Κατάσκοποι...


                                                             Γ.Ιωάννου, ΕΦΣΥΝ, 22/07/2018

Πλαστά...



                                                       Κ.Μητρόπουλος, Τα Νέα, Ιούλιος 2018

Η αβεβαιότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής

Στέφανος Κωνσταντινίδης


Η αβεβαιότητα που επικρατεί στην αμερικανική εξωτερική πολιτική ανησυχεί τους συμμάχους των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν φαίνεται να συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται επικεφαλής μιας υπερδύναμης, μιας αυτοκρατορίας και ότι υπάρχει ένα τίμημα για αυτόν τον ρόλο της χώρας του. Η άγνοια των διεθνών προβλημάτων και μια άναρχη θεώρησή τους τον οδηγούν στον απομονωτισμό, κάτι που ασφαλώς δεν συμβιβάζεται με τον ρόλο μιας αυτοκρατορίας. Η εξωτερική πολιτική μιας χώρας δεν καθορίζεται από τους παρορμητισμούς ενός ανθρώπου, αλλά από τη μελέτη των διεθνών δεδομένων και τις γεωπολιτικές ισορροπίες. Ούτε και περιορίζεται από τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα σε βάρος των μακροπρόθεσμων στόχων της. Προπάντων όταν αυτή η χώρα είναι οι ΗΠΑ, μια αυτοκρατορική υπερδύναμη.

vendredi 20 juillet 2018

Κύπρος: 20 του Ιούλη 1974

Και ΄μεις θα επιμένουμε να λέμε την εισβολή εισβολή, την κατοχή κατοχή και την ελευθερία ελευθερία

jeudi 19 juillet 2018

Κύπρος - Παιδεία...


                                                          Πίν, Ο Φιλελεύθερος, Ιούλιος 2018

Ελλάδα - Ο "τελευταίος" μικροναυπηγός




ΒΙΚΥ ΚΑΤΕΧΑΚΗ
Μέσα στο μικρό υπόγειο εργαστήρι του, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το λιμάνι της Αίγινας, ο Χριστόδουλος Καμπουρογιάννης μού δείχνει την τελευταία του δουλειά. Είναι ένα σκάφος μικρής κλίμακας, ακριβές αντίγραφο του καϊκιού της Νεκταρίας, της πιο γνωστής μανάβισσας του νησιού, που πουλάει τα φρούτα της στο λιμάνι. Με τα λεπτεπίλεπτα εργαλεία του, φτιάχνει τη γάστρα, δηλαδή το κάτω μέρος του σκάφους. Το έργο του είναι ακόμη στην αρχή. Θα χρειαστεί να φτιάξει το κατάστρωμα και έπειτα τις δεκάδες λεπτομέρειες πάνω στο σκάφος. Αλλωστε στη μικροναυπηγική, κάθε έργο –όπως εξηγεί– μπορεί να χρειαστεί από 300 έως 500 ώρες εργασίας μέχρι το τελείωμα, αφού όλες οι λεπτομέρειες δουλεύονται αποκλειστικά στο χέρι.

mercredi 18 juillet 2018

Η Χρυσταλλού της Κύπρου, ή, η Κύπρος της Χρυσταλλούς

  Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου

 

 

Η καημένη η Χρυσταλλού

 
Τι είναι αυτό το σύνδρομο, να θες να ανέβεις όσο πιο ψηλά γίνεται κι άμα απειληθείς με πτώση να θυμάσαι την ταπεινή καταγωγή σου και να το παίζεις θύμα κυκλωμάτων και συνωμοσιών; Κυκλωμάτων των οποίων ήθελες να είσαι (και έγινες) πρωτοκλασάτο στέλεχος.
Χύσαμε μαύρο δάκρυ τότε με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου, που άμα στριμώχτηκε μάς είπε πως δεν ήταν παρά ένας ταπεινός, μικρός και άσημος επαρχιώτης δικηγόρος από τη Λεμεσό, που έτυχε να γίνει Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και ενοχλήθηκαν τα τζάκια της Λευκωσίας. Και τώρα κλαίμε ξανά για την καημένη τη Χρυσταλλού που την ζήλεψαν οι μοίρες. Η οποία Χρυσταλλού είναι η ισχυρότερη, ίσως, γυναίκα στην Κύπρο από πλευράς εξουσιών και ένα από τα πιο υψηλά αμειβόμενα άτομα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με μισθό πιο ψηλό κι από αυτόν του Προέδρου. Με τέτοια προσόντα, σε άλλες εποχές, κάθε άλλο παρά ως Χρυσταλλού θα προσδιοριζόταν. Μάλλον Τταλλού με το νάμι θα την αποκαλούσαν, τουλάχιστον οι άλλοι.

lundi 16 juillet 2018

Κύπρος - Πράσινο φώς για τον δρόμο Ορεινής Λεμεσού







Ιάσονας Ιάσονος

Ένα πολύ σημαντικό οδικό έργο υποδομής, με πολλαπλά οφέλη για την επαρχία Λεμεσού, αποτελεί  η κατασκευή του νέου δρόμου, ο οποίος θα ενώνει τη Λεμεσό με τις ορεινές κοινότητες Τροόδους. Το συγκεκριμένο έργο όπως εκτιμάται όχι μόνο θα συμβάλει στην επίλυση του συγκοινωνιακού προβλήματος, αλλά θα συντελέσει καθοριστικά στην αναζωογόνηση των ημιορεινών και ορεινών κοινοτήτων της Λεμεσού.

Κύπρος - Γλωσσάρι...


                                                         Πίν, Ο Φιλελεύθερος, Ιούλιος 2018

dimanche 15 juillet 2018

Η νέα Τουρκία και εμείς


Στέφανος Κωνσταντινίδης













Η εκλογική νίκη του Ερντογάν σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για την Τουρκία. Και ανοίγει μια νέα σελίδα, αυτή του νεο-οθωμανισμού, με υπόβαθρο τον ισλαμισμό. Πολλοί σπεύδουν να ενταφιάσουν τον κεμαλισμό τον οποίο θεωρούν ήδη παρελθόν. Όμως παρά τους συνεχείς «θριάμβους» του Ερντογάν, παρά την εμπέδωση της προσωπικής του εξουσίας, παρά την επιβολή του νεο-οθωμανικού μοντέλου τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική πολιτική  με την ισλαμική διάστασή του, είναι ακόμη νωρίς για να μιλήσουμε για τον τελικό ενταφιασμό του κεμαλισμού. Η εξουσία του Ερντογάν και προπάντων η νίκη του νεο-οθωμανικού ισλαμισμού παραμένει ακόμη ευάλωτη.

samedi 14 juillet 2018

Κύπρος: Καθώς ξημερώνει αύριο η 15η του Ιούλη...

Στέφανος Κωνσταντινίδης
 
15 του Ιούλη 1974

Το πρωί κοιτάξαμε
Από το παράθυρο
Τα άρματα μάχης
Να οργώνουν παράξενα
Με τις ερπύστριες τους
Τους δρόμους
Της Λευκωσίας.
Το γιατί
Το μάθαμε πιο ύστερα.
Γκρέμισαν τα τείχη
Της Λευκωσίας
-όσα απόμειναν
από την πολιορκία του Λαλά Μουσταφά
το 1571-
για να διευκολύνουν
τη δεύτερη άλωση
του 1974

vendredi 13 juillet 2018

Τελικό...


                                                       Κ.Μητρόπουλος, Τα Νέα, Ιούλιος 2018

ΝΑΤΟ...


                                                    Α.Πετρουλάκης, Η Καθημερινή, 13/07/2018

mercredi 11 juillet 2018

Σειρήνες...


                                                            Γ.Ιωάννου, ΕΦΣΥΝ, 08/07/2018

Ελληνική Λογοτεχνία - Επιστροφή στο έργο του Στρατή Τσίρκα


Γιατί επιστρέφουμε ξανά στο έργο του Στρατή Τσίρκα; 

Μισό αιώνα περίπου από την εποχή που πρωτοκυκλοφόρησαν οι «Ακυβέρνητες Πολιτείες», τα γραπτά ενός από τους σημαντικότερους πεζογράφους της μεταπολεμικής γενιάς που γεννήθηκε σαν σήμερα παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ 








ΕΥΗ ΜΑΛΛΙΑΡΟΥ

Το έργο του Τσίρκα, μισό αιώνα και πλέον μετά την εποχή που διαδραματίζεται το μυθιστόρημα των «Ακυβέρνητων Πολιτειών», μιλά με ασυνήθιστη αμεσότητα στον σύγχρονο αναγνώστη και θεατή που βρίσκεται στη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, χωρίς να μπορεί να σταθμίσει με καμία βεβαιότητα τα δεδομένα της ζωής του.      
Ο Αιγυπτιώτης συγγραφέας Γιάννης Χατζηανδρέας, γνωστός στα ελληνικά γράμματα με το όνομα Στρατής Τσίρκας (Κάιρο 1911-Αθήνα 1980), θεωρείται από τους πιο σημαντικούς πεζογράφους της μεταπολεμικής γενιάς.  Μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια (2013-2017) επανακυκλοφόρησαν οι τρεις τόμοι των «Ακυβέρνητων Πολιτειών», τα «Διηγήματα» και η νουβέλα «Νουρεντίν Μπόμπα» από τις εκδόσεις Κέδρος, αναθερμαίνοντας το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού για το πλούσιο πολιτισμικό φορτίο που φέρει η μυθοπλασία του κόσμου της διασποράς στα γραπτά του Τσίρκα. 

dimanche 8 juillet 2018

Κύπρος - Σκάνδαλα...


                                                          Πίν, Ο Φιλελεύθερος,  Ιούλιος 2018

Υγεία - Οι γυναίκες που εργάζονται 45 ώρες ή περισσότερες την εβδομάδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη





Μια μελέτη η οποία διεξήχθη από ερευνητές στο Ινστιτούτο Εργασίας και Υγείας του Τορόντο έδειξε ότι οι γυναίκες που εργάζονται 45 ώρες ή περισσότερες την εβδομάδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Σύμφωνα μάλιστα με τα ευρήματα της μελέτης οι γυναίκες που εργάζονται 30-40 ώρες εβδομαδιαίως δεν είχαν τέτοιο κίνδυνο για διαβήτη, οδηγώντας τους συγγραφείς στην απόφαση να προτείνουν περιορισμό του ωραρίου εργασίας σε αυτές τις ώρες λέγοντας αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της ασθένειας.

Κύπρος: Δευτερογιούνης 2018

Στέφανος Κωνσταντινίδης


  
Είναι απίστευτο τι στραβομάρες μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι, κι επειδή πήραν μια φορά τον κατήφορο, να επιμένουν να κατρακυλήσουν ώς τον πάτο. 
Γιώργος Σεφέρης

Τέτοιες μέρες θυμάται κανείς αυτό που έγραψε ο Γιώργος Σεφέρης, ο ποιητής και διπλωμάτης, σε παρόμοιες περιστάσεις που η τύχη αυτού του τόπου παιζόταν στα ζάρια στη Ζυρίχη. Στις 9 Φεβρουαρίου 1959 έγραφε στη γυναίκα του τη Μαρώ, από το Λονδίνο : «Τ’ απόγευμα είχα νέα από την Ελβετία• το παιδί χειροτερεύει• οι γιατροί της Αθήνας έκαμαν ασυγχώρητες ανοησίες… Εκείνα που σκεφτόμασταν είναι τώρα χειρότερα. Είναι απίστευτο τι στραβομάρες μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι, κι επειδή πήραν μια φορά τον κατήφορο, να επιμένουν να κατρακυλήσουν ώς τον πάτο. Τώρα δεν είναι απίστευτο να φέρουν το παιδί και εδώ (εντός των ημερών). Τους εδώ γιατρούς τους ξέρεις. Ο Θεός να βοηθήσει…» (Μαρώ και Γιώργος Σεφέρης Αλληλογραφία Β’, εκδ. Ίκαρος, σελ. 629-630). Ο Σεφέρης, ο διπλωμάτης και ο ποιητής, περιγράφει προφητικά και ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Κυπριακό.  Μόνο που τις «ασυγχώρητες ανοησίες» τις κάνουν σήμερα στη Λευκωσία. Και πραγματικά η διαπίστωση του διπλωμάτη-ποιητή ισχύει και αυτή την ώρα: «Είναι απίστευτο τι στραβομάρες μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι, κι επειδή πήραν μια φορά τον κατήφορο, να επιμένουν να κατρακυλήσουν ώς τον πάτο». Στην καλύτερη περίπτωση αυτό που θα προκύψει από την πορεία που πήρε σήμερα το Κυπριακό, θα είναι ένα πλαίσιο λύσης, επίσημο ή ανεπίσημο, ΝΑΤΟ-τουρκικών προδιαγραφών.

Η τέχνη και το γυμνό. Μια έκθεση στη Νέα Υόρκη με τους Κλιμτ, Σίλε και Πικάσο


Ερωτικές... εμμονές σε προκλητικά γυμνά

picasso.jpg

Πάμπλο Πικάσο, Three Bathers Reclining by the Shore  
Πάμπλο Πικάσο, Three Bathers Reclining by the Shore | Courtesy of the Metropolitan Museum of Art


Καλοκαίρι... Η διάθεση χαλαρή και ανεβασμένη. Τα σώματα απελευθερώνονται και ο ερωτισμός ηλεκτρίζει την ατμόσφαιρα. Ξεχειλίζει ο αέρας προσμονή για ηδονή και πόθο. Αισθήσεις που ξυπνούν πάθη, καθώς η θερμοκρασία φτάνει «στο κόκκινο».
Ολα φαντάζουν πιο έντονα μέσα στις υγρές νύχτες που τυλίγει η ραστώνη της εποχής, τότε που η ικανοποίηση κάνει μικρές τις διαφορές ανάμεσα στον έρωτα, το σεξ και τον πόθο.
Ολα κινούνται σε υπερθετικό βαθμό, διογκώνονται απροκάλυπτα και οι αισθήσεις επαναστατούν για να ικανοποιηθούν. Εκεί ακριβώς είναι και το σημείο που μπορεί το αντικείμενο του πάθους σου να γίνει εμμονή και η ερωτική ικανοποίηση αυτοσκοπός μέσα από τη ζωή και το έργο σου.
Αισθησιασμός λοιπόν... Γυμνά σώματα, ηδονικά πρόσωπα, ονειρικές ερωτικές απεικονίσεις... Εσωτερική ένταση μέσα σε προκλητικά σχέδια και έργα, που υμνούν τον έρωτα, το σεξ, το ανδρικό και το γυναικείο σώμα.
Ακόμα και σήμερα, που οι εικόνες, τα πρότυπα και το γυμνό δεν λογοκρίνονται και με ταχύτητα διατρέχουν το παγκόσμιο δίκτυο, γυμνά-ερωτικά καλλιτεχνήματα που δημιουργήθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα πραγματικά συγκλονίζουν και σοκάρουν.
Περιπτύξεις, συμπλέγματα, σεξουαλικές απεικονίσεις, ερωτικά βλέμματα και υπονοούμενα, χέρια που με τα ακροδάχτυλα διατρέχουν σημεία σε σώματα που σκιρτούν από ηδονή.

samedi 7 juillet 2018

Κύπρος: Το εκρηκτικό μίγμα διαπλοκής και κουτουρού

Κώστας Βενιζέλος
Πάντα είναι της τελευταίας στιγμής, συζητούν και ξανασυζητούν ζητήματα που έπρεπε να είχαν διευθετήσει προ πολλού. Αυτομαζοχισμός, ερασιτεχνισμός αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και συμφέροντα. Κοντολογίς διαπλοκή. Για τον Συνεργατισμό γίνεται μνημόσυνο χωρίς να τελεστεί κηδεία. Και κρύβονται όλοι τους πίσω από τα λερωμένα του διπλανού για να μην αναλάβουν την παραμικρή ευθύνη. Γνωρίζουν προφανώς πως τα σκουπίδια του διπλανού έχουν την ίδια μυρωδιά με τα δικά τους. Αυτό να μην το ξεχνούν. Γενικά υπάρχει μια κοινή αντίληψη για όλα τα θέματα, η οποία εάν κωδικοποιείτο, θα έφερε το… συνωμοτικό όνομα «κουτουρού». Αυτό ισχύει για τα εσωτερικά ζητήματα αλλά και για το Κυπριακό. Και στα δύο πεδία, οι ίδιοι πρωταγωνιστές. Αυτό, η λογική του κουτουρού δεν μειώνει ποσώς την άλλη παράμετρο, στην οποία δοκιμάζονται κάποιοι από τους πρωταγωνιστές. Αυτή της διαπλοκής. Το μίγμα αυτό, όμως, είναι εκρηκτικό και άκρως επικίνδυνο για τη χώρα.

vendredi 6 juillet 2018

Προσφυγικό...


                                                         Μ.Κουντούρης, ΕΦΣΥΝ, 05/07/2018

Κατήφορο...


                                                       Κ.Γρηγοριάδης, ΕΦΣΥΝ, 06/07/2018

mercredi 4 juillet 2018

Διεθνής Οικονομία - Σκαρφάλωσε ακόμη ο πληθωρισμός στην Τουρκία


Λίγες ημέρες μετά την επανεκλογή του, ο Τούρκος πρόεδρος έρχεται αντιμέτωπος με τις παθογένειες της τουρκικής οικονομίας, με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα να φέρουν τον πληθωρισμό της γείτονος στο 15,39%. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών και εντείνει την πίεση προς την Τράπεζα της Τουρκίας για να αυξήσει τα επιτόκια και να ανακόψει την πτώση της τουρκικής λίρας, κωφεύοντας στις πολιτικές πιέσεις.

Βιβλία - Η Βιβλιοθήκη της Βουλής είναι η πνευματική κιβωτός μας


Η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων Ελλη Δρούλια ξεδιπλώνει το όραμα της Βιβλιοθήκης 174 χρόνια μετά την ίδρυσή της




Λάμπρος Σταυρόπουλος

Σε μια σημαντική καμπή της εξέλιξής της βρίσκεται η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων 174 χρόνια μετά την ίδρυσή της, διευρύνοντας διαρκώς την πνευματική εμβέλειά της σε πολλαπλά επίπεδα: τόσο ως προς την υποστήριξη και τεκμηρίωση του κοινοβουλευτικού έργου και πληροφόρησης όσο και ως προς το «άνοιγμα» στην ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, κυρίως όμως ως προς την κοινωνία μέσω δράσεων εξωστρεφών με διευρυμένο πεδίο απεύθυνσης, ενώ κομβικό ρόλο αναλαμβάνει στο πλαίσιο της διασύνδεσης με άλλες Βιβλιοθήκες.

«Ολες οι Βιβλιοθήκες είναι τόποι δημοκρατίας. Ειδικότερα η Βιβλιοθήκη της Βουλής είναι φύσει και θέσει στο πλευρό της κοινωνίας, είναι κατ' εξοχήν τόπος δημοκρατίας» επισημαίνει με έμφαση η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων Ελλη Δρούλια, η οποία δεν κρύβει το πάθος της και το όραμά της για μια Βιβλιοθήκη με ακόμα μεγαλύτερη απήχηση, ακόμα πιο ανοιχτή στην κοινωνία, χωρίς διακρίσεις και στερεότυπα.

lundi 2 juillet 2018

Περιβάλλον - Τα μπαομπάμπ πεθαίνουν




Eννέα από τα 13 παλαιότερα και μεγαλύτερα δέντρα μπαομπάμπ της Αφρικής έχουν πεθάνει, ολοκληρωτικά ή εν μέρει, την τελευταία δεκαετία.
Αυτά τα δέντρα-μαθουσάλες, ηλικίας μεταξύ 1.100 και 2.500 χρόνων, φαίνεται ότι έπεσαν θύματα των κλιματικών αλλαγών.

Ηθοποιός...



                                                          Η.Μακρής, Η Καθημερινή, 01/07/2018

dimanche 1 juillet 2018

Κύπρος: Ο πικρός Ιούλης

Στέφανος Κωνσταντινίδης
Κάθε Ιούλη οι πικρές μνήμες επανέρχονται. Για κάποιους είναι μια «επετειακή» ανάγκη. Για τους πολλούς είναι η πικρή ανάμνηση όσων έζησαν το 1974. Για τους νεότερους είναι η μνήμη πως μεγάλωσαν σε συνθήκες ημικατοχής. Είναι κι αυτοί που προσπαθούν να αναθεωρήσουν την Ιστoρία, να δικαιολογήσουν άμεσα ή έμμεσα το πραξικόπημα και την εισβολή, φορτώνοντας την ευθύνη στο θύμα. Διότι ασφαλώς τα όποια λάθη της ελληνικής πλευράς δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την εισβολή και, προπάντων, τη συνεχιζόμενη κατοχή. Η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν και παραμένει μια ανεξάρτητη πολιτεία και κανένας διεθνής νόμος δεν μπορεί να δικαιολογήσει την κατοχή των εδαφών της από τον εισβολέα. Γνωρίζουν οι νεοφιλελεύθεροι αναθεωρητές πως με τις πικρές εμπειρίες του παρελθόντος, με όλη την πείρα που συσσωρεύτηκε, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να συμβιώσουν χωρίς κανένα πρόβλημα στο πλαίσιο μάλιστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μάλιστα τραγικό να ακούονται γενναίες φωνές από τους Τουρκοκυπρίους που μιλούν για κατοχή και να υπάρχουν Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες που άμεσα ή έμμεσα να τη δικαιολογούν. Ως πρόσφατα, μάλιστα, και θαυμαστές του Ερντογάν!