ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 27 septembre 2013

Υγεία και διατροφή - Φραγκόσυκα η αλλιώς παπουτσόσυκα

 

Εδώδιμα, τονωτικά και πολλαπλώς χρήσιμα



«Η φραγκοσυκιά είναι κάκτος, παχύφυτος, πολυετής, δενδρόμορφος, πυκνόμορφος, αειθαλής, με βλαστό όρθιο. Στην Ελλάδα απαντά ημιαυτοφυής και πολλές φορές αυτοφυής. 


Με μεξικανική καταγωγή, ταπεινό και εύγευστο φρούτο. Παρήγορο προϊόν για την ελληνική ύπαιθρο


Με μεξικανική καταγωγή, ταπεινό και εύγευστο φρούτο. Παρήγορο προϊόν για την ελληνική ύπαιθρο Ευδοκιμεί σε θερμούς και ηλιόλουστους τόπους, χωρίς ιδιαίτερη προτίμηση στο έδαφος, αρκεί αυτό να μην είναι υγρό ή να στραγγίζεται καλώς, ήτοι σε βραχώδεις, πετρώδεις, αμμώδεις ή ξηρές τοποθεσίες, σε αβαθή εδάφη ή μετρίου βάθους, φτωχά σε οργανική ύλη, οξέα ή ελαφρώς αλκαλικά, σε βουνοπλαγιές και όπου άλλη καλλιέργεια είναι δύσκολη έως αδύνατη».


Μας μιλά ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μιχάλης Στρατουδάκης, δείτε το www.fragosika.gr

- Δεύτερη έκδοση για τα «Φραγκόσυκά» σας;
«Ναι, για ένα περιφρονημένο και σχεδόν άγνωστο φυτό. Τα οφέλη στον οικονομικό τομέα, τόσο από την πρωτογενή όσον και από τη δευτερογενή εκμετάλλευση, είναι τεράστια γιατί έχει πολλαπλές προσφορές, που, δυστυχώς, δεν γνωρίζει ο Ελληνας».
- Η χρησιμότητά τους;
«Οι καρποί είναι ένα εδεσματικό και γευστικό φρούτο που σήμερα, δυστυχώς, εισάγεται από πολλά κράτη, ενώ έπρεπε και τα δικά μας να καταναλώναμε και τις εισαγωγές να αποφεύγαμε. Από τους καρπούς μπορούμε να παράγουμε μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, οινόπνευμα ή ρακή, τροφές, φαγητά και αναψυκτικά».
- Και τα φύλλα;
«Αυτά είναι ακένωτος πηγή θρεπτικών ζωοτροφών και έπρεπε ήδη να τα είχαμε εκμεταλλευτεί από πολύ καιρό. Θα συντελέσει μεγάλως στην οικονομία των αγροτών. Επίσης είναι και θαυμάσια τροφή για τον άνθρωπο. Στο βιβλίο μου έχω ειδικό κεφάλαιο με 70 μαγειρικές συνταγές. Λίαν ελπιδοφόρος είναι και η παραγωγή από τα κλαδώδια βιοαερίου, φθηνού και καθαρού, το οποίο ευρίσκεται στα πρώτα βήματα».
- Με θεραπευτικές ιδιότητες;
«Πάρα πολλές και ουσιώδεις. Κατ' αρχάς προλαμβάνει δεκάδες ασθένειες, κάτι το ιδιαζόντως σημαντικό. Από θεραπευτικής πλευράς πανεπιστημιακές έρευνες επί εικοσιπενταετία απέδειξαν ότι θεραπεύει το διαβήτη τύπου ΙΙ, τη χοληστερίνη και το εξόχως σημαντικό για τις ημέρες μας: ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι καρδιοτονωτικό, διουρητικό, άκρως χωνευτικό, καθαρτικό των εντέρων και των νεφρών, ξεμεθά αυτόν που ήπιε αρκετό ελληνικό κρασί, δρα κατά της εξοιδήσεως του προστάτη και δεκάδων άλλων ασθενειών, που στη λαϊκή θεραπευτική του Μεξικού ανέρχονται στις ενενήντα».
- Το φυτό του μέλλοντος;
«Βεβαίως, θα επιζήσει των δυσμενών κλιματικών αλλαγών που επέρχονται. Επιπροσθέτως είναι αντιδιαβρωτικό, αντιπλημμυρικό, ανάχωμα στα επικλινή εδάφη, εστία πρασίνου και για τα φαλακρά όρη και προ πάντων αντιπυρικό. Καμία δικαιολογία δεν υπάρχει από κρατικής πλευράς, ένεκεν του ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα σε ευρύτατη κλίμακα κατά του πυρίνου ολέθρου».
- Ως κτηνοτροφή;
«Στον τομέα των ζωοτροφών η φραγκοσυκιά είναι από τα πλέον προτιμώμενα φυτά λόγω του νερού που περιέχει αλλά και λόγω των πολλών θρεπτικών συστατικών. Αρκεί να σημειωθεί ότι στην Αμερική είναι η βασική τροφή των γαλακτοφόρων αγελάδων, αφού τα συστατικά των φύλλων είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνες, νερό, υδατάνθρακες και σε μεταλλικά στοιχεία, όπως σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Επίσης σε ανάμιξη με βαμβακόπιτα παράγεται μια σπουδαία τροφή».
- Στους συμπατριώτες σας στην Αμοργό τι συνιστάτε;
«Οχι μόνο σε αυτούς, σε όλους τους Ελληνες προτείνω να χρησιμοποιούν και να επιδιώκουν επιμόνως τους καρπούς, γιατί όσον περισσότερους χρησιμοποιούν τόσο καλύτερα οπλίζουν τον οργανισμό και τον καθιστούν ανθεκτικό έναντι των ασθενειών. Σους κρατικούς ιθύνοντες να το στηρίξουν εμπράκτως και επιμόνως».




Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δημοσιεύτηκε στις 25/09/2013

2 commentaires:

  1. Πότε δεν παράγει μια φραγκοσυκιά

    RépondreSupprimer
  2. Η φραγκοσικιά χωρίς αγκάθια ο καρπός της έχει τίς ιδιες βιταμίνες με την συνηθισμένη φραγκοσικιά ?

    RépondreSupprimer