ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 19 février 2013

Οι Κύπριοι ψήφισαν… μνημόνιο και σχέδιο Ανάν

Κύπριοι …, Ανάν,kyprioi …, anan

Του Γιώργου Δελαστίκ


Πεντακάθαρο ήταν το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο και προδικάζει την τελική έκβαση στον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής. Νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εκλεγεί ο δεξιός Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος προχτές πήρε το 45,46% των ψήφων.
Αντίπαλός του θα είναι ο επίτηδες ορισθείς από το ΑΚΕΛ
για να ηττηθεί σίγουρα (!) Σταύρος Μαλάς. Ο… «ευρείας απήχησης» Μαλάς πήρε μόλις 26,91%, μη κατορθώνοντας να συσπειρώσει ούτε καν τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, το οποίο στις βουλευτικές εκλογές είχε πάρει 32%. Ο Στ. Μαλάς μόλις και μετά βίας πέτυχε να ξεπεράσει τον τρίτο υποψήφιο Γιώργο Λιλλήκα, ο οποίος αν και υποστηριζόταν επισήμως μόνο από την ΕΔΕΚ που δεν έχει ούτε καν το 10% των ψήφων, κέρδισε το 24,93% των ψήφων. Υστέρησε έτσι μόνο 2 εκατοστιαίες μονάδες από τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ, ενώ η διαφορά ΑΚΕΛ – ΕΔΕΚ είναι πάνω από… 20 εκατοστιαίες μονάδες! Αυτά όμως ελάχιστη σημασία έχουν. Εντελώς δευτερεύουσα και παροδική.Η πολιτική ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι όσο και αν η νίκη του Ν. Αναστασιάδη ήταν απολύτως αναμενόμενη, πρόκειται για εξέλιξη που από τη στιγμή που θα επιβεβαιωθεί στις κάλπες την Κυριακή, θα βάλει πολύ βαριά τη σφραγίδα της στην πορεία της Κύπρου από εδώ και πέρα.
Οσο και αν ακούγεται βαρύγδουπο, η εκλογή Αναστασιάδη θα αλλάξει εντελώς το σκηνικό και το πλαίσιο των πολιτικών εξελίξεων μέσα στην Κύπρο, ενώ θα τινάξει πιθανότατα στον αέρα και τις παραδοσιακά στενές σχέσεις της Λευκωσίας με τη Μόσχα. Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι άνθρωπος με θέσεις πασίγνωστες στην Κύπρο. Δεν τις έχει κρύψει ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει ότι υφάρπαξε την ψήφο των πολιτών κρύβοντας τα όσα σκέπτεται. Δικαιούται να διακηρύττει ότι η ψήφος στο πρόσωπό του είναι ψήφος στις απόψεις και στις θέσεις του.
Ο Ν. Αναστασιάδης υποστήριξε με πάθος το σχέδιο Ανάν και προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις να πείσει τους Κυπρίους να το αποδεχθούν, ασχέτως του ότι αυτοί το απέρριψαν με πλειοψηφία… τριών τετάρτων (!) ως απαράδεκτα ευνοϊκό για την Τουρκία. Ο πιθανότατος πρόεδρος της Κύπρου τάσσεται επίσης αναφανδόν υπέρ της αποδοχής οποιουδήποτε όρου απαιτήσουν οι Γερμανοί για την επιβολή καθεστώτος Μνημονίου στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης της εκποίησης όλης της δημόσιας περιουσίας και των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Με άλλα λόγια, υπερψηφίζοντας τον Ν. Αναστασιάδη οι Κύπριοι γνωρίζουν άριστα ότι ψηφίζουν υπέρ της υπαγωγής της χώρας τους σε καθεστώς μνημονιακής υποτέλειας, αλλά και υπέρ της εφαρμογής κάποιας νέας εκδοχής του σχεδίου Ανάν, αν το απαιτήσουν οι Αμερικανοί ή οι Ευρωπαίοι.
Αυτά όμως συνιστούν εντελώς νέα κατάσταση στο εσωτερικό και νέες συμμαχίες στο εξωτερικό, αλλά και σοβαρές ανακατατάξεις σχετικά με το Κυπριακό μέσα στην ίδια την Ελλάδα. Αν οι Κύπριοι π.χ. θελήσουν, αποδεχόμενοι κάποια λύση τύπου Ανάν στο Κυπριακό, να γίνουν έμμεσο εξάρτημα της Τουρκίας, προφανώς και δεν μπορούν να περιμένουν από την Ελλάδα βοήθεια, αν σε κάποια υστερότερη φάση διαπιστώσουν τι έγκλημα έχουν διαπράξει εναντίον του ίδιου τους του εαυτού. Τους νέους τους φίλους η Κύπρος θα πρέπει να τους βρει στο στρατόπεδο των φιλοτουρκικών ή ενδοτικών δυνάμεων. Οι Κύπριοι γνωρίζουν επίσης ότι το Μνημόνιο στην Κύπρο θα έχει πρώτο στόχο τη διάλυση του υπερμεγέθους τραπεζικού συστήματος του νησιού, ώστε οι καταθέσεις των Ρώσων και άλλων ολιγαρχών και γκάνγκστερ από τις χώρες του πρώην «υπαρκτού σοσιαλισμού» να φύγουν από την Κύπρο και να κατευθυνθούν στην Αγγλία, στη Γαλλία, στο Λουξεμβούργο ή στην Ελβετία.
Μήνες τώρα οι Γερμανοί διαφημίζουν ότι η επιβολή Μνημονίου στην Κύπρο θα σημάνει πριν από όλα… κατάσχεση των καταθέσεων των Ρώσων και όλων των καταθετών που δεν είναι υπήκοοι κράτους της ΕΕ! Αλλά και για τους πολίτες της ΕΕ, κατάσχεση όποιου ποσού ξεπερνά τις 100.000 ευρώ! Πρέπει να είναι τρελός κάποιος ξένος πλούσιος για να αφήνει τα λεφτά του σε κυπριακή τράπεζα υπό το κράτος τέτοιας απειλής, ότι θα του τα κατασχέσουν! Αν όμως φύγουν οι καταθέσεις από τις κυπριακές τράπεζες, τότε η κυπριακή οικονομία καταρρέει αμέσως. Το εννοούμε κυριολεκτικά και το αποδεικνύουν οι αριθμοί: ενώ το ΑΕΠ της Κύπρου ανέρχεται σε περίπου 18 δισεκατομμύρια ευρώ, οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες ανέρχονται σε περίπου… 70 δισ. ευρώ!!! Τέσσερις φορές το ΑΕΠ είναι οι καταθέσεις! Τι άλλο να πούμε; Οψόμεθα, λοιπόν…

Πηγή: ΕΘΝΟΣ,  19/02/2013

7 commentaires:

 1. Στο τελος θα τρελαθουμε τελιως ειχα την εντυποση οτι οι Κυπριοι ειχαν πολυ μεγαλητερη πολιτικη εμπειρια απο αυτο που βλεπουμε τελευταια !

  RépondreSupprimer
 2. Chercher la ..EUROfemme !
  Η Παθητικοποίηση των πολιτών και η συμπεριφορά τους ως ιδιωτών (idiots) οφείλεται στην παράνοια των πςεισσότερων αντιμνημονιακών να υποστηρίζουν το εργαλείο του Μνημονίου, δηλαδή το ευρό.
  Το κάθε νόμισμα είναι εργαλείο οικονομικής πολιτικής αυτών που το εκδίδουν και το ελέγχουν. Έτσι με το ευρό εξυπηρετούνται οικονομικές επιδιώξεις των εκδοτών του η δε διαθεσιμότητα του μποεί ανά πάσα στιγμή να εκβιάσει την κυβέρνηση που δεν ελέγχει την διαθεσιμότητα του.
  Έτσι ο Ελληνικός Λαός, επειδή του έχει υποβληθεί από τα ΜΜΕ και η φοβεία της αποχώρησης από το ευρό, διαισθάνεται την αντίφαση και ύποσυνείδητα θεωρεί τους αντιμνημονιακούς ότι “δεν έχουν πρόταση”.
  Πράγματι Αντιμνημόνιο και Ευρό δεν συμβιβάζονται και ο συνδιασμός τους μοιάζει περισσότερο με λαικισμό παρά με ρεαλιστική πολιτική πρόταση.

  RépondreSupprimer
 3. Όλα αυτά δεν θα συνέβαιναν εάν η αριστερή κυβέρνηση δεν ήταν τόσο "ερασιτεχνική" κατά τη διάρκεια της πενταετίας της. Επέδειξε απειρία και έγιναν λάθη (βλ. φονική έκρηξη ηλεκτροπαραγωγικου σταθμού Μαρί) στα οποία λάθη δεν αναλήφθηκε καμία θεσμική ευθύνη. Ο λαός αυτόματα έδειξε με τη ψήφο του άρνηση στην αριστερά για δεύτερη θητεία. Υοσεινήδητα γνωρίζουν ότι οι μέρες που θα έρθουν θα είναι δύσκολες λόγω μνημονίου, αλλά πιστεύουν ότι με τον Αναστασιάδη δεν θα είναι χειρότερα. Μόνο που ο Αναστασιάδης δεν λέει όλη την αλήθεια και αποκρύβει πράγματα, με τα οποία θα έρθει ο κυπριακός λαός αντιμέτωπος σε σύντομο χρονικό διάστημα.

  RépondreSupprimer
 4. εντάξει κύριε Δελαστικ την Κυριακή εγώ δε θα πάω να ψηφίσω τον Κύριο Μαλά αφού θα βγει ο Αναστασιάδης πρόεδρος κλπ...με τις υγείες μας λοιπόν

  RépondreSupprimer
 5. Γιάννης Λασκαράκης20 février 2013 à 06:39

  Δέσμιος των εθνικολαϊκιστικών και ξενοφοβικών του απόψεων, ο κ. Δελαστίκ αδυνατεί να αντιληφθεί οτι εάν είχει εγκριθεί το σχέδιο Ανάν , σήμερα η Κύπρος θα ήταν ενωμένη καιμε τις θέσεις της ελληνοκυπρικής πλευράς δικαιωμένες στο θέμα του εδαφικού, των δυνάμεων κατοχής , των εποίκων και των περιουσιών των προσφύγων. Κυρίως όμως θα είχε εμπεδωθεί το κλιμα της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων με κοινά κόμματα , χωρίς εθνοτικούς διαχωρισμούς. Ήταν ένα σχέδιο που είχε την έγκριση του ΟΗΕ, που πάντα επικαλούμασταν , της ΕΕ, πού δέχθηκε με αυτόν τον όρο να δεχθεί τη διαιρημένη Κύπρο ως μέλος της και όλης της ελληνικής πολιτικης ηγεσίας, μηδέ του άβουλου κ. Καραμανλή εξαιρουμένου. Εξαίρεση αποτελούσαν τα ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα. Συμφωνούσε επίσης και ο Πρόεδρος Κληρίδης. Δυστυχώς η Κύπρος έχασε την τελευταία αυτή ευκαιρία χάρις στα κροκοδείλια δάκρυα του "τουρκοφάγου" φίλο του Μιλόσεβιτς, Παπαδόπουλου και στην ατολμία του Χριστόφια (να πούμε όχι για να στιμενταρουμε το ναι...). Εύγε στον κ. Αναστασιάδη που αγνόησε τις χυδαιότητες εναντίον του και στήριξε το Ναι. Μακάρι να περισώσει ο,τι μπορεί, σαν πρόεδρος. Η εκλογή του βέβαια είναι και δικαίωση και ας το αρνείται ο κ. Δελαστίκ

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. Δηλαδή ο Γλέζος, ο Θεοδωράκης, ο Λυσσαρίδης, ο Αλαβάνος, η Παπαρήγα και το ΚΚΕ που εναντιώθηκαν στο σχέδιο Ανάν, ήταν για σένα "ακροδεξιοί" ενώ όλο το νεοφιλελεύθερο συνάφι που το στήριζε,ο Σημίτης, ο Γιωργάκης και ο ακροδεξιός Αναστασιάδης (με περγαμηνές από την ΕΟΚΑ Β') ήταν προοδευτικοί; Έλεος !

   Supprimer
 6. τι σου κανουν ενα δυο ποτηρακια?ε,γιανακη?ή μαλλον τα ληγμενα που παιρνεις?αν εισαι τουρκος,σε βολευει το αυναννιστικο σχεδιο,οποταν,αϊστο διαολο,γενιτσαρε...........

  RépondreSupprimer