Σε όλες και όλους Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.
(Ψηφιδωτά από την ιστορική Μονή του Οσίου Λουκά)
(Ψηφιδωτά από την ιστορική Μονή του Οσίου Λουκά)
Εκθεση
Ηγυάλινη σφαίρα που θα μας δώσει τη δυνατότητα να γίνουμε... μέντιουμ και να προβλέψουμε τις εξελίξεις που μας περιμένουν δεν έχει εφευρεθεί ακόμη - και δεν θα εφευρεθεί ποτέ. Ούτε η μηχανή του χρόνου, που θα μας έδινε τη δυνατότητα να «πετάξουμε» 20 χρόνια μπροστά και να δούμε πώς θα είναι ο κόσμος μας το 2040. Γι' αυτό και το National Intelligence Council, που από το 1979 αποτελεί τη «δεξαμενή σκέψης» των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, δεν επιχειρεί να κάνει προβλέψεις.
Δεν διστάζει να διατυπώσει ωστόσο - στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Μάρτιο και είναι η έβδομη κατά σειρά μετά το 1997 - μια σειρά από σενάρια με βάση τις τάσεις που επικρατούν σήμερα διεθνώς. Αποδεχόμενο, ταυτόχρονα, την πιθανότητα να συμβεί κάτι που θα ανατρέψει τα πάντα και θα κάνει τους ειδικούς να... σκίσουν τα χαρτιά τους. «Ο κόσμος των πληροφοριών δεν διεκδικεί το αλάθητο για τις προφητείες του. Κυρίως, εμμένει στο γεγονός ότι οι απαντήσεις που δίνει είναι αποτέλεσμα των πιο βαθιών, αντικειμενικών και προσεκτικών εκτιμήσεων», όπως σημειώνει ο Σέρμαν Κεντ, ιδρυτής του αρμόδιου γραφείου.
Τον Ιανουάριο, το αμερικανικό περιοδικό The Land Report, που κάθε χρόνο εκδίδει τη λίστα με τους 100 μεγαλύτερους γαιοκτήμονες στις ΗΠΑ, αποκάλυψε ότι ο Bill Gates και η σύζυγός του Melinda έχουν ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ιδιωτικής καλλιεργήσιμης γης στη χώρα, αξίας άνω των 690 εκατ. δολαρίων.
Σύμφωνα με το The Land Report, ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στις ΗΠΑ είναι ο πρόεδρος της Liberty Media, John Malone, και ακολουθεί ο ιδρυτής του CNN, Ted Turner. Ο Jeff Bezos της Amazon βρίσκεται στην 25η θέση, ενώ ο Bill Gates είναι στην 49η θέση και ανεβαίνει.
1. Στον πρώτο ευρωπαϊκό προορισμό του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τόνι Μπλίνκεν επισκέφθηκε το ΝΑΤΟ. Υπενθύμισε την απόλυτη αξία της Συμμαχίας ως θεμελιώδους πυλώνα των διατλαντικών σχέσεων. Ευπρόσδεκτη ήταν η διαβεβαίωσή του ότι η υπερδύναμη υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν προτάσσει την πειθώ και τη διαβούλευση με τους Ευρωπαίους συμμάχους της στα ζητήματα που αποτελούν τα αίτια και πιθανώς την αφορμή της νέας παγκόσμιας σύγκρουσης. Αφησε κατά μέρος συγκεκριμένες εκφάνσεις της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ. Κυρίως την πίεση και τη δημόσια διαπόμπευση συμμάχων.
Επίθεση στον Κώστα Σημίτη για το άρθρο με το οποίο ο πρώην πρωθυπουργός επέκρινε τον διάδοχό του στην πρωθυπουργία για τους χειρισμούς του στα ελληνοτουρκικά, και συγκεκριμένα την εγκατάλειψη της στρατηγικής της συμφωνίας του Ελσίνκι εξαπέλυσε ο Κώστας Καραμανλής, μία εβδομάδα μετά τη δημοσίευση του άρθρου του κ. Σημίτη στα «ΝΕΑ».
«Είναι πράγματι αληθές ότι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Σημίτη και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του. Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν την θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο», τονίζει ο Κ. Καραμανλής.
Ο πρώην πρωθυπουργός καταλογίζει εμμονή στον Κ. Σημίτη που συνεχίζει να γράφει για τη λεγόμενη επιτυχία του Ελσίνκι και διερωτάται κατά πόσο αυτές οι δημόσιες τοποθετήσεις διευκολύνουν τον χειρισμό κρίσιμων εθνικών θεμάτων. Σημειώνει επίσης ότι στο άρθρο του κ. Σημίτη γίνεται αναφορά σε συνάντηση «που δεν έγινε ποτέ με αυτήν τη σύνθεση και με αυτό το περιεχόμενο».
Μια χούφτα παλιών νομισμάτων που ανακαλύφθηκαν σε έναν οπωρώνα με φρούτα στο Ρόουντ Άιλαντ και σε άλλες «γωνίες» της Νέας Αγγλίας στις ΗΠΑ μπορεί να βοηθήσουν στην εξιχνίαση ενός από τα μεγαλύτερα ανεπίλυτα μυστήρια του κόσμου.
Ο κακός σε αυτήν την ιστορία: ένας δολοφόνος Άγγλος πειρατής που κατέστη ο πιο καταζητούμενος εγκληματίας στον κόσμο μετά τη λεηλασία ενός πλοίου που μετέφερε μουσουλμάνους προσκυνητές στην Ινδία από τη Μέκκα, και ο οποίος στη συνέχεια κατάφερε να αποφύγει τη σύλληψη εμφανιζόμενος ως έμπορος σκλάβων.
«Είναι μια νέα ιστορία ενός σχεδόν τέλειου εγκλήματος», δήλωσε ο Jim Bailey, ένας ερασιτέχνης ιστορικός και ανιχνευτής μετάλλων που βρήκε το πρώτο άθικτο αραβικό νόμισμα του 17ου αιώνα σε ένα λιβάδι στο Μίντλταουν.
Αυτά τα «αρχαία ψιλά» – μεταξύ των παλαιότερων που βρέθηκαν ποτέ στη Βόρεια Αμερική – θα μπορούσαν να εξηγήσουν πώς ο πειρατής Henry Every εξαφανίστηκε από προσώπου γης.
Στις 7 Σεπτεμβρίου του 1695, το πειρατικό πλοίο «Fancy», υπό την ηγεσία του Every, έστησε ενέδρα και κατέλαβε το Ganj-i-Sawai, ένα βασιλικό πλοίο που ανήκε στον Ινδό αυτοκράτορα Aurangzeb, έναν από τους ισχυρότερους άνδρες στον κόσμο. Στο πλοίο δεν επέβαιναν μόνο οι προσκυνητές, αλλά και χρυσός και ασήμι αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.