Κι εμείς «παλεύουμε» ξανά για τη δόση μας...
Προφανώς και δεν αρκεί ο Λουκάς Παπαδήμος στο αξίωμα του πρωθυπουργού. Για να είμαστε ακριβείς, η Ελλάδα ξέφυγε προσωρινά από τον κίνδυνο μιας επαχθούς στάσης πληρωμών, αλλά η σωτηρία -η διάσωση της ελληνικής οικονομίας- παραμένει εκκρεμής και εξαρτώμενη πλήρως από τους δανειστές μας. Το ραντεβού του μαρτυρίου της 6ης δόσης του περυσινού Μνημονίου τελειώνει μεν, όμως με βαρύ τίμημα: την ταπείνωση της χώρας παρά τον νέο μας πρωθυπουργό, τον οποίο όντως εκτιμούν...
Πάντως, όσον αφορά τη μεγάλη ρύθμιση του ελληνικού χρέους που προετοιμάζεται, ώστε να διασωθούν με τις λιγότερες δυνατές ζημίες οι γαλλογερμανικές τράπεζες και οι λοιποί επενδυτές που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, μην πιστεύετε αυτούς που την εκθειάζουν. Διότι αν αρκούσε να φτιαχτεί μια κυβέρνηση συνεργασίας για να λυθούν ως διά μαγείας όλα τα σοβαρά προβλήματα χρεοκοπίας αυτού του τόπου, θα ήταν εγκληματίες όσοι δεν την είχαν φτιάξει εδώ και καιρό. Αλλά η συνεργασία δεν είναι η λύση. Είναι η μέθοδος. Και μια μέθοδος, από μόνη της, δεν αρκεί για να μας οδηγήσει στην επιβίωση της χώρας. Κρίσιμα ερωτήματα δεν επιδέχονται εύκολη απάντηση. Δηλαδή...τι ακριβώς θα κάνει αυτή η κυβέρνηση; Θα περιοριστεί στη διαπραγμάτευση όσων συμφωνήθηκαν στις 26 Οκτωβρίου ή θα ασκήσει κανονική διακυβέρνηση; Διότι η κυβέρνηση της χώρας δεν κάνει μόνο διαπραγματεύσεις με δανειστές, αλλά προωθεί μέτρα, παίρνει αποφάσεις, υλοποιεί προηγούμενες δεσμεύσεις.
Χθες ο κ. Παπαδήμος, στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και θα εφαρμόσει όλα τα μέτρα, προκειμένου η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, και οι δύο τόνισαν την ανάγκη της πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα προκειμένου να υλοποιηθεί το δύσκολο έργο της κυβέρνησης. Ευτυχώς...
Ο κ. Μπαρόζο επισήμανε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει «εξαιρετικές» δυσκολίες που δεν επιτρέπουν «πολιτικά παιχνίδια»(!) από τους αρχηγούς των κομμάτων. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι σκοπός του είναι να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Εντάξει...
«Από την πλευρά τους η Ε.Ε. και το ΔΝΤ προκειμένου να προσφέρουν την υποστήριξή τους θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι αυτή είναι μία βιώσιμη προσπάθεια, και όχι κάτι εφήμερο» δήλωσε ο κ. Μπαρόζο και συμπλήρωσε: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να επικεντρωθούμε στην εφαρμογή - καθώς χρειαζόμαστε λιγότερο πολιτική και περισσότερο δέσμευση. Δεν είναι απλά ένα κατοστάρι στο τρέξιμο, είναι μαραθώνιος». Ωραία λόγια.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, για τη δέσμευση που απαιτούν οι ευρωπαϊκές αρχές από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων έναντι των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, ο κ. Παπαδήμος απάντησε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει τις έγγραφες εγγυήσεις, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες των κομμάτων μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης τιμούν την κυβέρνηση και τις μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις τους. Τελικώς, πλήρως αναξιόπιστη αυτή η χώρα.
Πάντως, είμαστε σε επαφή με τους ιδιώτες επενδυτές και την τρόικα τις επόμενες εβδομάδες για να εφαρμόσουμε τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου», είπε ο πρωθυπουργός. Σήμερα, ο κ. Παπαδήμος θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.
Ομως, τίποτε δεν ειπώθηκε για την 6η δόση!
Αλλά τηλεφωνικές συνομιλίες για την εκταμίευση της 6ης δόσης είχε με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Φρανσουά Μπαρουάν αντίστοιχα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος της ωραίας αυτής 47μελούς κυβέρνησης.
Εν τω μεταξύ, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας «ανέλαβαν δράση» στην ελληνική οικονομία, μετά την αναχώρηση από την Αθήνα των επικεφαλής των ελεγκτών. Τα εν λόγω κλιμάκια «εγκαταστάθηκαν» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου εξετάζουν τόσο τις αποκλίσεις στον τρέχοντα προϋπολογισμό όσο και την εξειδίκευση των μέτρων του προϋπολογισμού 2012.
Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται, εκτός απροόπτου, να επιστρέψουν στην Ελλάδα εντός του Δεκεμβρίου, με τον έλεγχό τους στην ελληνική οικονομία να έχει διττό στόχο: Την αξιολόγηση της προόδου εφαρμογής του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου σχεδίου δράσης, όπως αυτή θα αποτυπώνεται στις εκθέσεις που θα παραδώσουν τα τεχνικά κλιμάκια, καθώς και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση, ύψους 130 δισ. ευρώ. Εάν οι διαδικασίες προχωρήσουν εγκαίρως, τότε η χώρα θα λάβει από τον νέο μηχανισμό την 1η δόση, 80 δισ. ευρώ, μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο. Ολα αυτά.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire