Αλλαγή σελίδας στην Κύπρο, καθώς έπειτα από δέκα χρόνια επιστρέφει στην εξουσία ο ΔΗΣΥ με την άνετη επικράτηση στον χθεσινό β' γύρο των εκλογών του Νίκου Αναστασιάδη, που θα είναι ο έβδομος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Νίκος Αναστασιάδης εξελέγη τελικά με ποσοστό 57,48% έναντι 42,52% του υποψηφίου του ΑΚΕΛ Σταύρου Μαλά, ο οποίος έσπευσε νωρίς χθες το απόγευμα να αποδεχτεί την ήττα του και να συγχαρεί τον Ν. Αναστασιάδη.
Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον νέο Κύπριο Πρόεδρο και τον συνεχάρη για την εκλογή του, ενώ συγχαρητήρια μηνύματα έφτασαν και από τον πρόεδρο της ΕΕ και της Κομισιόν.
«Ισχυρή εντολή για αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και έξοδο της πατρίδας από τον φαύλο κύκλο της κρίσης» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο Τάσος Μητρόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος επανέλαβε ότι στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Η θητεία του κ. Αναστασιάδη ξεκινά με τους χειρότερους οιωνούς, καθώς η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει την Κύπρο στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και έτσι άμεσα πρέπει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την επίτευξη συμφωνίας και τη σύναψη του Μνημονίου, ώστε να αρχίσει να υλοποιείται η δανειακή σύμβαση των σχεδόν 17,5 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά θα πρέπει να ξεκινήσουν τη στιγμή που διεθνείς μεσολαβητές φλερτάρουν με την ιδέα διασύνδεσης της οικονομικής κρίσης και της εξάρτησης της Κύπρου από τους δανειστές με μια τελική προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, η οποία πολλοί διεθνείς παράγοντες θεωρούν ότι θα εξυπηρετηθεί από την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση επέλεξε να παραδώσει στον νέο πρόεδρο την «καυτή πατάτα» του Μνημονίου, χρονοτριβώντας τις διαπραγματεύσεις που είχαν ξεκινήσει πριν από οκτώ μήνες.
Στο διάστημα αυτό επιδεινώθηκαν οι οικονομικοί δείκτες και εκδηλώθηκαν από όλες τις πλευρές και κυρίως τους Γερμανούς οι προσπάθειες υπονόμευσης της Κύπρου, με την ανακίνηση των κατηγοριών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Ο Ν. Αναστασιάδης πάντως ξεκινά την προσπάθεια αυτή με μοναδικό εφόδιο, εκτός της ισχυρής στήριξης από τους Κύπριους πολίτες, την πολιτική στήριξη που του προσέφερε ακόμη και την προεκλογική περίοδο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκ. Μέρκελ, η οποία μάλιστα επισκέφθηκε το νησί στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΕΛΚ.
Αυτή η πολιτική σχέση όμως δεν πρόκειται να απαλλάξει τον κ. Αναστασιάδη από την υποχρέωση λήψης δύσκολων αποφάσεων, καθώς για να εξασφαλισθεί η υποστήριξη του γερμανικού κοινοβουλίου στο πακέτο διάσωσης έχουν φορτωθεί διάφορες «ιδέες» και προϋποθέσεις, όπως το «κούρεμα» και των ιδιωτικών καταθέσεων, η συμμετοχή και των Ρώσων επενδυτών στο πακέτο διάσωσης, η αύξηση του χαμηλού σήμερα εταιρικού φόρου, η χρήση του ταμείου υδρογονανθράκων ως εγγύηση για την βιωσιμότητα του χρέους κ.ά., που προοιωνίζονται επώδυνες διαπραγματεύσεις. Στο πλευρό του, είτε ως επικεφαλής Επιτροπής Σοφών για την οικονομία είτε ακόμη και ως υπουργός Οικονομικών, ενδέχεται να βρεθεί ο Κύπριος νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης.
ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ Ο ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ, ΑΛ. ΝΤΑΟΥΝΕΡ
Επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό
Το αμέσως πρόσεχες διάστημα ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ αναμένεται να δώσει το σύνθημα για επανεκκίνηση της διαδικασίας των συνομιλιών, θέλοντας να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ της παρουσίας στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία ενός πολιτικού κατεξοχήν υποστηρικτή της λύσης του Κυπριακού. Αν και η παρουσία στην άλλη πλευρά του σκληροπυρηνικού τουρκοκύπριου Ν. Ερογλου, εκτιμάται ότι στην παρούσα φάση η επανεκκίνηση της διαδικασίας και η επιτυχής κατάληξή της είναι συμβατή με τα συμφέροντα της Τουρκίας και τις επιδιώξεις του κ. Ερντογάν. Εννιά χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν, του οποίου ήταν σθεναρός υποστηρικτής, ο κ. Αναστασιάδης επιστρέφει ως Πρόεδρος της χώρας και μάλιστα σε συνεργασία με το ΔΗΚΟ, το οποίο τότε βρισκόταν επικεφαλής του στρατοπέδου του «ΟΧΙ». Ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την ασφυκτική πίεση που ήδη ασκείται προκειμένου μέχρι τον Ιούνιο να απελευθερωθούν κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, μετά την αλλαγή τακτικής τόσο από τη Γερμανία όσο και από τη Γαλλία, που επιδιώκουν πλέον να θέσουν σε άλλη βάση τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου θα πρέπει να διαχειριστεί τη νέα φάση αδειοδοτήσεων των Οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ και κυρίως να διαπραγματευτεί την τελική επιλογή για την εξαγωγή του κυπριακού φυσικού αερίου προς τις αγορές της Ευρώπης.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire