Ο αδέξιος πρόεδρος
Αν το μοντέλο διάσωσης της Κύπρου με ένα γενναίο «κούρεμα» για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ εξελιχθεί σε μοντέλο για τις μελλοντικές τραπεζικές κρίσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πρέπει να ανησυχούμε πολύ σοβαρά για το μέλλον της νομισματικής ένωσης. Οτι αυτό περιλαμβάνεται στα σχέδια των Ευρωπαίων ηγετών, το επεσήμανε πρώτος ο αδέξιος πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η πρόταση, διατυπωμένη με γενικό χαρακτήρα, είναι λάθος. Είναι λογικό σε περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας, οι μέτοχοί της να χάνουν όλα τους τα κεφάλαια και κατόπιν και οι ομολογιούχοι. Αλλά το να θεωρηθούν ως δεδομένες και οι απώλειες των καταθέσεων, δεν έχει νομικό έρεισμα διότι μια κατάθεση διαφέρει ουσιαστικά από μια επένδυση. Επιπλέον, η συγκεκριμένη πρόταση θα έχει επικίνδυνο αντίκτυπο στην οικονομία, καθώς μπορεί να σπείρει τον πανικό σε όλη τη Ζώνη του Ευρώ. Και ακόμη, μια τέτοια πρόταση μπορεί να διαστρεβλώσει τη λειτουργία της αγοράς και να στρέψει τους πελάτες σε συγκεκριμένους τύπους τραπεζών συγκεκριμένων χωρών. Το κόστος της τραπεζικής κρίσης θα πρέπει να βαρύνει πρώτα τους υπαίτιους και τους ηγέτες και κατόπιν τους φορολογούμενους.
THE NEW YORK TIMES
Εξω απ’ το ευρώ, τώρα!
Η Κύπρος πρέπει να φύγει από το ευρώ. Τώρα. Ο λόγος είναι ότι αν μείνει στο ευρώ θα βιώσει μια ύφεση απαράμιλλων διαστάσεων που θα διαρκέσει για πολλά χρόνια, όσο προσπαθεί να οικοδομήσει νέο εξαγωγικό τομέα. Αν φύγει από το ευρώ και αφήσει το νέο νόμισμα να υποτιμηθεί δραστικά, η ανοικοδόμηση θα επιταχυνθεί σημαντικά. Το εμπορικό προφίλ της Κύπρου δείχνει πόση ζημιά πρόκειται να υποστεί το νησί. Πρόκειται για μια πολύ ανοικτή οικονομία που δέχεται συνάλλαγμα από δύο τομείς, τις τράπεζες και τον τουρισμό. Ο ένας εκ των δύο μόλις εξαφανίστηκε. Επιπλέον, η τρόικα ζητεί νέα μέτρα λιτότητας, παρόλο που η χώρα έχει πρωτογενώς ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Δεν θα αποτελούσε έκπληξη μια πτώση του ΑΕΠ της τάξης του 20%. Η Κύπρος χρειάζεται τουριστική έκρηξη και ταχεία ανάπτυξη των υπόλοιπων εξαγωγών - με οδηγό ίσως τη γεωργία. Ο προφανής τρόπος να γίνει κάτι τέτοιο είναι μέσω μιας μεγάλης υποτίμησης. Το να φθάσει στο ίδιο σημείο μειώνοντας τους μισθούς θα απαιτήσει πολύ περισσότερο χρόνο και θα προξενήσει πολύ μεγαλύτερη ανθρώπινη και οικονομική ζημιά. Το επιχείρημα ότι ακόμη και μια υπόνοια εξόδου θα προξενούσε πανικό και εκροές κεφαλαίων έχει πλέον ακυρωθεί από τις εξελίξεις.
Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 28/03/2013
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire