ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 31 mars 2013

Κύπρος - Μπλοκ συγκεκριμένων συμφερόντων πιέζει για τη... λίρα


Του Μιχάλη Περσιανη
Από την Τετάρτη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη συντονισμένη προσπάθεια για άσκηση πιέσεων στο Προεδρικό, με στόχο την προώθηση της επιλογής εξόδου από το ευρώ και εισαγωγής νέου εθνικού νομίσματος. Σύμφωνα με πηγές που έχουν άμεση γνώση του παρασκηνίου που εξελίσσεται, οι συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί κύκλοι επιχείρησαν να πείσουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξετάσει σοβαρά την επιλογή της επιστροφής στη λίρα ως άμεση επιλογή για την Κύπρο.

Οι ρητές δηλώσεις του προέδρου Αναστασιάδη την περασμένη Παρασκευή, πως δεν υπάρχει περίπτωση η Κύπρος να εγκαταλείψει το ευρώ, ερμηνεύεται από κύκλους του Προεδρικού ως σαφές μήνυμα έναντι αυτών των πιέσεων, για τις προθέσεις του προέδρου όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος του Προεδρικού σχολίασε στην «Κ» πως οι σκέψεις αυτές δεν μπορούν να τεθούν στο τραπέζι, αφού δημιουργούν «ανυπολόγιστο κίνδυνο» για την Κύπρο.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές, πρόκειται για ομάδα επιχειρηματιών, οι οποίοι πλαισιώνονταν και από εκπροσώπους τρίτων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Οι επιχειρηματικοί αυτοί κύκλοι τόνισαν πως «είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την Κύπρο» εάν αποφασιστεί η έξοδος από το ευρώ. Το μεγάλο τους οικονομικό εκτόπισμα καθιστά πιθανή μια τέτοια αρωγή. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η προσδοκία πως για τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες αναμένεται να προκύψει ραγδαία αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης εντός της Κύπρου. Κι αυτό, διότι τα χρήματά τους βρίσκονται κατά βάση στο εξωτερικό και δεν θα υποστούν τη διάβρωση που θα προκύψει για όσους διατηρούν τα χρήματά τους εντός Κύπρου. Ετσι, καθίσταται ξεκάθαρο πως βρίσκονται σε θέση να ενισχύσουν σημαντικά την εδώ επιχειρηματική τους παρουσία και να υλοποιήσουν με αυτό τον τρόπο την υπόσχεσή τους να «βοηθήσουν την Κύπρο» εάν αυτή εγκαταλείψει το ευρώ.
Πάντως, παράλληλα με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ο οποίος δημόσια και επανειλημμένα τάχθηκε υπέρ της επιστροφής στη λίρα, οι Κύπριοι που συμμετέχουν στο «κονκλάβιο για τη λίρα», έχουν συγκεκριμένα κοινά γνωρίσματα. Πέρα από τη δέσμευση που φέρονται να μετέφεραν προς τον πρόεδρο να αναλάβουν την επιχειρηματική ενίσχυση της Κύπρου σε περίπτωση επιστροφής στη λίρα, οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες συνδέονται μέσα από τις υψηλές υποχρεώσεις που έχουν έναντι των τραπεζών, και δη της Τράπεζας Κύπρου, με λιγότερα ποσά στη Λαϊκή. Τουλάχιστον σε ορισμένες από τις περιπτώσεις, οι υποχρεώσεις αυτές ξεπερνούν το 0,5 δισ. ευρώ, και για μερικούς το ποσό φτάνει μέχρι και τα 600 εκατ. ευρώ.
Πάντως, οι υποχρεώσεις αυτές φέρονται να μην έχουν απομειωθεί κατά τη διαδικασία συγχώνευσης της λεγόμενης «καλής Λαϊκής» με την Τράπεζα Κύπρου και σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποχρεώσεις αυτές ακόμα υφίστανται υπό το νέο σχήμα που έχει δημιουργηθεί.
Θέση τους παραμένει πως η απόφαση για αλλαγή φρουράς στην τράπεζα αποτελεί πλήγμα για τον τόπο, αφού διαλύονται εν μια νυκτί οι ισχύουσες ισορροπίες μεταξύ οικογενειών, συγγενών και συνεργατών, η οποία έφερε στην Κύπρο αρκετά χρόνια ευημερίας.
Γενικότερα, στο θέμα της παραμονής ή όχι εντός Ευρωζώνης, επικρατούν τρεις συγκεκριμένες τάσεις αυτή τη στιγμή. Η πρώτη θεωρεί την επιλογή της εξόδου από το ευρώ ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί για την Κύπρο, ενώ πιστεύει πως η πιθανότητα εξόδου θα πρέπει να εξεταστεί, τουλάχιστον ως έσχατη επιλογή για τη χώρα.
Η δεύτερη, πως η Κύπρος έχει υποφέρει ό,τι ήταν δυνατό να υποφέρει κάτω από το ευρώ και πως οι μαζικές πληθωριστικές πιέσεις που συνεπάγεται η έξοδος, τουλάχιστον θα μεταφραστεί (μέσα από την υποτίμηση) σε φθηνότερα κυπριακά προϊόντα στο εξωτερικό αλλά και φθηνότερο τουρισμό.
Η τρίτη τάση, η οποία βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση, αλλά και πολλούς επιχειρηματίες με μικρότερο εκτόπισμα από τους άμεσα εμπλεκόμενους στο «κονκλάβιο της λίρας», θέλει την Κύπρο να παραμένει εντός Ευρωζώνης. Η τάση αυτή σημειώνει πως, με τη σχεδόν απόλυτη εξάρτηση της Κύπρου από τις εισαγωγές, η αυτόματη υποτίμηση ενός νέου νομίσματος θα μεταφραστεί σε πολύ υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος θα μειώσει δραματικά μισθούς και συντάξεις, χωρίς να επιτρέψει την όποια ανάπτυξη.


Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 31/03/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire