ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 3 novembre 2018

Αμφίρροπες οι αμερικανικές εκλογές

Κάλπες - δημοψήφισμα για τον Τραμπ, βγαίνει από την εφεδρεία ο Ομπάμα


Με σφοδρές συγκρούσεις που φτάνουν να συμπεριλαμβάνουν ζητήματα όπως φυλετικά ζητήματα και την αμερικανική εθνική ταυτότητα, οδεύουν στις κάλπες των ενδιάμεσων εκλογών οι Αμερικανοί, σε μια ψηφοφορία που αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο δημοψήφισμα για τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας Τραμπ.
Το πρώτο εκλογικό «ραντεβού» μετά τις προεδρικές του 2016 θα καθορίσει ποιο από τα δύο κόμματα θα ελέγχει τα δύο σώματα του Κογκρέσου μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές, τον Νοέμβριο του 2020..


Και ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ οργώνει αυτό το Σαββατοκύριακο τις ΗΠΑ, προσπαθώντας να σώσει την πλειοψηφία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο Κογκρέσο στις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης, ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, βγήκε από την εφεδρεία για να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών.

Πριν από οκτώ χρόνια ακριβώς, ο Ομπάμα αισθάνθηκε το ρεπουμπλικανικό τσουνάμι, στις δικές του, πρώτες ενδιάμεσες εκλογές: ήταν η "επανάσταση" του συντηρητικού κινήματος Tea Party, σε μια εποχή που η δημοτικότητα του Δημοκρατικού προέδρου είχε αγγίξει το ναδίρ.
Φέτος, οι περισσότεροι Δημοκρατικοί υποψήφιοι επιδιώκουν να λάβουν εμπράκτως τη στήριξη του πρώην προέδρου, ο οποίος ανέλαβε τον ρόλο που μέχρι πρότινος ανήκε δικαιωματικά στον Μπιλ Κλίντον.
«Είμαι εδώ για έναν απλό λόγο: για να σας ζητήσω να πάτε να ψηφίσετε» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα το βράδυ της Παρασκευής από την Ατλάντα, στην Τζόρτζια, στην ομιλία του υπέρ της Στέισι Έιμπραμς, της γυναίκας που ελπίζει ότι την Τρίτη θα γράψει ιστορία, θα γίνει η πρώτη Αφροαμερικανή κυβερνήτρια αυτής της Πολιτείας του νότου.
«Οι συνέπειες της αποχής είναι βαριές, επειδή η Αμερική βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Διακυβεύονται οι αξίες της χώρας μας», προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ομπάμα δεν ανέφερε καθόλου το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ, μολονότι έκανε σαφή αναφορά σε μια ρητορική που "προσπαθεί να σας τρομάξει με κάθε είδους φόβητρα".

Η μετανάστευση στο επίκεντρο
Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι αναζητούν τη στήριξη του Τραμπ που, δύο χρόνια μετά την εκλογή του, παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός του κόμματος. Εδώ και πολλές εβδομάδες, ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται σε καθημερινή βάση στο «πεδίο της μάχης» με την ελπίδα ότι θα πείσει εκείνους που τον ψήφισαν να πάνε και πάλι στις κάλπες φέτος. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του όμως, δηλώνει ρητά ότι αυτές οι εκλογές είναι ένα "δημοψήφισμα" για τον ίδιο και την πολιτική του.
Μετά τις δύο προεκλογικές συγκεντρώσεις της Παρασκευής, ο Τραμπ θα συμμετάσχει σε άλλες τέσσερις σήμερα και αύριο, στη Μοντάνα, τη Φλόριντα, τη Τζόρτζια και το Τενεσί. Στην εκστρατεία του αυτή κυριαρχούν δύο ζητήματα: η καλή κατάσταση της οικονομίας και ο αγώνας του κατά της παράνομης μετανάστευσης, την οποία συνδέει με θέματα ασφαλείας.
«Ένα Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας και λιγότερη εγκληματικότητα» επανέλαβε το βράδυ της Παρασκευής στην Ιντιανάπολη. «Ένα μπλε κύμα (σ.σ. από το χρώμα του Δημοκρατικού κόμματος) ισοδυναμεί με κύμα εγκληματικότητας, είναι πολύ απλό», επέμεινε. «Και ένα κόκκινο κύμα (σ.σ. το χρώμα των Ρεπουμπλικάνων) ισοδυναμεί με δουλειές και ασφάλεια», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ δεν διστάζει να αναφερθεί στον προκάτοχό του, τον οποίο αποκαλεί «Μπαράκ Χ. Ομπάμα» για να θυμίσει ότι το μεσαίο όνομά του είναι Χουσέιν. «Τον έβλεπα σήμερα, δεν είχε πολύ κόσμο» στη δική του συγκέντρωση, υποστήριξε.
Μετά την ψυχρολουσία του 2016, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εμφανίζονται πολύ πιο επιφυλακτικά φέτος και αποφεύγουν να κάνουν σαφείς προβλέψεις αν και οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα προβάδισμα στους Δημοκρατικούς, σε εθνικό επίπεδο, τουλάχιστον για τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ήδη ψήφισαν 32 εκατομμύρια
Περισσότεροι από 32 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν δίνει ψηφίσει, σύμφωνα με τον Μάικλ ΜακΝτόναλντ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντας που ειδικεύεται στο τομέα της εκ των προτέρων ψηφοφορίας (με επιστολική ψήφο ή αυτοπροσώπως σε εκλογικά τμήματα που λειτουργούν ήδη σε πολλές Πολιτείες). Ο αριθμός αυτός είναι ήδη κατά 20% υψηλότερος από το σύνολο των ψήφων που είχαν δοθεί με αυτόν τον τρόπο στις ενδιάμεσες εκλογές του 2014.
Δημοψήφισμα
Οι ενδιάμεσες εκλογές θεωρούνται δημοψήφισμα για την πολιτική και τα πεπραγμένα της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.
Από τις προεδρικές εκλογές του 2016, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Τραμπ ελέγχει και τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου, Βουλή και Γερουσία. Στην ψηφοφορία της 6ης Νοεμβρίου, στόχος των Ρεπουμπλικανών είναι να διατηρήσουν την πλειοψηφία τους στα δύο σώματα. Και στόχος των Δημοκρατικών είναι να ανατρέψουν την σημερινή ισορροπία δυνάμεων στο Κογκρέσο ώστε να είναι σε θέση να παρέμβουν στην εφαρμογή της πολιτικής του αμερικανού προέδρου.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κάποιες αναμετρήσεις θα κριθούν στο νήμα, μολονότι οι Δημοκρατικοί διατηρούν ένα προβάδισμα σε ό,τι αφορά τη Βουλή των Αντιπροσώπων και οι Ρεπουμπλικανοί τη Γερουσία.
Ο πρόεδρος Τραμπ γνωρίζει άλλωστε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Νοεμβρίου θα είναι καθοριστικό για τα επόμενα δύο χρόνια της θητείας του: αν οι Δημοκρατικοί θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Βουλή των Αντιπροσώπων απειλείται με αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές έρευνες εναντίον του, ακόμη και με το φάσμα μιας διαδικασίας καθαίρεσης, στην περίπτωση που κερδίσουν την πλειοψηφία και στη Γερουσία.
Οι μάχες στα δύο κοινοβουλευτικά σώματα
Στη Βουλή, που θα ανανεωθεί στο σύνολό της, οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στους Δημοκρατικούς αλλά για 30 έδρες το αποτέλεσμα παραμένει εξαιρετικά αμφίρροπο. Ο ιστότοπος FiveThirtyEight, που ειδικεύεται στις εκλογικές προβλέψεις, τους δίνει έξι στις επτά πιθανότητες να κερδίσουν την πλειοψηφία. Η δυναμική αυτή είναι ακριβώς αντίστροφη για τη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν έξι στις επτά πιθανότητες να διατηρήσουν τον έλεγχο του σώματος.
Από τις 36 αναμετρήσεις για την ανάδειξη κυβερνητών, πολλές αναμένεται ότι θα είναι επίσης αμφίρροπες. Ακόμη και αν δεν εκλεγούν πάντως, κάποιοι υποψήφιοι έχουν ήδη γράψει ιστορία: ο Άντριου Γκίλαμ είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός που διεκδικεί τη θέση του κυβερνήτη στη Φλόριντα ενώ η Στέισι Έιμπραμς είναι η πρώτη μαύρη υποψήφια κυβερνήτρια σε όλες τις ΗΠΑ
Για τη Γερουσία, δημοσκόπηση του Fox News για πέντε αμφίρροπες Πολιτείες δείχνει επίσης ότι το αποτέλεσμα είναι αδύνατον να προβλεφθεί. Οι τρεις από τις πέντε εκλογικές αναμετρήσεις (στην Αριζόνα, το Μισούρι και την Ιντιάνα) μπορεί «να πάνε στη μία ή την άλλη πλευρά», σύμφωνα πάντα με το δίκτυο.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 3 Νοεμβρίου 2018

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire